Bebeğim Ek Gıda İstemiyor, Aç Değilse Zorlamalı Mıyım?

281 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

28 Ekim 2025 07:04
6. ayına yaklaşan bazı bebeklerde “yemek reddi” gibi görünen durumlar, aslında aç olmadan ek gıda teklif edilmesiyle ilgili olabilir. Açlık sinyalleri göstermeyen bir bebeğe, sadece saat doldu diye yemek sunmak bazen süreci zorlaştırabiliyor🤗

❗️Dikkat etmeniz gereken nokta bebeğinizin kilo alımı iyi gidiyorsa, bu her şeyin yolunda olduğunun ilk işaretidir💐

Peki ek gıdayı reddettiğinde veya ağladığında nasıl yaklaşmalı derseniz?

🔹 Bebeğinize “Acıktın mı?” gibi kısa bir cümleyle teklif edin.
🔹 Kafasını çevirmesi veya ağzını kapatması, istemediğini gösterir.
🔹 Bu gibi durumlarda ısrar etmek yerine beklemek, onun beslenme ritmini keşfetmesine yardımcı olur.
🔹 Öğünler arasında uyku sonrası, oyun sonrası gibi sakin zamanlar tercih edilebilir.
🔹 Her red sonrası ısrar etmemek, bebeğe “hayır diyebilirim ve bu kabul görüyor” duygusunu kazandırır😇

Bu başlık altında dilerseniz gün içindeki öğün düzeninizi, zorlandığınız anları ya da işe yarayan yöntemlerinizi paylaşabilirsiniz👇🏻
S

Seymanur D.

28 Ekim 2025 07:05
Şuan 19 aylığız bugün yediğini yarın yemiyor mesela formül mamaya devam ediyoruz yemediyse ısrar etmiyorum bir saat sonra farklı seçenek sunuyorum onu yiyor ben zorladıkça inada binip yemiyor sanki
Nurhak B.

Nurhak B.

28 Ekim 2025 07:12
Esra Hanım merhaba🌺 bebeğim 6 aylık tadımlara başladık kafama takılan düzeltilmemiş ayı 4.5 . Erken mi başladım acaba diye aklıma takılıyor prematüre bebekler için farklı bir yol mu izlemeliyiz yoksa diğer tüm 6 aylık bebeklerin normal rutininde mi ? Sebze püreleri ile başladım sonra meyveye geçtim bugün ilk kez yumurta tattırdım 🙂 doğru yolda mıyım ?
E

Elif Y.

28 Ekim 2025 09:37
Merhaba Esra hanım, bebeğim 14 aylık yalnızca beyaz renkte besinlere ekstrem düşkünlük gösteriyor mesele yoğurtlu şeyler gibi diğer şeyleri zorla yedırıyorum bazen hıcyemıyor beslenmede renklere göre değişiyor mu cevaplarsanız çok sevinirim
S

Sehrıban C.

28 Ekim 2025 11:27
Esra hanim merhaba benim oglum 7 ay 15 gunluk sadece emmiyor asla biberon tutmuyor ve mamanin kokusunu alinca red ediyor. Her yöntemi denedim ama olmadi. Kilo vermeye baslayinca bende ek gidayi biraz artirdim kilo vermesin diye. Su ile sivi almini biraz destekliyorum sıkıntı olur mu. Sutumun yetmedigi zamanlar bingildagi cokuyor. Bende mecburen zorla sivi gidalar veriyorum.
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

29 Ekim 2025 07:04
@Seymanur Dalkılıç Her gün aynı şekilde yememesi çok normal aslında 🙌🏻 Küçük çocukların iştahı oldukça değişken olabiliyor. Bazen severek yediği bir besini ertesi gün reddetmesi çok sık görülüyor. Israr etmemeniz çok güzel bir adım 👏🏻 Ancak bazen sürekli farklı alternatifler sunulduğunda, çocuk yemsem de olur, nasılsa başka seçenek geliyor” gibi düşünebiliyor. Bu yüzden birkaç seçeneği sınırlı tutup, hangisini tercih edeceğine onun karar vermesine izin vermek ve biraz beklemek işe yarayabilir 🌿
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

29 Ekim 2025 07:32
@Nurhak Başar Prematüre bebeklerde ek gıdaya geçerken bebeğinizin düzeltilmiş ayıyla ilerletiriz. Yani bebeğiniz 6 aylık görünse de, eğer düzeltilmiş yaşı 4.5 ay civarındaysa bu dönem genellikle ek gıdaya başlamak için erken kabul edilir. Ancak bazı durumlarda hekim önerisiyle daha erken başlanabilir. Bu noktada bebeğinizin kilo alımı, baş kontrolü, yutma refleksi gibi motor gelişimi, mama kullanıyorsanız formül içeriği ve bağırsak olgunluğu gibi kriterler birlikte değerlendirilmelidir. Tüm bu koşullar uygunsa ve doktorunuz da onay verdiyse, sürece dikkatli bir şekilde başlayabilrisiniz. Ek gıdaya başlarken yoğurt, kabak, havuç, yumurta sarısı gibi besinleri püre kıvamında ve küçük miktarlarda verebilirsiniz🤗
Nurhak B.

Nurhak B.

29 Ekim 2025 08:47
Cevabınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🙏
Ö

Öznur U.

29 Ekim 2025 21:01
Merhaba Esra hanım,
Bebeğim 6 ay 1 haftalık ek gıdaya 5.5 aylık iken başladık.ilk tadım zamanı meraklı ve iştahı yerindeydi severek yiyordu yemeklerini. Fakat menenjit aşısını olduktan sonra iştahı bir anda kesilde 4 gün oldu aşı olalı. Bu durum geçicimidir.kilo alımı biraz yavaş gittiği için doktorumun öğünlerini arttırdıdakar iştahsız olduğuiçinde ben biraz takıntı haline getirmiş durumdayım. Ne yapabilirim
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

29 Ekim 2025 22:27
@Elif Yurttaş Bu renk tercihinin altında, uzun süre sadece anne sütü ya da formül mama gibi açık renkli besinlerle beslenmiş olmasından kaynaklı görülebiliyor. Hatta baazı bebeklerde besin rengine, kokusuna, kıvamına ya da dokusuna karşı duyusal hassasiyet görülebiliyor ve bu yaşadığınız durum seçici beslenme değildir. Yoğurt gibi nötr besinlere renk veren yiyecekleri pancar, böğürtlen gibi besinlerle birlikte deneyebilirsiniz. Mesela elleriyle yoğurda pancar karıştırmasına, elini boyamasına ve sonra tadına bakmasına izin verin. Önce sizin yapmanız, onun da denemesi için güzel bir davet olur 💜
E

Ezgi Ç. A.

30 Ekim 2025 09:16
Benimde kiz bebegim 9 aylik olacak haftaya. Kasigi görünce kafasını çeviriyor yemek istemiyor. Hiçistekli degil. Gece 2 de 60 cc mama içsebile sabah 8 civar uyandığındamama içmekde istemiyor. Kati gidayi artıkonce mi denemeliyim. Öğünlerarasındakac saat olmali 8 de mama içiyorsa 120 cc yaklaşık2.5 saat sonra kahvaltısınısunuyorum yine yemiyor.
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

30 Ekim 2025 20:10
@Sehrıban Celık Evet, mamayı kabullenmeyen bebekler olabiliyor. Ek gıdayı artırmanız kilo kontrolü açısından anlaşılır.ancak unutmayın ki bu dönemde ana besin hala anne sütü veya formül mamadır, ek gıdalar yalnızca destekleyicidir. Sıvı alımını artırmak için yaptığınız küçük destekler mantıklı. fakat zorlamak, bebeğinizde besin reddini artırabilir ve sizinle inatlaşmasına neden olabilir.eğer bıngıldakta çökme gözlemliyorsanız mutlaka bir çocuk doktoruna görünün. Gerekirse bir çocuk diyetisyeninden de destek almanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar 🌿
H

Hayat D.

31 Ekim 2025 21:50
Ek gıda duzenını oturmayan annelere tavsıyem sabah 7 de uyanın sabah kahvaltısı vermeye başlayın uyanır uyanmaz gün ıcerıdındedr sıtrklı bısey deneyın bu sekılde yıyıcektirbebegınız
S

Sinem A.

9 Kasım 2025 06:26
Konu ile alakasız hocam kusura bakmayın alerji ile ilgili sorum olucaktı süt süt ürünlerine kızımın doğduğundan beri alerjisi var ilk zamanlar farklı şekillerde alerji belirtisi oluyordu mantara döndü ek gıdaya başladığında 15. Ayında mantar geçmeye başladı olmadı kızarıklık oluşuyor şuan sadece uzun bir süredir de gece uyumama problemimiz var 7 8 kere uyanıyor yatakta rahat uyuyamıyor sürekli dönüyor kendisine rahat vermiyor uyanıyor alerji bu şekilde mi etki ediyor ne olmuş olabilir cevaplarsanız çok sevinirim çok çaresiz kaldım ne olduğunu anlayamıyorum
M

Merve Ç. G.

9 Kasım 2025 07:55
Bebeğim yedi ay 18 günlük hiçbir şekilde ek gıdayı kabul etmiyor, canı isterse bazen önüne koyduklarındane 1.02 ısırık ağlıyor o kadar hiç meraklı değil ne yapacağımı bilemiyorum

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir