🌙 Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanır ❓

249 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

29 Ekim 2025 08:56
❗️Bebeklerin gece sık uyanması, genellikle bir sorun değil, gelişimlerinin ve uyku döngülerinin bir parçasıdır.

🧸Temel neden, bebeklerin yetişkinlerden daha kısa süren ve daha hafif olan uyku döngülerine sahip olmasıdır. Her döngü sonunda (genellikle 45-60 dakika) bebek kısa süreliğine uyanır.

🗣️Sık uyanmanın ana sebepleri:

🪁Gelişimsel Ataklar: 4, 8, 12. aylar gibi dönemlerde, emekleme veya konuşma gibi yeni beceriler öğrenen beyin, uyku sırasında bile "pratik" yapmak ister.

💬Uyku Bağımlılıkları: Sallanarak, emzirilerek veya kucakta uyumaya dalan bebek, uyandığında aynı yardımı (desteği) arar ve yardımsız tekrar uyumayı bilmez.

👼🏻Temel İhtiyaçlar: Açlık, diş çıkarma ağrısı, gaz veya ayrılık kaygısı gibi fizyolojik veya duygusal ihtiyaçlar.

🍀Kesintisiz uyku için, bebeğinize kendi kendine uykuya dalma becerisini kazandırmak en önemli çözümdür.
K

Kübra Y.

29 Ekim 2025 09:04
8 aylık erkek bebek normalde 9-9.30 gibi uyurdu şuan 10 -11 gibi yatıyor ama tam dalması 12.30 gibi oluyor. Sabah 6 da ayakta eğer keyfi yerindeyse karnını doyurup geri uyuyor eğer değilse 8 e kadar ayakta
Hatice C.

Hatice C.

29 Ekim 2025 10:20
Fatma hanım bebeğim 3 aylık doğduğundan beri sallayarak uyutuyorum her seferinde yarı aydınlik bi odada uyudu hep, kendi beşiğinide hiç benimsemeden yatınca 5 dk kalıp geri uyanıyor şimdi bunlara rağmen mümkün mü kendi kendine uyuma becerisi kazanması ve beşiğinde uyuyabilmesi 🥺 doğrusu çok isterim 🤲🥺
G

Gözde K.

30 Ekim 2025 10:39
4 aylık bebeğim ayakta sallanarak uyumaya alıştığı için kendi kendine uykuya geçiremiyorum malesef.. deniyorum ama bi süre sonra aşırı huzursuz oluyor ve resmen sakinleştiremiyorum. Bu durumda ne yapacağım?
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:37
@Kübra Yüksel Merhabalar 🌼 Özellikle akşam 21:30'da uyuması gerekirken şu an 00:30'da tam dalması ve sabah 06:00'da uyanması, genel olarak bebeğinizin gece uykusunu kaybetmesine ve yorgunluk biriktirmesine yol açabilir. Bu döngüyü kırmak için, ilk olarak hedef yatış saati olan 20:00-20:30 aralığına ulaşana kadar her gün yatış saatini 15-30 dakika öne çekmeli ve uyku öncesi sakinleştirici bir akşam rutini uygulamalısınız. Ayrıca, sabah 06:00 uyanışında hemen gün başlamış gibi davranmayarak, bebeği loş bir ortamda besleyip geri uyutmaya çalışarak sabahın başlangıcını kademeli olarak 07:00'ye doğru çekmelisiniz. Bu düzenlemelerle birlikte, gün içinde de iki adet düzenli gündüz uykusu sağlamak, bebeğinizin gece uykusunu derinleştirecek ve tüm sistemi rahatlatacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:39
@Gözde Kılınç Merhabalar 🌼 Sakinleşememesi ve aşırı huzursuz olması, muhtemelen bebeğinizin 4. ay gelişim sıçraması ve bu geçiş dönemindeki yeni uyku alışkanlığını öğrenme çabasının birleşimidir. Bebeğinizin uyku penceresini (1.5-2 saat uyanıklık) kaçırmamaya odaklanın. Sallama şiddetini kademeli olarak azaltın; ayakta sallamadan oturarak sallamaya, oradan da yatakta pışpışlamaya geçiş yapın. Odasını tamamen karartın ve beyaz gürültü kullanın. Aşırı huzursuz olursa kısa süre kucaklayıp, uykulu ama uyanık olarak yatağa geri yatırın. Tutarlılık bu geçişin anahtarıdır.
Fatma U.

Fatma U.

31 Ekim 2025 09:41
@Hatice Celik Merhabalar 🌼3 aylık bebekte uyku eğitimi çok tavsiye edilmez. 4.ayın sonu5. Ayın başında başlanabilir. ancak bu dönemde rutinlerle uyku eğitimine ön hazırlık yapabilirsiniz.
Hatice C.

Hatice C.

31 Ekim 2025 09:56
@Fatma Uygur hocam neler mesela örnek verebilir misiniz
M

Melda Ç.

31 Ekim 2025 20:03
Merhabalar benim de bebeğim 6.5 aylık hiç uyku düzenimiz yok yaklaşık iki aydır uyku rutini yapıyorum hatta uyku eğitimi de aldık ama asla işe yaramadı aşırı tepki gösterdi sallanarak kucak da uyuyor ve başka hiç birşeyi kabul etmiyor gece defalarca uyanıyor bir sağlık sorunu olmadığından da eminiz bir tavsiyeniz var mı hocam tükenmiş durumdayız @Fatma Uygur

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir