❓bebeklerde Ay Ay En Sık Görülen Uyku Sorunları ve Nedenleri ❓

440 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

17 Ekim 2025 06:45
Bebek🌷 uykusu, sabit bir süreç değildir; her ay farklı gelişimsel sıçramalar ve ihtiyaçlar, uyku düzenini değiştirir. Ebeveynlerin en çok karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların nedenleri, bebeğin yaşına göre şöyle sıralanabilir:

❗️0-3 Ay: Hayatta Kalma ve Düzen Kurma
Sorun: Geceleri sık uyanma (özellikle beslenme için), gündüzleri 30-45 dakikalık kısa uykular.

-Neden: Yenidoğanlarda uyku döngüleri çok kısadır ve mide kapasiteleri küçük olduğu için sık beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde güvenli bağlanma için destekle uyutulmaya ihtiyaç duyulması normaldir.

❗️4. Ay: Büyük Dönüşüm (Uyku Gerilemesi)
Sorun: Klasik 4. Ay Uyku Gerilemesi başlar. Bebekler aniden saat başı uyanmaya başlar, kendi kendine dalma becerileri kaybolur. Gündüz uykuları da bozulur.

-Neden: Bebeğin uyku yapısı bir yetişkinin döngülerine benzer hale gelir; bu, her döngü sonunda uyanmaya neden olur. Dış desteğe (sallama, emme) bağımlı olanlar bu dönemde en çok zorlanır.

❗️5-7. Aylar: Uyku Eğitimi ve Beslenme Bağımlılığı
Sorun: Gece uykularının sıklaşan uyanmalarla bozulması, özellikle gece 1'den sonra saat başı uyanma.

-Neden: Bebekler bu dönemde fiziksel olarak gece beslenmesini azaltabilir, ancak bu saatlerde uyanmaların ana nedeni "emme" veya "sallama" gibi uyku birliklerinin (Sleep Association) pekişmiş olmasıdır. Gündüz uykusunda yaşanan düzensizlik, gece uykusunu da olumsuz etkiler.

❗️8-12. Aylar: Ayrılık Kaygısı ve Motor Gelişim
Sorun: Kucakta veya desteksiz uyutulmaya çalışılırken sinir krizleri ve şiddetli ağlamayla tepki verme. Gece sık uyanma ve emmeden asla uyumama.

-Neden: Yoğun ayrılık kaygısı başlar; bebekler ebeveynlerinden ayrılmaktan korkarlar. Emekleme, ayağa kalkma gibi yeni motor becerileri beyni aşırı uyararak gece uykusunu böler.

❗️12 Ay ve Sonrası (1-2 Yaş): Tek Uykuya Geçiş ve Bağımsızlık Çatışması
Sorun: Gündüz iki uykudan birine şiddetle direnme ve akşamları aşırı yorgunluktan saat başı uyanma. Gecenin ortasında uyanıp saatlerce uyuyamama.

-Neden: Genellikle 15-18. ay civarı gelmesi gereken tek uykuya geçiş dönemi erken yaşanırsa, bebek aşırı yorulur. Ayrıca bu yaşlarda artan bağımsızlık isteği, uyku gibi kontrol edemedikleri bir alanda ebeveynle çatışmaya neden olur.
M

Melika Z.

17 Ekim 2025 06:58
Hocam merhaba benim kızım 9 ayı doldurdu yoğun ayrılık kaygısı yaşıyor, gece çok sık uyanıyor ve emmeden uykuya döndürmek çok zor. Ne önerirsiniz peki, bu kaygıyı yenmek için ne yapabiliriz? Çalışmıyorum, sürekli beraberiz ama her fırsatta ayrı zaman geçirmeye de çalışıyorum. Vedalaşarak ayrılıyorum yanından ama yine de çığlık kıyamet. Beni görmezse sorun yok ama gördüğü anda ağlayarak atılıyor😔 ne yapacağım bilmiyorum
Z

Zelal Ç. ..

17 Ekim 2025 07:00
Hocam şuan dört aylık beş günlüğüz oğlum uykusundan çığlıklarla uyanıyor sallamayı kesince uyanıyor ne yapacağımı bilmiyorum ne yapmalıyım ?
M

Melek A.

17 Ekim 2025 07:03
Geçmiyor hocam. 😃 27 aylıkoğlum hala her gece istisnasız 2 saatte 1 uyanıyor. Çok hareketli Bibebek
Fatma U.

Fatma U.

17 Ekim 2025 07:39
@Melike Zeybek Merhaba 🌱 9 aylık kızınızın yaşadığı yoğun ayrılık kaygısı, bu gelişim döneminde oldukça normal ve bebeğinizin güvenli bağlanma geliştirdiğini gösteren sağlıklı bir kilometre taşıdır. Sizin vedalaşarak ayrılmanıza rağmen ağlaması, vedalaşmanın onun için ayrılığın kesinleştiği sinyalini vermesinden kaynaklanır ve bu durum, onun nesne kalıcılığı kavramını öğrendiğini (yani, siz odadan çıksanız bile var olduğunuzu bilme) ancak bu ayrılığı yönetme becerisinin henüz gelişmediğini gösterir. Gece çok sık uyanması ve emmeden geri uyuyamaması ise, hem bu kaygının artması hem de emme bağımlılığının (uyku birliği) bir sonucudur. Bu durumu yönetmek için, ayrılık kaygısını yenmek adına gündüzleri kısa süreli ayrılık alıştırmaları (örneğin, 1 dakikalığına başka odaya geçip geri gelme) yapmalı ve "Ce-e" gibi oyunlarla onun nesne kalıcılığına ve geri geleceğinize olan güvenini pekiştirmelisiniz.
Fatma U.

Fatma U.

17 Ekim 2025 07:40
@Zelal Çelik Merhaba 🌱 oğlunuzun uykudan çığlıklarla uyanması, bu dönemin başlangıcını işaret eden 4. Ay Uyku Gerilemesi ile yakından ilişkilidir. Bu dönemde bebeklerin uyku yapısı yetişkinlerinkine benzer şekilde değişir, daha hafif ve kısa döngülere geçerler; bu da onların döngüler arasında kolayca uyanmasına neden olur. Uyanmanın çığlıklarla olması, genellikle aşırı yorgunluktan kaynaklanır; yani, uyanıklık süresi uzadığı için sinir sistemi kendini düzenlemekte zorlanır ve uykuya geçiş/tekrar dalış travmatik bir hal alır. Ayrıca, sallamayı kesince uyanması, sallanmanın onun için uykuya dalışın tek aracı (uyku birliği) haline geldiğini gösterir. Bu durumu düzeltmek için, öncelikle gündüz uyanıklık sürelerini bu yaş için ideal olan 1.5-2 saat aralığında tutarak aşırı yorgunluğu engellemeli ve uyuturken sallamayı kademeli olarak azaltarak (örneğin, tam uyumadan önce sallamayı kesip yatağa koyarak), bebeğinizin kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmesine yardımcı olmalısınız.
Fatma U.

Fatma U.

17 Ekim 2025 07:42
@Melek Afşar Merhabalar 🌱Hareketli bebeklerinuykuları da çokhareketli olabiliyor. Gün içinde enerjisini atabileceği alanlar açabilirsiniz. Bunun yanında uyku rutinleri de oluşturabilirsiniz. uykudan 1 saat önce saakin rutinlere geçebilirsiniz. yorgun olan bebekler yorgunluktan da uyuyamayabilirler.
B

Beyda K.

17 Ekim 2025 09:43
merhabalar benim oglum4.5 yasinda ve halen daha kendi kendine uyumuyor geceleri aglayarak uyaniyor ne yapabilirimm acaba hocam bunun icin
Derya Y.

Derya Y.

17 Ekim 2025 10:58
Bebeğim 5. Ayda ve evetgece 1 den sonra saat başı uyanıyor neredeyse bunun için ne yapmam lazım bilemedim aslında böyle değildi gündüz uykusu şöyle;sabah uyandıktan bir saat sonrasında 40 dak ile 1 saat uyuyor sonra twkrar uyanış1,1.5 saat sonra ikinci uykuda aynı sonrasında yarım saat yarım saat uyuyor
K

Kübra B.

17 Ekim 2025 11:08
3,5 aylık oğlum geceleri nerdeyse saat başı uyanıyor ve her uyandığında emmek istiyor. Emerse tekrar uykuya dalıyor. Birkaç kez emzirmeden sakinleştirmeyi tekrar uyutmayı denedim ama çok inatlaşıyor feryat figan ağlamaya başlıyor. Bende uykusuzluktan iyi hissetmiyorum kendimi. Ne yapabilirim bu konuda lütfen fikirlerinizi merak ediyorum🥺
M

Mine S.

17 Ekim 2025 12:16
Merhaba, kızım 11 aylık. Son bir aydır benimle birlikte uyuyor kendi yatağında çok kısa süreli uyuyor. Yatağına geçirmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Bu aralar ayrılık kaygısı çok üst düzeyde ve ne yapacağımı bilemiyorum 🤷🏻‍♀️
K

Kübra K. ..

19 Ekim 2025 11:36
Hocam merhabalar 18 aylık kızım, yaklaşık 1 1 buçuk aydir çok sık kalkıyor geceleri uykuya geçişte zorlanıyor vs diş olabilir diye düşünüyordum ama başka bir sebebi de olabilir mi?

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir