Bebeklerde Ağız Bakımı: Süt Dişlerine Nasıl Bakmalıyız?

765 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 19:17
Sevgili Anneler ve Babalar,

Ağız hijyeni rutinlerini oluşturmak çok önemli.
Sık sık sizden gelen sorularda bu konuda bazı kafa karışıklıklarını görüyorum bu sebeple sizi sıkmadan kısa bilgi vermek istedim ☺️

Haydi gelin birlikte nasıl oluşturulur bu ağız bakım rutinleri aşama aşama listeleyelim;

1- Diş çıkarsa ilk diş ile, diş henüz çıkmamış ancak en gıda tadımına başlanmış ise ek gıda süreci ile dişler (ağız içi) fırçalanmaya başlanır💕

2- Diş yoksa parmak silikon fırça varsa bebeklere uygun kıllara sahip fırçalar ile fırçalanır.

3- Diş yoksa macun ihtiyacı yoktur ancak ilk diş ile birlikte FLORÜRLÜ macun kullanılır. ( biliyorum bu konuda çok farklı görüşler mevcut ancak Türk pedodonti derneği ve Amerikan pedodonti derneğinin de bu konudaki güncel açıklamaları bu yönde, uygun dozda florür kullanmak durumundayız)
Macun fırçaya 2 yaşa kadar bulaştırma şeklinde sürülür. 2 yaş sonrası pirinç tanesine geçilir. 🪥

4- ASLA ama asla ağız floramızı bebeğimizle paylaşmamalıyız. Bu ne demek? Aynı kaşıktan yemek yeme, emziğini ağzımıza sokmak, elimizi ağzına sokmak veya onun elini ağzımıza sokmasına izin vermek vs. 👄

5- Günde 2 defa fırçalama yapmalıyız. ✌🏼

6- BU EN ÖNEMLİ KISIM: Hastalık geçirildi ise fırçayı ve macunu yenilemeliyiz. ( macun ayrı bir minik tahta karıştırıcı ile alınırsa değiştirmeye gerek yok) 🚮

7- Bebeğiniz / Çocuğunuz bir günde diş fırçalamaya başlamaz, bu alışkanlık sizin diş fırçalıyor oluşununuzu gördükçe. Size imrendikçe, bu eylemin birlikte yapılacak bir eylem olduğunu anladıkça ilgisi artar. Sıkıntı yaşayan bebeklerinize/ çocuklarınıza oyunlar üretebilirsiniz, onlara oyuncaklarının dişlerini fırçalama görevi vermek bunun güzel bir örneğidir. 💕

Olabildiğince sorularınıza cevap vermeye çalışıyorum ancak bu başlık altında diş bakımı ile alakalı sorularınızı sorarsanız benzer sorunu olan kişiler de faydalanabilir.

Aklınıza takılan, merak ettiğiniz şeyler için lütfen yorumlarda buluşalım 👇🏼

Sevgiler 🍀
M

Melike B.

29 Eylül 2025 19:55
İki dişi var altta ne yapmalıyım? Silikon parmağa takılanlardan mı almalıyım yoksa diş fırçası mı nasıl seçmeliyim diş fırçasını
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 20:09
Melike hanım, Eğer henüz hiç birini almadıysanız bence bebek fırçalarından edinin bir tane (küçük ve kıllı diş fırçası). Ben dönem dönem NUX gibi markaların silikon fırçasını kullanıyorum alışsın ve dişini kaşısın diye ama diş varsa normal fırçaya geçilebilir hemen 💕
L

Leyla K. ..

29 Eylül 2025 20:14
Bebeğim 2 disini Altancikardi tekrar Altan 3. Ve 4. Çıkarmaya başladı üst damak da diş yok henüz normal mi hepsinin alttan çıkması
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 20:27
@Leyla Kislak Leyla hanım, normal endişe edecek bişey yok. Sıralamanız zaten normalinde ilerliyor.
Diş çıkarma ile alakalı soruları o konu başlığında sorarsanız sizden sonrakilere de fikir olur cevabımız 🙏🏼 sevgiler 🍀
M

Melike B.

2 Ekim 2025 18:41
@Nazlı Güleç Baca alttan iki dişi var sadece normal diş fırçası kullanabilir yani doğru mu anladım
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

2 Ekim 2025 18:42
Evet Melike hanım, diş çıkınca artık normal fırçaya geçiyoruz. Normal fırçadan kastım bebek fırçaları. Boş alanları da ufak ufak fırçalayın sadece diş yerlerini değil 🙏🏼 @Melike Başaran
Yorgun A. .

Yorgun A. ..

3 Ekim 2025 09:51
Merhaba Nazlıhanım bebeğim 2 yaşında Diş fırçasını genelde kendi kullanmak istiyor ama tabii Onu da fırçalayamıyor Ee arka azı dişlerinde siyahlık gördüm galiba çürüme başlangıcı var gibi emin değilim ama ne yapmam lazım Doktora götürsem de muayene ettirmeyecek kesin Çünkü biraz o tür konularda zor bir çocuk ne yapabilirim ve çürükler neden olmuş olabilir Bu arada abur cubur çok çok nadiren ablalarından görürse yer azıcık genelde abur cubur yasak
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

3 Ekim 2025 11:20
Merhaba genellikle bu yaşta kendi yapma isteği ayyuka çıktığı için sık gördüğümüz bir durum, ben genelde şunu öneriyorum: siz kendi dişinizi fırçalarken çocuğunuz bu süreçte fırçasıyla oynasın, daha sonra siz çocuğunuzun fırçasını alıp hadi ben senin dişini fırçalıyım deyin o sırada ona bir oyuncak verebilirsiniz dişini fırçalaması için veya sizin fırçanızla birazcık sizin dişlerinize dokunmasına izin verebilirsiniz. Bebeklerin el becerisi şu anda azı dişlerine kadar fırçalamak için yeterli değil dolayısıyla mutlaka dişlerini sizin fırçalamanız gerekmekte. Çürük sadece abur cubur ile ilişkili değil maalesef, elbette az tüketmesi çürüklerin artışını azaltır ama genel olarak yüzeyde oluşan plağı güzel ve etkili biçimde uzaklaştıramıyorsanız o zaman çürük ilerler. Mutlaka florür içerikli bir macun ile fırçalayalım sabah akşam. Bunun haricinde takip için bir diş hekiminden destek almanızı tavsiye ederim çünkü süt dişlerinde çürük çok hızlı ilerler, şuan yaşı işlem yapmak için küçük ama en azından ilk muayene için uygun.
N

Nur A.

6 Ekim 2025 08:13
Merhabalar Nazlı Hanım kızım yeni7aylık oldu,2altta 2üstte dişimiz var,nasıl fırçalamamı önerirsiniz? Normal bebek diş fırçası ilemi? Silikon fırçamı? Florürlü macun demişsiniz çok tecrübesizim kusura bakmayın nasıl fırçalayacağım? Ağzını çalkalamayacağız herhalde değilmi? Yani ağzında macun kalmış olması problem yaratır mı?
H

Hatice a.

6 Ekim 2025 09:12
Merhaba hocam3 yaşında bir oğlum var alerjik bir çocuk dişlerimizde sarı leke gibi erimeler oluştu napabiliriz
E

Emine E. ..

6 Ekim 2025 11:23
Bebeğim 9 aylık alt 2diş ve üstleri de çıkarma aşamasında parmak diş fırçası ile yalnızca su ile temizleme yapıyorum yetersiz mi illa diş macunu kullanmak gerekir mi
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

7 Ekim 2025 12:59
Merhaba Nur hanım, bebeklere uygun bir fırça ile ( kılları olan) yine bebeklere uygun Florür içeren bir macun ile fırçalıyoruz. Tükürmüyor ve yutuyor olması sorun değil. Macun miktarı ufacık ( fırçaya bulaşma şeklinde olacak) fırçayı onun eline boş verin dişlerini kaşısın sonra siz alın macunu değdirin ve dişlerin olduğu yeri içten dıştan ve tepeden fırçalayın. Aklınız karışırsa bana mesaj atabilirsiniz 💕sevgiler
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

7 Ekim 2025 13:01
Hatice hanım, astım ilacı kullanıyor muyuz? Sarı leke sebebi tespit etmemiz lazım öncelikle.. diş fırçalamamız nasıl?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

7 Ekim 2025 13:04
Emine hanım, çürüklere karşı tek silahımız florür ve bizler ilk diş ile bebeklere uygun dozda kullanım öneriyoruz ama bir bebeğin neyi kullanıp neyi kullanmayacağına bence annesi ve babası karar verir 😊 eğer siz çürük aktif bir aile değilseniz ( son 4 yılda diş çürüğü sorunu yaşamadıysanız) düzenli diş hekimine gidiyorsanız ve güzel vedüzenli diş fırçalıyor iseniz genetik de sizden yana olabilir ve gerçekten çürük oluşma ihtimali düşük bir flora hediye etmiş olabilirsiniz bebeğinize. Bunun haricinde ek gıda annesi sütü gibi gıdalar dişte çürük yapar bu sebeple parmak fırça diş varken biraz yetersiz kalabilir. Biraz takip edin eğer lekelenme vs görürseniz o zaman macuna geçersiniz 💕 ben çürük aktif olmayan bir ailede olmasına rağmen oğlumun ilk dişi ile macuna başlayacağım, florürlü olması burda önemli nokta. Sevgiler 🍀
Ö

Özlem Y. ..

9 Ekim 2025 13:42
16aylik kızımparmağa takilan fırçayla dislerini fircaliyorum macunsuz doğru mu yapiyorm
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

9 Ekim 2025 13:53
Özlem hanım, diş varsa ben macun ve bebek fırçası öneriyorum 🙏🏼 @Özlem Yayık
Ö

Özlem Y. ..

9 Ekim 2025 13:58
Teşekkür ederim
S

Semen Ç.

11 Ekim 2025 06:54
merhaba nazlı hanım bebeğim 9 aylık altta 2 dişi var florürlü diş macunu ile silikon fırçayla günde 2 sefer fırçalamama rağmen demir damlasndan siyah leke olmuş.normal kıllı fırçaya geçeceğim yanıtlarınızı okudum.ancak başka ne yapabilirim ve bu lekeler geçer mi 🙂‍↕️
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ekim 2025 12:38
@Semen Çelikdoğan semen hanım, ilaç grubu değiştirmek gerekebilir, eğer tedavi amaçlı bir ilaç ve doz kullanıyorsak bu da dişte boyama yapabilir. Tavsiyem sabah aç karna verip dişleri hem fırçalamak( kıllı fırça ile) hem de üzerine müslin bez ile silmek. Bi süre takip edelim, bir de çocuk doktorunuz ile eğer boyayan bir ilaçsa değişim üzerine konuşabilirsiniz ( yukarıda yazdığım sebepler ile kullanım yoksa) her demir lekesi geçer diyemem maalesef özellikle de görmeden ama düzenli fırçalarsanız hem yenileri oluşmaz hem de yok denecek kadar azalır. Kafanıza takılıyorsa bana fotoğraf gönderin sosyal medya üzerinden, bakayım 🍀😊
S

Semen Ç.

11 Ekim 2025 17:42
çok teşekkür ederim nazlı hocam, yeni çıkıyor dişi uçları var ve oralar lekelenmiş ama çekmeye çalışırım fotoğraf 🙏 ilaç değişimi yapamıyorum başka temiz içerikli damla yok bir tek bu yan etki yapmadı 😔

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir