Bebeklerde Bağlanma Çeşitler 🍀
300 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
4 Ekim 2025 09:24
🌸Güvenli bağlanma: Bebekler çevreyi keşfetmek için bakım verenlerini güvenlik üssü olarak kullanırlar. Bakım verenin varlığın da güvenli bağlanmış bebekler odayı araştırır ve etrafı yerleştirilmiş oyuncakları inceler . Bakım verenleri odadan çıktığında hafif bir tepki gösterdikten sonra oyun oynamaya devam ederler bakım verene tekrar odaya geldiğinde onunla olumlu şekilde iletişime geçerler muhtemelen ona güler ya da kucağına tırmanırlar daha sonra oyuncaklarla oynamaya devam ederler.
🪷Güvensiz kaçınan bağlanma: Bebekler güvensizliklerini bakım verenden kaçınarak gösterirler, bakım veren odadan ayrılınca bunu hiç yadırgamazlar bakım vereni tekrar odaya girdiğinde hiç tepki göstermez hatta ona sırtlarını bile dönebilirler.
🌙Güvensiz dirençli bağlanma: Bebekler sıklıkla anneye yapışır fakat daha sonra bu yakınlığa bakım verenle mücadele ederek direnirler. Hatta vurabilir ve itebilirler. Genellikle bebekler annelerine kaygılı şekilde yapışır ve oyun odasını keşfetmeye çalışmazlar bakım veren odadan ayrıldığında şiddetli biçimde ağlar ve geri gelip bebeği sakinleştirmeye çalıştığında ise onlardan uzaklaşırlar.
🍀Güvensiz dağınık bağlanma: bebekler dağınık ve şaşkındırlar yabancı ortamlara girdiklerinde şaşkın ve korkulu gözükebilirler.
Kaynak:John W. Santrock
🪷Güvensiz kaçınan bağlanma: Bebekler güvensizliklerini bakım verenden kaçınarak gösterirler, bakım veren odadan ayrılınca bunu hiç yadırgamazlar bakım vereni tekrar odaya girdiğinde hiç tepki göstermez hatta ona sırtlarını bile dönebilirler.
🌙Güvensiz dirençli bağlanma: Bebekler sıklıkla anneye yapışır fakat daha sonra bu yakınlığa bakım verenle mücadele ederek direnirler. Hatta vurabilir ve itebilirler. Genellikle bebekler annelerine kaygılı şekilde yapışır ve oyun odasını keşfetmeye çalışmazlar bakım veren odadan ayrıldığında şiddetli biçimde ağlar ve geri gelip bebeği sakinleştirmeye çalıştığında ise onlardan uzaklaşırlar.
🍀Güvensiz dağınık bağlanma: bebekler dağınık ve şaşkındırlar yabancı ortamlara girdiklerinde şaşkın ve korkulu gözükebilirler.
Kaynak:John W. Santrock

Feyza Ö. ..
4 Ekim 2025 09:36
Hocam bebeğim 5,5 aylık . Odadan çıktığımda tepki vermiyor oyalanmaya devam ediyor geldiğimde de ses verdiğimde gel gel yaptığımda olumlu dönüş alıyorum gülümsüyor gelmek istiyor, çıktığımda tepki yok normal mi yoksa ayından dolayı mı daha tepki vermiyor ?

Fatma U.
4 Ekim 2025 09:52
Merhaba 🌼 siz odadan çıktığınızda hemen tepki vermemesi ve oyalanmaya devam etmesi, bu ay için tamamen normal ve sağlıklı bir durumdur. Bu dönemde bebekler henüz kalıcı nesne (obje sürekliliği) kavramını tam olarak geliştirmemişlerdir. Bu nedenle, siz gözden kaybolduğunuzda sizi hatırlayıp aramak yerine, dikkatleri odadaki diğer uyaranlara kayar. Geri geldiğinizde hemen gülümsemesi, ses vermesi ve gelmek istemesi ise güvenli bağlanma ve sosyal etkileşim ihtiyacının güçlü olduğunu gösterir.

Feyza Ö. ..
4 Ekim 2025 10:03
Teşekkür ederim hocam🌸
Z
Zeynep K.
4 Ekim 2025 11:14
Benim kızım 9 aylık ,uykularıda düzenliydi bir kaçgun öncesine kadar,şuan hem gece hem gündüz uykusunda ağlayarak uyanıyor ateşi veya farklı gözlemlediğm bir durumu yok ,kulağını tutuyor bazen diş eti de beyaz ben dişden şüpheleniyorum ama bu dönemlerde ayrılık kaygısıda baslarmis diye duydum o yüzdenmi bilmiyorum çünkü odadan odaya gidemiyorum hemen arkamdan ağlıyor,şuan size yazarken bile uykusunda ağlıyor, elinin içini öperek sakinleştirdm ancak ne yapmam gerekiyor hocam

Ayşegül A.
5 Ekim 2025 09:40
4.5 aylık bebeğim.odadan çıkarken gelicem hemen diyip çıkıyorum.bazen ağlıyor bazen ağlamıyor.ağlıyor olsa da olmasa da odaya geldiğimde mutlu oluyor gülüyor.ihtiyacına bağlo ağlama yapıyor diye düşünüyorum.keyfi yerindeyse çıktığımda ağlamıyor.ama acıktıysa yada uykusu varsa ağlıyo sabredemiyor.bizimki nasıl bir bağlanma şekli acaba fatma hanım

Fatma U.
6 Ekim 2025 05:54
@Zeynep Kara Merhabalar 🌼 Öncelikle, kulak ve diş ağrısı olasılığını kesinleştirmek için doktorunuza danışınız. Fiziksel rahatsızlık dışlandıktan sonra, ayrılık kaygısını yönetmeye odaklanın. Odadan kısa süreliğine ayrılırken ona sözlü güvence verin ("Hemen geliyorum.") ve "Ce-ee" oyunları oynayarak sizin geri döneceğiniz bilgisini pekiştirin. Uykuda ağlayarak uyandığında, hemen kucağa almak yerine yatağının yanında elini öperek veya sırtını sıvazlayarak sakinleştirin; bu, ona hem güven verir hem de uykuya dönme becerisini yatağında geliştirmesini destekler.

Fatma U.
6 Ekim 2025 05:57
@Ayşegül Aydın Merhabalar, siz odadan çıktığınızda ihtiyaçları yoksa ağlamaması olursa ağlaması siz odaya girdiğinizde gülümsemesi güvenli bağlanma örüntüsüne işaret etmekte
N
Naile B. P.
7 Ekim 2025 20:54
Hocam sizin yazınızı görmeden konu açtım. Benim bebeğim sanki bana karşı ilgisiz gibi en son yazdığınız güvensiz dağınık bağlanma gibi 9 aylık kimin kucağına gitse ağlamıyor herkese güveniyor. Bu ayda ayrılıkkaygısı falan da olmuyor biz çok mu yanlış bağlandık bebeğimle? Ya da bu durum normal mi?
T
Tuğçe Ö. ..
8 Ekim 2025 07:49
Guvensiz dirençlibaglanma neden olur nasil aşılır
S
Sümeyye S.
25 Ekim 2025 14:42
@Fatma Uygur Fatma Hanım, merhabalar. Daha önce bir kaç konu başlığı altında sorularım olmuştu ilgiyle yanıtlamıştınız ben bir kez daha teşekkür ederim. İnstagram kullanıcısı değilim o yüzden size buradan ulaşıyorum, paylaşımlarınızdan da buradan yararlanıyorum. Bir şey daha sormak için rahatsız ediyorum sizi. Bebeğim haftaya 9 aylık olacak. Ben de bir hafta sonra işe başlayacağım. Bakımına anneannesi destek olacak. Biz Osman Bey’in iş simülasyonu adlı videosundan örnek alarak bir kaç defa “anne işe gidiyor, geri gelecek.” provası yaptık. 15 dk, 45 dk, 1 saat şeklinde. Anneannesiyle birlikte bebeğimle kapıda el sallayarak vedalaştım o da bay bay yapıyor gülümsüyor. Döndüğümde de kucağıma geliyor, sarılıyor oynamaya devam ediyoruz. Bu sağlıklı bir süreç sanırım. 12 saat kadar çalışacağım hatta sabah evden ayrılacağım saatlerde bebeğim uyuyor oluyor olacak bunun içinde aynı şeyi akşam rutininde mi yapmalıyım? Güvenli bağlanması zedelenir mi? Bu prova yeterli mi sizce? Çalışan anneler için bu konuya rehber olacak bir konu başlığı da yararlı olur, benden başka bu konuyla ilgili kaygıları olan anneler olduğunu görüyorum.

Fatma U.
27 Ekim 2025 06:05
@Naile Büşra Potuk Merhabalar 🌼 9 ay civarında ayrılık kaygısının başlaması beklenir; ancak her bebek bu dönemi aynı yoğunlukta yaşamaz. Bebeğinizin sosyal ve dışa dönük olması, yeni yüzlere kolay alışması, güvenli bağlanmanın farklı bir ifadesi de olabilir. Size yeterince güvendiği için diğer insanları tehdit olarak görmüyor olabilir. Bebeğinizin çevreyi keşfetme isteği, size olan güvenini temel alarak gerçekleşiyor olabilir. Yani bağlanmaların belirtileri de bebeğin mizacına ve karakterine göre değişmekte. Bu yüzden endişe etmeyin lütfen🙏

Fatma U.
27 Ekim 2025 06:18
@Tuğçe Özdemir Merhabalar 🌼 Güvensiz dirençli bağlanma, temelde ebeveynin bebeğin ihtiyaçlarına karşı tutarsız tepkiler vermesiyle oluşur. Bazen hızlı ve hassas, bazen ise ilgisiz ve ulaşılmaz olabilirsiniz. Bu durum, bebekte hem ebeveyne yakın olma isteği hem de reddedilme kaygısı yaratır. Çocuk, bir yandan ebeveyne yapışır, diğer yandan ise ayrılırken veya geri döndüğünüzde öfkeli, huzursuz ve yatıştırılması zor bir tepki verebilir. Bu bağlanma stili, çocuğun ebeveynin ulaşılabilirliği konusunda sürekli bir belirsizlik yaşamasına neden olur. Bu bağlanma stilini aşmak için, temel ilkeniz tutarlılık ve duyarlılık olmalıdır. Bebeğinizin her ihtiyacına ve duygusal sinyaline (ağlama, mızmızlanma vb.) anında ve güvenilir bir şekilde cevap vermeye özen gösteriniz. Yanıtlarınızın öngörülebilir olması, bebeğinizin temel güven duygusunu yeniden inşa etmesini sağlayacaktır. Ona yaklaştığınızda veya onu kucaklarken sakin ve yavaş hareket ediniz; huzursuz veya öfkeli tepki verdiğinde bile sabırlı ve şefkatli kalınız. Duygusal düzenlemeyi öğrenmesine yardımcı olmak için, duygularını adlandırarak ve kabul ederek ("Şimdi biraz kızgınsın, anlıyorum") onu yatıştırmaya çalışabilirsiniz 🌼

Fatma U.
27 Ekim 2025 06:25
@Sümeyye Saygılı Merhabalar 🌼 öncelikle kısa ve net vedalara odaklanınız. Uzun vedalar, bebeğinizin kaygılanmasına neden olabilir. Vedalaşırken her zaman aynı ritüeli (bir öpücük, belli bir cümle gibi) kullanınız ve geri döneceğinize dair güven verici olunuz. Rutinlerinizi evet aksamdan yapabilirsiniz. Böylece sabah uyandığında annem beni bırakıp gitmiş hissini azaltacaktır. Annem bırakıp gitti mi veya ne zaman gelecek gibi sorular karşısında anneannesi gerçekçi cevaplar verebilir.birazdan gelecek yerine eliyle kocaman işareti yaparak gösterebilir. 10 saat sonra gelecek denmesi bebek için zaman kavramı net olmadığından bir şey ifade etmeyecektir. Sürecinizde kolaylıklar dilerim 🙏🏻
N
Naile B. P.
8 Kasım 2025 08:40
Cevabınız için teşekkür ederim Hocam içim ferahladı🌷
K
Kübra G.
8 Kasım 2025 09:25
14 aylık bebeğim odadan çıkmamla bağırıp koşarak yanıma gelmesi bir oluyor evin içinde yapışık ikiz gibiyiz kendi oyuna dalıp eğer beni göremezse evin içinde aramaya başlıyor. güvensiz bağlanma mı acaba ?