Bebeğiniz Beşiğe Bırakılınca Neden Ağlar ❓

193 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

24 Ekim 2025 06:07
❗️Bebeğinizin kucaktan alınıp beşiğe yatırıldığı an ağlaması, psikolojik olarak sıklıkla "uyku ilişkilendirmesi" ve "ayrılık kaygısı" ile ilgilidir. Kucağınızda uykuya dalan bebek, oradaki sıcaklığı, kokuyu ve sallanma hareketini uyku ile eşleştirir. Beşiğe bırakıldığında ise bu "uyku yardımı" (sallanma, kucak) aniden kesilir. Bebek hafif uyku döngüsüne geçtiğinde uyanır ve etrafın kucaktaki güvenli ortamdan farklı olduğunu algılar. Bu değişim, beyninde güvensizlik veya kayıp duygusu yaratarak, ağlamayı bir güvenli limanı geri çağırma sinyali olarak kullanmasına neden olur. Bebek, aslında sadece "Uykuya daldığım koşullar nerede?" diye sormaktadır
❓ Bebeğinizin beşiğe alışmasını kolaylaştırmak için, öncelikle kucakta tamamen uyumasını engellemeyi hedefleyiniz. Bebeğinizi, uykulu ama henüz tam dalmamış (uykulu-uyanık) bir halde beşiğe yatırınız. Yatağa bıraktıktan sonra hemen ayrılmak yerine, elinizi üzerine koyarak veya hafifçe pışpışlayarak kucaktaki güven hissinin bir kısmını beşiğe taşıyınız. Ağlamaya başladığında tutarlı bir geri dönüş metodu uygulayınız (kısa aralıklarla odaya gelip teselli etmek gibi); bu, ona beşiğin güvensiz bir yer olmadığını ve ihtiyacı olduğunda ulaşılabilir olduğunuzu göstererek ayrılık kaygısını azaltacaktır.
C

Canan K.

24 Ekim 2025 06:12
Günaydın Fatma Hanım çok güzel açıklamışsınız ağzınıza sağlık. Yarı uykulu koyuyorum ateşe atmışım gibi ağlamaya başlıyor elimi koyuyor pış pış pat pat yapmaya çalışsam da bunu asla istemiyor. Alışmasına başlamak için gece uykusuna geçişte mi bunu yapmalıyım yoksa gündüz uykusunda mı? Teşekkür ederim sevgiler
Fatma U.

Fatma U.

24 Ekim 2025 06:14
@Canan Kapucubaş Merhabalar 🌼Genelde gece uykusunda başlamak tavsiye edilir ancak bebeğe göre de değişebilir. beğinizin gündüz uykuları daha kaliteli ve gündüz geceye göre daha hızlı uykuya geçiyor ise gündüz de başlayabilirsiniz.
C

Canan K.

24 Ekim 2025 06:18
Gazlı bebek olduğu için desteğe alıştı. Desteği azaltmaya çalışıyorum bazen zorlanıyorum. Gündüz uykuları 4. Ay 20-30dk falandı hep şu an daha iyi ama genel olarak 25dk dolunca uyanıyor . Bazen yanına çeviriyorum pış pış yapıyorum uykuya devam ediyor ama çoğu zaman uyanıyor. Gece uykuları daha kaliteli.
B

Başak Ç. ..

24 Ekim 2025 06:24
Merhaba 6 ay 21 günlükve diş çıkarma dönemindeyiz ben 5 aylıkken desteksiz uykuya alıştırdımama bu süreçte gece çok kalkiyor ve son uykuya kucakta girmek istiyor ne yapabilirim
Fatma U.

Fatma U.

24 Ekim 2025 06:26
@Başak Çiçek Merhabalar 🌼bu dönemde biraz daha esnek davranabilirsiniz. Örneğin kucağınızda uyumak istediğinde kucaklamak yerine beşiğine eğilebilir ve kucaklıyor gibi kollarınızla sarabilirsiniz.
K

Kübra K. ..

24 Ekim 2025 08:36
Merhabalar Fatma hanım 18 aylık yaklaşık 1 aydır gece uykusu çok değişti uyumakta zorlanıyor ve gece kalkıp 3-4 saat uyumuyor bu dönemde normal mi düzene girmesi için ne yapmak gerekir teşekkürler
Z

Zelal Ç. ..

24 Ekim 2025 08:48
merhabalar hocam ben bebeğimi sallayarak yatırıyorum ve çok zorluyor bu beni sallamayı bırakmak istiyorum nasıl nereden başlayacağımı bilmiyorum 4 buçuk aylık erkek bebek

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir