Bebek Gelişimi

93 görüntüleme
A

Aslı E. E.

28 Ekim 2025 21:41
Kızım 15 aylık 1 hafta sonra 16 olacak herşeyi normal çok sosyal bir çocuk kelime haznesi ayına göre gelişimi gayet güzel ama 2 sorunumuz var birincisi işaret parmağını (sadece bir kaç kez kullandı) kullanmak istemiyor onun yerine baş parmağını(işaret ederken bile ) kullanıyor. Birde hayvan seslerini taklit etmiyor yeni yeni hav hav demeye başladı. Ama onun dışın da söylediğim her kalimeyi tekrarlıyor yada birinden duyduğu ilgisini çeken kelimeleri de söylüyor.(doğduğu günden beri sürekli kitap okuyoruz ve kitapları aşırı seviyor neredeyse oyuncaklarla değil kitaplarla vakit geçirmekten daha çok zevk alıyor kendi de okumaya çalışıyor sayfaları çevirip kendince okuyor) işaret parmağı ve hayvan sesi taklit etme konusun da öneriniz nedir,nasıl bir yol izlemeliyim
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

29 Ekim 2025 06:52
Merhabalar 🌼 Parmak kullanımı, ince motor beceri ve iletişim gelişiminin bir parçasıdır. Başparmağını kullanması basit bir alışkanlık olabileceği gibi, hayvan seslerini taklit etmemesi ise konuşma ve taklit becerilerinde farklı bir ilgi alanı (kelimeler ve kitaplar) geliştirdiğini gösterir. Kızınızın işaret parmağını kullanmasını teşvik etmek için, bunu oyun yoluyla eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin, parmağıyla basılacak düğmeleri olan (ışıklı, sesli) oyuncaklar kullan veya parmak kuklaları oynatabilirsiniz. Kitap okurken, resimdeki nesneleri işaret parmağınızla gösteriniz ve ondan da aynısını yapmasını isteyini ("Kız nerede? İşaret et!"). Hayvan sesleri konusunda ise, taklit etmesi için zorlamayın. Sizin sesleri sık sık çıkarmanız (köpek hav hav, kedi miyav gibi) yeterlidir. Başparmak kullanımına doğrudan müdahale etmek yerine, işaret parmağını kullandığı anları bolca ve coşkuyla övünüz. Bu pozitif pekiştirme, doğru parmağı kullanma motivasyonunu artıracaktır.
A

Aslı E. E.

29 Ekim 2025 06:56
Yanıtınız için çok teşekkür ederim🌸 önerilerinizi bol bol yapıyorum. Aslın da ben çok ısrarcı olduğum için de inat ettiğini düşünmüyor değilim. Önerilerinizi daha özenli bi şekil de yine yapmaya çalışacağım🙏🌸
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 20:38
Aslı hanım merhaba. Öncelikle düzenli kitap okuyor olmanız çok çok güzel, benim de doğduğu andan itibaren önerdiğim bir şey çocuğa kitap okunması, harikasınız. Eğer çocuğunuzun kelimeleri geldiyse hayvan seslerini taklit etmiyor olması bir problem olarak görülmez. Bu konuda şunları önerebilirim:

- Çocuğunuza model olun, hayvan oyuncakları veya hayvan resimlerinin olduğu kartları gösterip ismini söyledikten sonra o hayvanın çıkardığı sesi taklit edin.
- Siz bol bol hayvan sesi taklit edin ama çocuğa sizi tekrarlaması adına ısrarcı davranmayın.
- Bol bol duymak bol bol üretmenin öncesindeki en önemli aşamadır. Çocuk ne kadar çok duyarsa o kadar hızlı edinir ve üretmeye başlar.

Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebileceğinize dair videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

A

Aslı E. E.

30 Ekim 2025 05:15
Merhabalar Merve hanım 😇dün gece mesajınızı görmeden tesadüfen videolarınızı izledim🌸 biz evin her köşesin de ona bu konu da özel alanlar sağladık.sizin de önerdiğiniz gibi sesli kitaplar,kartlar,yap bozlar,oyuncaklar. Demekki bir yerde hata yapıyor yada atlıyorum. İlginiz için ve cevabınız için tekrar çok teşekkür ederim. Önerilerinizi ve videonuzu izleyip tekrar bi yol izleyelim.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir