Bebeğiniz Hangi Yaşta Evde Nelerle Oynayabilir ❓

280 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

25 Ekim 2025 09:05
Bebekler👶 hızla büyür ve her gelişim döneminde farklı uyaranlara ihtiyaç duyarlar. Evde, pahalı oyuncaklara gerek kalmadan, doğru materyallerle beynin gelişimini desteklemek mümkündür. İşte yaş gruplarına göre temel oyun önerileri:

🌷0-6 Ay: Keşif ve Bağ Kurma Dönemi Bu dönemde oyun, büyük ölçüde duyusal keşif ve sizinle olan etkileşimidir.

Oyunlar: Yüz ifadelerinizi taklit etmek, yumuşak dokulu oyuncakları tutmasını sağlamak (Reflekslerin gelişimi için), çıngırak gibi ses çıkaran ve yüksek kontrastlı (siyah-beyaz) materyallerle görsel takibi teşvik etmek.

❗️Önemli Not: Karın üstü zaman (Tummy Time) kas gelişimi için kritik öneme sahiptir, bu süreyi aynalar veya ilginç nesnelerle daha keyifli hale getiriniz.

🌺6-12 Ay: Hareket ve Nesne Kalıcılığı Dönemi Emekleme, oturma ve ilk kelimelerin çıktığı bu dönemde, neden-sonuç ilişkisini öğrenirler.

Oyunlar: Nesne Kalıcılığı için "ce-e" oyunu, elinde tutabileceği farklı boyut ve şekillerde toplar (yuvarlama), iç içe geçen kaplar ve bardaklar. Mutfak gereçleri, kapaklı kutular ve topları yuvarlamak harika motor gelişim oyunlarıdır.

❗️Önemli Not: Sesli komutları anlamaya başladıkları için, eşyaların isimlerini sık sık tekrarlayarak dil gelişimini destekleyiniz.

🌱12-24 Ay: Yürüme ve Taklit Dönemi Yürümeyle beraber dünyayı keşfetme arzusu artar. Taklit ve motor beceriler ön plandadır.

Oyunlar: Basit yapbozlar (2-4 parçalı), kule inşa etme (küplerle veya bloklarla), oyuncak telefonla konuşma gibi rol yapma oyunları ve ev işlerini taklit etme (süpürge veya bezle). Parmak boyaları ve büyük boya kalemleriyle sanatsal denemeler de çok değerlidir.

❗️Önemli Not: Yürüme pratikleri sırasında güvenli bir alanda nesneleri itme-çekme (oyuncak arabalar, çekçekler) kaslarını güçlendirir ve denge becerilerini geliştirir.
G

Gülcan Ş.

25 Ekim 2025 10:00
Merhaba Fatma hanım benım 4 yaşında bir kızım var kendi tek başına oyun oynamak istemiyor karşıma alıp çok konuştum ama fayda etmiyor ne yapmam gerekiyor yada bu normal mi
Fatma U.

Fatma U.

27 Ekim 2025 06:28
@Gülcan Şahan Merhabalar 🌼 kızınızın tek başına oynamak istememesi ve sürekli sizinle oynamayı talep etmesi, bu yaş grubunda oldukça yaygın ve normal bir durumdur. Bu dönemde çocuklar, sosyal etkileşimleri ve taklit yoluyla öğrenmeyi yoğun olarak deneyimlerler. Tek başına oynamak için gereken içsel motivasyon ve hayal gücünü tam olarak geliştirmemiş olabilir. Sizinle oynamak istemesi, size olan güçlü bağlılığını, sizi rol modeli olarak görmesini ve bu etkileşimden aldığı keyfi gösterir. Konuşmalarınızın fayda etmemesi de bu talebin, bir iletişim ihtiyacından çok, gelişimsel bir aaşamadadır. ek başına oyun becerilerini desteklemek için, öncelikle kısa sürelerle başlayınız. Oyuna birlikte başlayınız, ortamı hazırlayını ve oyunun nasıl oynanacağını gösterin. Ardından, "Şimdi sen bu evle oyna, ben hemen yan odada şu işi yapıp geliyorum" gibi net bir ifadeyle fiziksel olarak uzaklaşınız ancak sesinizin ulaşabileceği yakınlıkta kalınız. Başlangıçta 5-10 dakikalık tek başına oyun sürelerini hedefleyebilirsiniz.
G

Gülcan Ş.

27 Ekim 2025 07:12
Anladım teşekkür ederim 🌸🌸
Fatma U.

Fatma U.

27 Ekim 2025 11:38
Rica ederim, hoşçakalın 🌼
D

Dilara

4 Kasım 2025 20:06
Merhabalar yanlış bi konudayım büyük ihtimalle ama bugün parkta oğluma kendi yaşıtlarında belki bir kaç ay küçük bi çocuk önce iteledi sonra yüzüne vurdu çocuk Oğlumun topunu almıştı oynuyodu yanına almaya gitmişti oğlum çok sakin hatta kendine ait bişeyi biri alıncagidip almak istese dahi almaz bana söyler ben ayrı içerledim oğlum sanırım ayrı içerledi neden tepki vermedin diye biraz üstüne gittim çocuğa hayır vurmak yok çok yanlış diye yanlarına gidip oğlumun elinden tutup aldım diğer çocuğun ailesi bişey olmamış gibi yerlerinden kalkmadılar oğlum 26 aylık nasıl davranmalıydım yada bunun için ne yapmalıyım kendisine ait olanı alması için
Fatma U.

Fatma U.

6 Kasım 2025 06:16
@Dilara Merhabalar 🌼 Bu yaşta, çocuklar sosyal çatışma çözme becerilerini yeni öğrenmektedir. Onun tepkisizliği, pasif bir mizacın, şaşkınlığın veya o anki durumu duygusal olarak işleyememesinin bir sonucu olabilir. Oğlunuzun kendine ait olanı sahiplenme ve özsavunma becerilerini geliştirmek için rol yapma oyunlarını kullanabilirsiniz. Evde, "Haydi topunu geri almayı deneyelim" gibi basit senaryolar kurarak ona sesini kullanmayı (örnayır, benim!") ve fiziksel olarak kendini ortaya koymayı (topu nazikçe geri alma) modelleyebilirsiniz. Parkta benzer bir durum yaşandığında, hemen yanına giderek onun duygularını seslendirin ("Sen üzüldün, o çocuk topunu aldı. Top senin! Hadi alalım.") ve fiziksel olarak ona destek olabilirsiniz. Bu, ona kendi sınırlarını çizmenin doğru ve desteklenen bir davranış olduğunu öğretecektir. Bu süreçte onu lütfen asla eleştirmeyin.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir