Bebeklerde En Sık Görülen ve Uyku Düzenini Bozan Ataklar 👼🏻
442 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
30 Eylül 2025 08:33
🌼Yaklaşık Hafta/Ay Dönem Adı ve Gelişim Sıçraması
🌺4. Ay (16-19. Hafta) 4. Ay Uyku Gerilemesi (Kalıcı Değişim): Uyku yapısı yetişkinlerinkine benzer döngülere geçer.
🧸6. Ay (26. Hafta) Büyüme Atağı ve Motor Gelişim: Oturma, dönme ve nesnelere uzanma becerileri gelişir.
🌻8-10. Ay (37-40. Hafta) Ayrılık Kaygısı ve Emekleme: Ayrılık kaygısı başlar; emekleme, ayağa kalkma gibi motor beceriler hızlanır.
🌷12. Ay (50-52. Hafta) Yürüme ve Dil Gelişimi: İlk adımlar, konuşma başlangıcı ve bağımsızlaşma isteği.
🧸18. Ay (75. Hafta) Bağımsızlık İsteği ve Hayır Dönemi: Bağımsızlaşma çabaları ve inatlaşma.
🌱2 Yaş (100+ Hafta) Hayal Gücü ve Korkular: Kabuslar, gece terörleri ve karanlık korkusu.
🌺4. Ay (16-19. Hafta) 4. Ay Uyku Gerilemesi (Kalıcı Değişim): Uyku yapısı yetişkinlerinkine benzer döngülere geçer.
🧸6. Ay (26. Hafta) Büyüme Atağı ve Motor Gelişim: Oturma, dönme ve nesnelere uzanma becerileri gelişir.
🌻8-10. Ay (37-40. Hafta) Ayrılık Kaygısı ve Emekleme: Ayrılık kaygısı başlar; emekleme, ayağa kalkma gibi motor beceriler hızlanır.
🌷12. Ay (50-52. Hafta) Yürüme ve Dil Gelişimi: İlk adımlar, konuşma başlangıcı ve bağımsızlaşma isteği.
🧸18. Ay (75. Hafta) Bağımsızlık İsteği ve Hayır Dönemi: Bağımsızlaşma çabaları ve inatlaşma.
🌱2 Yaş (100+ Hafta) Hayal Gücü ve Korkular: Kabuslar, gece terörleri ve karanlık korkusu.
F
Fatma N. T.
30 Eylül 2025 08:38
En korktuğum şeylerden birisi4 aylık bir bebek😢

Fatma U.
30 Eylül 2025 08:52
@Fatma Nur Temür unutmayın ki her bebek bu atakları yaşayacak diye bir kaide yok ve Her atak dönemi geçicidir.🌼

Dilara T.
30 Eylül 2025 11:01
21 aylık kızım geceleri her saat başı uyanıyor öğlen 12:30 da yatırıyorum 2 saat uyuyor ya beşikte sallayarak uyuyor öyle uyutamazsam ayağımda sallayarak uyutuyorum ama ayakta sallamak zor gelmeye başladı memeyi bırakalı 2 ay oldu uyku düzeni hala oluşmadı ne yapabilirim

Ayşegül A.
30 Eylül 2025 20:45
4,5 aylık olduk fatma hanım.haftadır uykuya geçişlerimiz zorlaşmaya başladı.kucakta sallayıp uyuyor ayrıca emerken uyuyor.geceleri uyku düzenimizde değişiklik yok çok şükür.2 aydr 2 kere uyanıp emiyor tekrar uyuyor.ama bazen uykuda sürekli hareket halinde oluyor.çok kıpırdıyor.bu da uyku gerilemesi mi acaba? 2 gündüe de mama reddediyor.Biberonla veriyorduk hep.sıkıntı yaşamadık hiç meme reddi olmadı.ama 2 gündür mamayı içmek istemiyor.yarım saat yada bi kaç saat sonra tekrar verince içiyor.tok mu yoksa red mi anlamıyorum.tok olsa bile asla içmemezlik yapmazdı.atak mı yaşıyoruz.
E
Ebru Ö.
1 Ekim 2025 01:01
@Fatma Uygur 16 aylık 1 haftadır aynı çift saatlerde ( gece 12-2-4) ağlamaya başlıyor aç olduğunu düşünüp mama bile verdiğim oldu, diş diye düşünüp calpol verip yatırdığımda ama genede 1 haftadır aynı saatlerde uyanıp ağlıyor. Yaklaşık 2-3 haftadır felan da artık emerek uyumayı atlatarak salanan beşiğine koyup sallayarak uyutmaya çalışıyorum bundan kaynaklı olabilir mi? Nerde yanlış yapıyorum? Uyku rutinlerimiz var duş, pijama giyme, evdeki herkese iyi geceler deme gibi...

Fatma U.
1 Ekim 2025 05:57
@Dilara Topal Merhabalar 🌼 memeyi iki ay önce bırakmasına rağmen halen sallanarak uyumaya ihtiyaç duyması, onun "uyku birliği" (uyku assosiasyonu) bağımlılığını sürdürdüğünü gösteriyor. Yani, uykunun bir aşamasından diğerine geçerken (ki bu normalde saat başı olur) yeniden uykuya dalmak için beşiğin sallanmasına ya da kucağa alınmasına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, bu dönem bağımsızlaşma isteğinin ve uyku gerilemesinin yaşandığı 18-24 ay arasına denk geldiği için uykuya direnç göstermesi normaldir. Gündüz 2 saat uyuması bu yaş için uygun olsa da, uykuya geçiş şekli (sallanma) gece uyanmalarının temel sebebidir. Öncelikle, ayakta sallamayı zor geldiği için kademeli olarak tamamen bırakmanız gerekiyor. Onu uykuya kendi başına geçmeyi öğrenmesi için, önce kucakta sallamadan pışpışlayın, ardından yatağında sadece sırtını okşayarak sakinleştirmeyi deneyin. Gece uyandığında ise hemen kucağa almayın; yatağında kalın ve tutarlı bir şekilde "uyku vakti" mesajını verin. Ayrıca, gündüz bolca fiziksel aktiviteye (koşma, tırmanma) teşvik ederek enerjisini atmasını sağlayın. Bu tutarlı uyku eğitimi süreci sabır gerektirir, ancak geçicidir ve çocuğunuzun kendi kendine uyuma becerisini kazanmasını sağlayacaktır. 👼🏻

Fatma U.
1 Ekim 2025 05:59
@Ayşegül Aydın Merhabalar 🌼 Bu dönemde bebeğinizin uyku döngüleri yetişkinlerinnkine benzer şekilde değişir; bu durum ise sık uyanmalara, uykuya direnç ve huzursuzluğa yol açar. Geceleri kucakta sallayarak veya emerken uyuması, uyku birliği (uykuya dalmak için dış bir yardıma ifazlax duya) geliştirdiğini gösterir. Mmama reddi ise bu gelişimsel kafa karışıklığı ve huzursuzlukla, nadiren de olsa, eşlik edebilir. Bebeğinizin uykuya dalmak için size olan bağımlılığını azaltmak üzere, onu uykulu ama uyanık bir şekilde yatağına koymayı deneyerek sallamayı kademeli olarak bırakmalısınız. Gece uyandığında kucağa almak yerine, yatağında sakinleştirerek kendi kendine dalmasına destek olun. Ayrıca, 4. Ay Uyku Gerilemesi döneminde uyanıklık süreleri çok kısalır; bebeğinizin gündüz 60-90 dakikadan fazlax uyanık kalmamasına dikkat edin, aksi takdirde aşırı yorgunluk uykuya direncini artıracaktır. Mama reddi konu sunda ısrarcı olmayın, küçük ve sık aralıklarla teklif etmeye devam edin; ancak endişeniz sürerse mutlaka doktorunuza danışın. Unutmayın, bu geçiş dönemi sabır ve tutarlılıkla yönetilebilir.

Fatma U.
1 Ekim 2025 06:00
@Ebru Öztürk Merhabalar 🌼 Bebeğinizin kucakta uyuma bağımlılığını kırmak üzere, onu uykulu ama uyanık bir şekilde yatağına koyarak kendi kendine uyumaya teşvik etmelisiniz. Yatağa koymadan önce kucağınızda uykuya dalmasını beklemeyin; uykulu hale gelince yatırın. Uyanırsa, hemen kucağa almak yerine, elinizi üzerine koyarak, yatağında kalarak sakinleştirmeyi deneyin. Unutmayın, yatağa koyar koymaz uyanması, size sarılma veya temas etme ihtiyacından değil, uykuya dalma koşullarının değişmesinden kaynaklanmaktadır. Bu zorlayıcı dönem geçicidir, ancak kendi kendine uyuma becerisini öğrenmesi için tutarlı olmanız büyük önem taşır.🌼

Ayşegül A.
1 Ekim 2025 14:55
@Fatma Uygur merhabalar tekrar☺️ fatma hanım bugün yazdıklarıma cevap vermiştiniz teşekkür ederim.Tekrar bir şeyler sormak istiyorum.Bugün sabahtan ben 3 kere bir şey denedim ama size danışmak istiyorum.yatağa koydum yanına uzandım.popusuna vurup pış pış diyip uzunca bi süre denedim ve direnmesine rağmen uyudu.yarım saat civarı denedim.2. Denememde az kucağımda salladım zaten uykusu vardı uyumadan yatağına koydum yine yanına uzandım.yatağımızın dibinde park yatağı.Aynı şekilde pış pış ile yarım saat civarı yaptım ve 40 dk civarı uyudu.zaten ilk aylardan bu yana gündüz uyku sorunumuz vardı.çok kısa uyuyordu bazen hiçti htta.son zamanlar 1 saat civarı nadir de uyumaya başlamıştı tabi kucakta işte.az önce son kez yine aynı şekilde yaptım hiç kucağımda sallamadım direk yatağına koydum ve 8 dakka içinde uyudu.böyle uyuyabiliyormuş bnu öğrendim ama bu her zaman işe yaramaz diye düşünüyorum çnkü çok huysuzlandığı zamanlar oluyor uyku için.bu yaptklarımda hiç ağlamadı sadece biraz mızıldadı.bi anda kucakta sallamayı bırakmak doğru olmaz sanırım değil mi?nasıl yapayım acaba böyle devam edeyim mi? Çok Ağlarsa kucağıma alırım yine o şekilde uyuturum.Yani önce yatağında böyle uyumayı öğrense kucak olayını unutsa.sonra iyice alışınca kademeli olarak desteği keserim diye düşündüm ama size danışmak istedim.nasıl bir yol izlemeliyim?
S
Sümeyye S.
4 Ekim 2025 10:21
@Fatma Uygur Fatma Hanım, merhaba. Açtığınız yararlı konu başlıkları için çok teşekkür ederiz. 8 ay 6 günlük, kız bebek. Bir şeyi merak ediyorum babaannesini ve halasını 3 aydır görmüyordu, yeni yeni görüyor. Bir haftadır her gün gidip geliyoruz, kucaklarına aldıkları anda ühüü diye dudağını büküyor kucağıma gelmek istiyor. Konuşup anlattığım takdirde ya da başka bir şeyle dikkatini çekerlerse kısa süreli de olsa onlarla vakit geçiriyor ama yine beni istiyor. Anneannesiyle ayda en az bir hafta birlikte zaman geçiriyorlar tüm bakımına yardımcı oluyor onunla bunu yaşamıyoruz. Ben odadan ayrılacaksam eğer nereye gideceğimi ne yapacağımı anlatırsam dinliyor, anlıyor öyle ayrılıyorum ama babaannelerde öyle değil. Yabancılama mı oluyor bu ayrılık kaygısı mı?

Fatma U.
4 Ekim 2025 13:25
@Ayşegül Aydın Merhabalar; Bir anda kesmek yerine kucağı ve dış destekleri kademeli şekilde kesebilirsiniz. Ancakbu uygulamanıza uyabildi ise devam ettirebilir huysuzluk zamanlarında esnek olarak kucağınıza sadece huysuz olduğu dönemler alabilirsiniz

Fatma U.
4 Ekim 2025 13:27
@Sümeyye Saygılı Merhabalar, ayrılık kaygısı denemez ancak yabancılık çektiği kişiler karşısında hemen adapte ve uyum sağlayamayabilir.
T
Tuğba Y. ..
13 Ekim 2025 07:53
Merhaba Fatma hanım. Oğlum 11 aylık normalde çok neşeli uyumlu birbebektir. Ama son zamanlarda ayrılık kaygısı yaşadığını düşünüyorum.sabahları babaannesine bırakıyorum işe gittiğimden ve artık bunun farkına varmaya başladı daha da ayrılık kaygısı arttı aynı oda içinde bile sürekli kucağımda olmak istiyor ayrılık kaygısı diye yorumladım ama son birkaç gündür geceleri uykuya geri dalamıyor ve ağlamaya başlıyor gözünden yaşlar akıyor bu bizim için normal değil çünkü mızınardı ve uykuya bir şekilde dalardı şimdi ağlıyor bağırarak ayrılık kaygısını gece de yaşıyor olabilir mi sakinleştirip yatağına bırakıyorum ağlamaya başlıyor yine gözü kapalı şekilde. Eğer öyleyse bir süre benimle yatması iyi olur mu
S
Sena A. ..
17 Ekim 2025 06:27
Şuan 16. Haftadayız gündüz uykuları en fazla yarım saat gece uykusunda devamlı hareket ediyor mızmızlanıyor. Bizi de uyutmuyor. Gün içinde hep ağlıyor uyutmaya çalışınca direniyor ağlıyor yine o kadar yorgunum ki çok çaresiz hissediyorum.
G
Gizem Ç.
17 Ekim 2025 15:06
Merhaba bebeğim 5.5 aylık gece uykusunu asla uyumaz oldu sürekli ana kucağında sallanmak istiyor eskiden sallayınca uyurdu uyumaz oldu ve yanından kalkıp odada onu yalnız bıraktığımda uykuya devam etmiyor ne gündüz ne gece uykusunda asla tek başına uyumuyor yanında bekliyorum mahvolmuş durumdayım. Desteksiz uyutmaya çalıştığımda asla yatağında uyumak istemiyor sakinleştirip koyuyorum pış pış pat pat yapıyorum ama nafile çok ağlıyor ne yapmalıyım 😔 bir de layla veya bybynight swiss e uykuya geçiş damlaları ne kadar küçük bebekler için kullanılır bunlar benim için yardımcı olur mu

Fatma U.
20 Ekim 2025 06:53
@Tuğba Yılmaz Merhaba 🌼 11 aylık oğlunuzun gündüz yaşadığı ayrılık kaygısı ile gece ağlayarak uyanmaları doğrudan ilişkilidir; kaygı, uyku döngüleri arasında uyanmasına neden olur ve emmeden veya desteksiz geri dalma becerisi henüz gelişmemiştir. Sizinle yatması geçici olarak kaygısını azaltır, ancak uyku bağımlılığını pekiştirme riski taşır, bu nedenle kalıcı çözüm değildir. Doğru yaklaşım; gündüzleri kısa, tutarlı ayrılık alıştırmaları yaparak güvenini pekiştirmek ve geceleri uyanınca onu yatağından almadan, sözlü ve fiziksel güvenceyle sakinleştirerek kendi başına dalmayı öğrenmesini desteklemektir.

Fatma U.
20 Ekim 2025 06:55
@Sena Aras 🌼Merhabalar; gündüz uykularının yarım saati geçmemesi ve uykuya direnç, 4. Ay Uyku Gerilemesi (Sleep Regression) ve aşırı yorgunluk döngüsünden kaynaklanmaktadır. Bu dönemde uyku yapısı değişir ve bebekler uyku döngüleri arasında desteksiz geçiş yapamaz. Gece mızmızlanma ve huzursuzluk, biriken yorgunluğun sinir sistemini zorladığını gösterir. Çözüm için: Gündüz uyanıklık sürelerini bu yaş için uygun olan 1.5-2 saat aralığında çok sıkı tutarak aşırı yorgunluğu önleyin. Ayrıca, kısa uykudan uyandığında hemen kucağa almadan, yatağında sakinleştirerek tekrar dalmaya teşvik edin; bu, ona uyku döngülerini uzatmayı ve kendi kendine sakinleşmeyi öğretecektir.

Fatma U.
20 Ekim 2025 06:56
@Gizem Çalparmak Merhaba 🌼 bebeğinizin sürekli kucakta sallanmak istemesi ve desteksiz uyumaması, sallanma bağımlılığının (uyku birliği) net bir göstergesidir; pış pışın işe yaramaması da bu bağımlılığın ne kadar kökleştiğini gösterir. Kucak, onun için uykuya geçişin tek yoludur ve yanından ayrılınca uyanması bu sebeptendir. Bu döngüyü kırmak için, bebeğinizi uykulu ama uyanıkken yatağa koyarak sallamayı kademeli olarak sonlandırmalısınız. Bitkisel damlaları) bebeklerde uykuya geçiş üzerindeki etkinliği ve güvenliği konusunda bilimsel bir kanıt yoktur ve bebeklerde kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Asıl çözüm, tutarlı bir uyku rutini ve kendi kendine dalma becerisinin kazandırılmasıdır.