🌙 Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni 💤
316 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
10 Kasım 2025 11:10
❓Bebeklerin uyku ihtiyaçları ilk bir yıl boyunca dinamik bir şekilde değişir. Bu süreçte tutarlı bir rutin oluşturmak, sağlıklı gelişim için esastır.
🎡0-3 Aylık dönemde bebekler 24 saatte ortalama 14 ila 17 saat uyurlar. Gündüz uykuları 4 ila 6 defa, kısa ve düzensizdir; en uzun gece uykusu 3-4 saati geçmez. Bu dönemde gece ile gündüz ayrımını henüz öğrenmektedirler ve sık sık beslenme ihtiyacıyla uyanmaları normaldir.
🫐4. Ayda toplam uyku süresi 12-15 saate düşer. Gündüz uykusu sayısı 3-4 civarındadır, ancak 4. Ay Uyku Gerilemesi nedeniyle gündüz uykuları 30-45 dakikaya inebilir ve gece uyanmaları artabilir. Bu ayda en uzun gece uykusu 5-8 saate kadar çıkabilir ve uyku döngüleri yetişkinlere benzemeye başlar.
🍒5-6 Aylık bebeklerde toplam uyku 12-15 saat arasında seyreder. Gündüz uykuları düzene girerek genellikle 2 ana uykuya geçiş başlar ve gece 7-9 saat kesintisiz uyku potansiyeli gelişir.
🌷 7-9 Aylık dönemde toplam uyku yine 12-15 saat civarındadır ve gündüz 2 tutarlı uyku korunur. Gece 10-12 saatlik uzun uykular mümkündür, ancak yeni kazanılan motor beceriler (emekleme, oturma) nedeniyle gece uyanmaları tekrar sıklaşabilir.
🌷 10-12 Aylık bebekler toplam 11-14 saat uyur ve gündüz hala sabah ve öğle olmak üzere 2 tutarlı uyku yaparlar. Bu dönemde yürüme denemeleri nedeniyle uykuya dalışta zorluklar yaşanabilir; rutin ve kararlılıkla düzeni sürdürmek önemlidir. Unutmayınız ki, her yaşta uyku rutini ve ortam hijyeni (karanlık ve sessizlik), bebeğinizin gece uykusunu en iyi şekilde destekleyecektir.
🎡0-3 Aylık dönemde bebekler 24 saatte ortalama 14 ila 17 saat uyurlar. Gündüz uykuları 4 ila 6 defa, kısa ve düzensizdir; en uzun gece uykusu 3-4 saati geçmez. Bu dönemde gece ile gündüz ayrımını henüz öğrenmektedirler ve sık sık beslenme ihtiyacıyla uyanmaları normaldir.
🫐4. Ayda toplam uyku süresi 12-15 saate düşer. Gündüz uykusu sayısı 3-4 civarındadır, ancak 4. Ay Uyku Gerilemesi nedeniyle gündüz uykuları 30-45 dakikaya inebilir ve gece uyanmaları artabilir. Bu ayda en uzun gece uykusu 5-8 saate kadar çıkabilir ve uyku döngüleri yetişkinlere benzemeye başlar.
🍒5-6 Aylık bebeklerde toplam uyku 12-15 saat arasında seyreder. Gündüz uykuları düzene girerek genellikle 2 ana uykuya geçiş başlar ve gece 7-9 saat kesintisiz uyku potansiyeli gelişir.
🌷 7-9 Aylık dönemde toplam uyku yine 12-15 saat civarındadır ve gündüz 2 tutarlı uyku korunur. Gece 10-12 saatlik uzun uykular mümkündür, ancak yeni kazanılan motor beceriler (emekleme, oturma) nedeniyle gece uyanmaları tekrar sıklaşabilir.
🌷 10-12 Aylık bebekler toplam 11-14 saat uyur ve gündüz hala sabah ve öğle olmak üzere 2 tutarlı uyku yaparlar. Bu dönemde yürüme denemeleri nedeniyle uykuya dalışta zorluklar yaşanabilir; rutin ve kararlılıkla düzeni sürdürmek önemlidir. Unutmayınız ki, her yaşta uyku rutini ve ortam hijyeni (karanlık ve sessizlik), bebeğinizin gece uykusunu en iyi şekilde destekleyecektir.
E
Ezgi E. ..
10 Kasım 2025 11:38
Fatma Hanım merhaba, benim bebeğim 18 haftalık (4 Ay 5 gün) ve 14. Haftadan beri özellikle gündüz uykuları çok bozuldu. Zaten uykuya direnç var zor zahmet ağlayarak uykuya geçiyor. Ama başından ayrılınca 10 dk sonra uyanıyor. Elini tutup beklersek uyku süresi uzuyor. Gece ise bazen 7-8 kez uyanıyor ve çok zorlanıyorum. Bu durum geçici mi. Gündüz uyku penceresine dikkat ederek uyutmaya çalışıyorum bu arada. Ama çözüm bulamadım. Uyku eğitimi için ise yeterli gücü bulamıyorum kendimde. Artık bebeğimi uyutma saatleri travma oldu bende. Ne önerirsiniz bana?
T
Tuğbada
10 Kasım 2025 12:20
Bebeğim 34haftalık geceleri en uzun 2 saat uyuyor. 1-2 saatte bir hep uyanıyor. Kucağa alınca ya da emzirince tekrar uykuya dalıyor. Kendi kendine uykuya dalamıyor. Gerçekten çok yorucu
F
Fatima D.
10 Kasım 2025 13:20
Merhaba. 1 ay 22 günlük bebeğim. Gece 9da gece uykusuna yatırmaya çalışıyorum. Amma bazen gece 12-1e kadar uzanıyor 🥲 gündüz uykularıda 15-20dakika 1 defa 2 saat oldu. Kucağımda uyumak istiyor
R
Rabia N.
10 Kasım 2025 17:52
Merhaba bebeğim 7 ay 30 günlük
Yaklaşık 2.5 aydır gece uykuları tamamen bozulmuş durumda çok sık uyanıyor artık sayamıyorum
Önceden 1 veya 2 defa beslenip uyumaya devam ederdi
Ne denediysem fayda etmedi gündüz uykuları, beslenme, uyku hijyeni, rutinler vs her şey olması gerektiği gibi. Doktor kontrolüne gittik ultrason kan idrar tahlili yapıldı hepsi temiz. Sebebi nedir çözümü var mı acaba çok yorgunum ve çalışıyorum aynı zamanda
Yaklaşık 2.5 aydır gece uykuları tamamen bozulmuş durumda çok sık uyanıyor artık sayamıyorum
Önceden 1 veya 2 defa beslenip uyumaya devam ederdi
Ne denediysem fayda etmedi gündüz uykuları, beslenme, uyku hijyeni, rutinler vs her şey olması gerektiği gibi. Doktor kontrolüne gittik ultrason kan idrar tahlili yapıldı hepsi temiz. Sebebi nedir çözümü var mı acaba çok yorgunum ve çalışıyorum aynı zamanda
B
Büş
10 Kasım 2025 18:43
Rabia hanım bizim de öyle, şuan6.5 aylık ve 3.5 Aydan itibaren uykularımız çok bozuldu gece sadece emerek uyuyor. Bazı geceler saat 4-6 arası uyanıyor ve tekrar uykuya geçmekte çok zorlanıyor
E
Esra
10 Kasım 2025 23:56
Bizde ayni 10 aylık olavak geceleri asla doğru düzgün uyumuyor mutlaka uyanıyor kendı kendıne dönüyor emeklıyor kalkıyor o kadar yoruldum ki nasıl geçecek bilmiyorum

Fatma U.
11 Kasım 2025 05:50
@Ezgi Ezgi Merhabalar 🌼 bebeğinizin gündüz uykularının bozulması, uykuda kalmaya direnmesi ve gece sık uyanması (7-8 kez), bu dönemin tipik zorluğu olan 4. Ay Uyku Gerilemesi'nin yoğun yaşandığını gösterir. Bu durum, bebeğin uyku döngülerinin yetişkinlerinkine benzemeye başlamasıyla ilişkilidir. Bu durumun geçici olduğunu bilmekle birlikte, destek bağımlılığını azaltmak önemlidir. Öncelikli hedefiniz, bebeğinizi uykulu ama hafif uyanıkken yatağa koymak olmalıdır. Uykuya dalarken elini tutmak yerine, yatağın yanına oturup ona sözel güvence vermeyi veya hafifçe pışpışlamayı deneyiniz. Uykusu bölündüğünde hemen müdahale etmeyiniz, kısa bir süre bekleyerek (1-2 dakika) kendi kendine tekrar uykuya dalma fırsatı tanıyınız. Gündüz uyku penceresini yakalamakta gösterdiğiniz çabayı sürdürünüz, zira bu, gece uykusunun kalitesini doğrudan etkiler. Kendinizi tükenmiş hissettiğinizde kısa bir mola vermek için yardım alınız; birincil bakım verenin sakinliği bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırır.‚

Fatma U.
11 Kasım 2025 05:54
@Tuğbada Merhabalar 🌼 bebeğinizin geceleri en uzun 2 saat uyuması ve 1-2 saatte bir uyanıp kucak veya emzirme ile uykuya dalması, kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştiremediğini gösterir. Bu yorucu döngüyü kırmak için, öncelikle kucak ve emzirme desteğini kademeli olarak ayırınız. Bebeğinizi uyandığında hemen emzirme veya kucağa alma yerine, yatağında kalarak ona kısa bir süre sakinleşme ve kendi kendine dalma fırsatı veriniz. Gece uyandığında, müdahaleyi minimuma indiriniz; pışpışlama veya sırtını sıvazlama gibi daha pasif destekleri kullanınız.
İ
İ.E.
11 Kasım 2025 12:17
Fatma Hanım merhaba, bebeğim 13 aylık, son 2 haftadır uykuya geçişte direnmelere ve gece de 2-3 kez uyanıp yatakta oturmaya ya da ayağa kalkmaya başladı. Ağlayıp bize sesleniyor. Geri yatırınca uykuya geçişi kısa sürüyor ama neden uyanıyor ve ayağa kalkıyor anlayamadım. Yürümeyi yeni öğrenmedi 10. ayından beri desteksiz yürüyor. Desteksiz de uyuyor gece uykusuna kendi geçiyor. Normalde her gece değil ara sıra acıkınca uyanır sabah 3 4 gibi. Uykuya dalmasını beklerim, dalamazsa çok az mama yapar veririm. Gece beslenmesi de neredeyse bitecek yani. Uykusuna engel olabilecek sıcaklık nem gibi şeylere de dikkat ediyorum. Ama bu aralar sık uyanmasına engel olamıyorum. Neden olabilir?
K
Kübra K. ..
11 Kasım 2025 12:25
18 aylık bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı Fatma hanım?
T
Tuğbada
11 Kasım 2025 12:54
Deniyorum ama çok ağlayınca dayanamıyorum 😭
H
Hümeyra
11 Kasım 2025 13:00
Fatma hanım merhaba, 7 ay 14 günlük bebeğim. İkinci uykusundan 1 buçuk 2 gibi uyanıyor ve 3. Uykuya ihtiyaç duyuyor. Nasıl bir düzeltme yapılabilir bunun için ?
A
Ayşegül K.
11 Kasım 2025 20:22
10 buçuk aylık olmak üzere geceleri uykuya asla geçmek istemiyor saat 12 oluyor hala uyumuyor memede uyumak istiyor o kısmına tamam bir şey demiyorum memede uyumak istiyor olabilir de gece uykuya direnç felaket tahammülüm azalıyor memede uyuması rahatsız etmiyordu oda etmeye başlıyor sonra