Bebekler İçin Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur ❓
268 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
13 Ekim 2025 06:48
Uyku Rutini Ne Zaman Başlamalı?
Uyku‼️ ritimleri oturmaya başladığı için, rutine 2-3. aylar civarında başlamak idealdir. En etkili olanı ise akşam yatış rutinidir, çünkü bu, en uzun uykuyu (gece uykusu) destekleyecektir.
🧸Etkili Bir Rutinin 3 loşlaştırarakir uyku rutini yaklaşık 20-30 dakika sürmeli ve her gece aynı sırayla uygulanmalıdır:
❓1. Sınır Koyma ve Hazırlık (Banyo/Masaj)
Rutine banyoyla başlamak şart olmasa da, ılık bir banyo ve ardından yapılan rahatlatıcı bir bebek masajı, bebeğin kaslarını gevşetir ve ten teması yoluyla güven duygusunu pekiştirir. Bu aşamada, odanın ışığını loşlaştırarak ve sesi kısarak çevresel uyaranları azaltın.
❓2. Beslenme ve Bağlanma
Bu aşamada bebeğinizi son kez emzirin veya mamasını verin. Önemli olan nokta: Bebeğinizin beslenirken uykuya dalmamasına dikkat edin. Onu uykulu ama uyanıkken beslemeyi bitirmeniz, memeyi/şişeyi uykuyla ilişkilendirmemesini sağlar.
❓3. Sakinleştirme ve Veda (Kendi Yatağında Uyanık Bırakma)
Pijama ve uyku tulumunu giydirdikten sonra yatağın yanında sakin bir ninni söyleyin veya kitap okuyun. Ardından, rutinin en kritik adımını uygulayın: Bebeğinizi yatağına henüz tam olarak uyumadan, uykulu halde yatırın. Bu, ona kendi kendine dalma becerisini kazandırmanın ve uyku birliğini (dış desteğe bağımlılık) kırmanın temel yoludur.
Uyku‼️ ritimleri oturmaya başladığı için, rutine 2-3. aylar civarında başlamak idealdir. En etkili olanı ise akşam yatış rutinidir, çünkü bu, en uzun uykuyu (gece uykusu) destekleyecektir.
🧸Etkili Bir Rutinin 3 loşlaştırarakir uyku rutini yaklaşık 20-30 dakika sürmeli ve her gece aynı sırayla uygulanmalıdır:
❓1. Sınır Koyma ve Hazırlık (Banyo/Masaj)
Rutine banyoyla başlamak şart olmasa da, ılık bir banyo ve ardından yapılan rahatlatıcı bir bebek masajı, bebeğin kaslarını gevşetir ve ten teması yoluyla güven duygusunu pekiştirir. Bu aşamada, odanın ışığını loşlaştırarak ve sesi kısarak çevresel uyaranları azaltın.
❓2. Beslenme ve Bağlanma
Bu aşamada bebeğinizi son kez emzirin veya mamasını verin. Önemli olan nokta: Bebeğinizin beslenirken uykuya dalmamasına dikkat edin. Onu uykulu ama uyanıkken beslemeyi bitirmeniz, memeyi/şişeyi uykuyla ilişkilendirmemesini sağlar.
❓3. Sakinleştirme ve Veda (Kendi Yatağında Uyanık Bırakma)
Pijama ve uyku tulumunu giydirdikten sonra yatağın yanında sakin bir ninni söyleyin veya kitap okuyun. Ardından, rutinin en kritik adımını uygulayın: Bebeğinizi yatağına henüz tam olarak uyumadan, uykulu halde yatırın. Bu, ona kendi kendine dalma becerisini kazandırmanın ve uyku birliğini (dış desteğe bağımlılık) kırmanın temel yoludur.
G
Gözde A.
13 Ekim 2025 09:58
Merhaba fatma hanım peki uyumuyor ve ağlamaya başlıyorsa napıyoruz sürekli sakinleştirip geri mi koymalıyız yatağına, bu durum saatler sürse bile mi. Bide bebeğimi akşam 9 da yatırıyorum 10 da uyanıyor uykuya geri döndüremiyorum hiç bi şekilde tekrar uyumasıda 12 1 i buluyor
A
Ayşe E. ..
13 Ekim 2025 17:12
Benim de aynı şekildeydi. Yatırırdım 40 dk sonra uyanırdı. Tekrar emzirip yatırıyordum. Memede uyuduğu için sürekli uyanıyordu. Memesiz uykuya geçmesini sağladık. Rutinler, eğitimler vs.. şimdi rüya öğünü yapıyoruz. Uyanınca beslemiyoruz
K
Kader A. ..
13 Ekim 2025 19:58
Merhaba,kızım 2 yaş 5 aylık ve asla gündüz uykusunu istemiyor.Akşam 9 civarı uyuyor ve sabah 9 buçuk gibi kalkıyo.Gün içinde enerjik,akşama kadar uyku belirtisi hiç yok.Sizce öğlen uykusunu uyuması gelişimi için şartmı?Gelişimi yavaşlar mi?

Fatma U.
14 Ekim 2025 06:06
@Gözde Aralıoğlu Merhabalar 🌼 Tutarlı rutin eğitimde çok önemli. Uyku eğitiminde birçok farklı yöntem bulunuyor. Bunlarda biri de bahsettiğiniz yatır kaldır metodu.
Bebeğinizin akşam yatırdıktan hemen sonra (9'da yatıp 10'da uyanması) ve sonrasında sabaha kadar süren uykuya dalma zorluğu, büyük ihtimalle aşırı yorgunluk ve yanlış uyku saati ile ilgilidir. Bebeğinizin beyninde uyku penceresi kaçırıldığında, kortizol hormonu yükselir ve bu durum, bebeğin kendini sakinleştirmesini ve uykuya dalmasını neredeyse imkânsız hale getirir. Bu yüzden, 9'daki yatış denemesi başarısız olup, tekrar uyutma çabası sizi 12'ye kadar yormaktadır. Sizin onu sürekli sakinleştirip yatağa geri koyma çabanız, tutarlılık açısından değerli olsa da, bebeğin yorgunluk seviyesi bu çabaları etkisiz kılmaktadır.
Bebeğinizin akşam yatırdıktan hemen sonra (9'da yatıp 10'da uyanması) ve sonrasında sabaha kadar süren uykuya dalma zorluğu, büyük ihtimalle aşırı yorgunluk ve yanlış uyku saati ile ilgilidir. Bebeğinizin beyninde uyku penceresi kaçırıldığında, kortizol hormonu yükselir ve bu durum, bebeğin kendini sakinleştirmesini ve uykuya dalmasını neredeyse imkânsız hale getirir. Bu yüzden, 9'daki yatış denemesi başarısız olup, tekrar uyutma çabası sizi 12'ye kadar yormaktadır. Sizin onu sürekli sakinleştirip yatağa geri koyma çabanız, tutarlılık açısından değerli olsa da, bebeğin yorgunluk seviyesi bu çabaları etkisiz kılmaktadır.

Fatma U.
14 Ekim 2025 06:11
@Kader Akar 🌼 Merhaba, 2 yaş 5 aylık kızınızın gündüz uykusunu bırakması, gelişimsel olarak beklenen bir durumun erken bir yansıması olabilir. Birçok çocuk gündüz uykusunu 3-5 yaş arasında bırakırken, bazı çocuklar 2-3 yaş arasında bu ihtiyacı sona erdirir. Kızınızın gece 12.5 saat (9'dan 9.30'a) uyuyor olması, gerekli tüm uyku ihtiyacını gece karşıladığını gösterir ve bu, gündüz uykusuna olan ihtiyacını ortadan kaldırır. Gelişiminin bu nedenle yavaşlaması beklenmez; asıl önemli olan, toplam uyku süresinin yeterli olmasıdır. Gündüz enerjik olması ve uyku belirtisi göstermemesi de bu durumu destekler.
Kızınızın gelişimini desteklemek için artık "gündüz uykusu" yerine "sakin saat" rutini oluşturmanızı öneririm. Gündüz uykusu için zorlamak yerine, her gün aynı saatte en az 1 saat sürecek bir sessiz zaman (quiet time) ayarlayınız. Bu sürede odasında tek başına kitap okuyabilir, sessiz yapboz veya çizim gibi sakinleştirici aktivitelerle meşgul olabilir. Bu, hem onun kendi kendini regüle etme (düzenleme) becerisini destekleyecek hem de size dinlenme fırsatı sunacaktır. Unutmayınız ki, önemli olan toplam uyku süresidir, gündüz uykusu değil.
Kızınızın gelişimini desteklemek için artık "gündüz uykusu" yerine "sakin saat" rutini oluşturmanızı öneririm. Gündüz uykusu için zorlamak yerine, her gün aynı saatte en az 1 saat sürecek bir sessiz zaman (quiet time) ayarlayınız. Bu sürede odasında tek başına kitap okuyabilir, sessiz yapboz veya çizim gibi sakinleştirici aktivitelerle meşgul olabilir. Bu, hem onun kendi kendini regüle etme (düzenleme) becerisini destekleyecek hem de size dinlenme fırsatı sunacaktır. Unutmayınız ki, önemli olan toplam uyku süresidir, gündüz uykusu değil.
K
Kader A. ..
14 Ekim 2025 18:23
Çok teşekkür ederim cevap ve öneri için 🥰@Fatma Uygur
A
Ayşenur T.
14 Ekim 2025 21:31
Merhabalar. Bebeğim tam 2 aylık. Gazlı bir bebek genel olarak sürekli sancıları var. İlk ayın ortalarından bu yana sancısı oldukça bana daha çok yapışıyor ve kucağımdan inmek istemiyor. Bir haftadır artık uyku rutini oluşturmaya ve aynı saatlerde uyutmaya çalışsam da tabi ki başarılı olamıyorum. Şöyle bir döngü oluştu; uyumadan önce ninni dinliyoruz veya ben söylüyorum, bezini değiştiriyorum, karnına masaj ve gazını çıkartmak için hareketler yapıyorum ve sonrasınra memeye alıyorum bebeğim çok yavaş emdiği için haliyle bir süre sonra memede uyuyor. Uyuduğunda memeden çekiyorum kucağımda pişpişliyorus ve yatağana koyuyorum ancak o da ne ben daha yatağına bırakır bırakmaz gözlerini açıyor ve 5 saniyesinde ağlamaya başlıyor. Bu bazen 3 4 kez tekrar edebiliyordu. Ancak bugün artık uyuyamakça kendine parçalar gibi ağlayor. Gece 8’de yatağa geldik dediklerimi yaptık uyumaya başladı 20.40 gibi yatağına yatırdım 2rakika sonra ağlamaya başladı. Beşiğinde bırakıp sallamayı deniyorum önce anvak ağlaması o kadar çok artıyor ki hele bugün canını alıyormuşsun gibi ağladı ve uyku muyku hiçbir şey kalmadı. Temelde yatan huzursuzluğu gazı damla kullanıyoruz onun dışında yapılabilecek bir şey yok biliyorum. Şimdi ben bu çocuğa nasıl bir yol izlemeliyim ki hem çok ağlamadan hem de emdikten sonra pyatağana geçerek yatırayım.