Acill ! Uykusuzluk:(
136 görüntüleme

Ümran A.
21 Ekim 2025 06:19
Merhabalar, kızım 5,5 aylık. Gündüz ayakta sallayarak uyutuyorum bıraktığım an 10-15 dakika içinde uyanıyor. Ben de uyusun diye sallayarak devam ediyorum. Güne 7,30 da başlıyoruz ve gün boyu toplam 4 saat kadar uyuyor, 3 uyku olacak şekilde. Son uykusundan da 17 gibi uyanmış oluyor.
Gece uykusuna 20-21 arası geçiyor. Normalde yenidoğan döneminde bile gece 1-3-5-7 gibi uyanıp emip tekrar uyurdu. Ama son iki haftadır saat başı bazen yarım saate bir uyanıyor. Neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum . Bir hafta önce de alt iki dişimiz çıktı ondan kaynaklı mı acaba diyorum ama emin de olamıyorum.
Gece uykularını nasıl düzeltebilirim çok zorlanıyorum artık, desteksiz de büyütüyorum 🥲
Gece uykusuna 20-21 arası geçiyor. Normalde yenidoğan döneminde bile gece 1-3-5-7 gibi uyanıp emip tekrar uyurdu. Ama son iki haftadır saat başı bazen yarım saate bir uyanıyor. Neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum . Bir hafta önce de alt iki dişimiz çıktı ondan kaynaklı mı acaba diyorum ama emin de olamıyorum.
Gece uykularını nasıl düzeltebilirim çok zorlanıyorum artık, desteksiz de büyütüyorum 🥲

Ümran A.
21 Ekim 2025 06:21
@Fatma Uygur sizinde görüşlerinizi merak ediyorum hocam 🐣

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
21 Ekim 2025 06:31
Merhabalar🌼 Gece sık uyanmaların yarım saate kadar düşmesi, alt dişlerin çıkması gibi fiziksel rahatsızlıklar ile bebeğinizin kendi kendine uykuya dönememesi arasındaki etkileşimin bir sonucudur; bu da uyku kalitesini ciddi şekilde düşürür Öncelikle ayakta sallamayı kademeli olarak bırakmanız kritik önem taşımaktadır. Sallama yerine, bebeğinizi kucağınızda sakin ve hareketsiz bir şekilde tutarak uyutmayı deneyiniz. Gece uyanmalarında ise, onu hemen kucaklamak yerine yatağında kısa bir pışpışlama veya sırt sıvazlama ile güvence vermenizi öneririz. Eğer diş ağrısı varsa, doktorunuza danışarak uygun bir ağrı kesici kullanmanız bu geçiş sürecini kolaylaştıracaktır. Desteksiz uyumayı yavaş adımlarla öğretme konusunda tutarlılık en büyük yardımcınız olacaktı

Ayşegül A.
21 Ekim 2025 07:22
Bizim de bu gece bişeyler oldu.akşam 8 de uyudu.10 a doğru bi daha uyandı.uyuttum geri.sonra 11, buçukta bi daha uyandı.emzirdim bu sefer 12 de uyudu.gece 3 te bi daha uyandı.bu sfer emzirmedim çnkü açlıktan değil farkındayım ama nedeni bilmiyorum.sallayıp uyuttum.4 buçukta bi daha uyandı☹️emzirdim.6.40 da bi daha uyandı😔sabah son uyanıştı zaten 7 ye ve 8 e doğru uyanışımız hep.5 kere uyandı yAni.saat akşam 7 buçuk ile en geç 9 arası uyurdu.yaklaşık 6 - 7.5 saat uyurdu uyanmadan.gece2-3 arası uyanırdı.bazen 1, buçukta.en son sabaha karşı 4 ile 5 arası uyanırdı.yani geceleri 2 kere.son günler saatleri değişmeye başladı.uyanma saatleri öne çekildi.bu gece de böyle 5 kere uyandı.neden oluyor blmiyorum ben de yoruldum.gündüz 3 uyku yapıyor.zamanında uyutmaya çalışıyorum hep uyanık süresi 2 saati çok nadir geçiyor.40 dkk civarı uyurdu.şimdi yarım sAate düştü.yetmiyo tabi geri döndürmeye çalışmak da çok zor oluyor.kesik kesik böyle uyuyor.yaklaşık 2 haftadr uykuya direnç çok fzla.ayın 10 nunda sünnet oldu.ama sünnetten bi kaç gün önce başladı uyku gerilemesi.sünneten 1 hfta sonrasına aşı.araya ek gıda girdi sünnete yakın.hepsi bi arAya denk geldi ya çok zorlanıyorum düzelir mi bu☹️ hocam napıcam☹️

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
21 Ekim 2025 07:25
@Ayşegül Aydın Merhabalar 🌼 bebeğinizin gece 5 kez uyanması, uyku saatlerinin öne kayması ve gündüz uykularının $40$ dakika civarında kalması, birden fazla gelişimsel ve çevresel stresörün bir araya geldiğini gösterir. Gündüz uykusunun yetersizliği ve kesik kesik olması, gece aşırı yorgunluğa yol açar. Diş çıkarma ve katı gıdaya yeni başlama gibi fiziksel süreçler, uyku düzeninde bozulmayı tetikler. Öncelikle, gece uyanmalarında her seferinde emzirmek yerine, sakinleştirici farklı bir yöntemle (kısa bir pışpışlama, sırt sıvazlama) geri uyutmayı deneyiniz; bu, her uyanmayı beslenmeye bağlamasını engeller. Gündüz uykularını uzatmak için, bebeğiniz tam uyanmadan $30-40$. dakikalarda yanına gidip uyku döngüsünü bağlamasına yardımcı olabilirsiniz

Ayşegül A.
21 Ekim 2025 07:33
@Fatma Uygur hocam gece uyandığında ağlamadan uyanmış olsa bile pış pışla geri uyumuyor direniyor.uykusu iyice açılıyor direniyor.kaldırıp sallayıp uyutmayı denediğimde ağlamaya başlıyor ağlamıyorsa bile.Yatağında uyumak istemiyor uyandığında öyle durcak sesler çıkarıyo keyfi yerinde oluyo ama uyumuyo.o yüzden ya emziriyorum yada ayakta sallıyorum.gündüz de 30 dkk uyuyup uyandığında kaldrmadan uyutmaya pış pış yapmaya devam ediyorum ama uyumuyo ağlamaya başlıyo ama çok uykusu oluyor direniyor yine.Her şey bi araya geldi.yeni bişeyler öğrenince de oluyormuş sanırım uyku sorunları.mesela ben ali babanın çiftliğini söylüyorum ona hep.köpek havlamasını öğrenmiş.ağzını hav hav şeklinde açıp kapatıyor😂oyuncak köpeği var sesli.o ses çıkardkça ağzını aynı anda açıp kapıyor😀 böyle şeyler öğrenince de mi etkiliyor acaba😅

Ümran A.
21 Ekim 2025 09:13
Öncelikle teşekkür ederim @Fatma Uygur hanım, evet haklısınız sallamayı bırakmam lazım ama kendimde o cesareti bulamıyorum açıkcası. Denedim ama dişlerden dolayı var olan düzende bozuldu ben de yeterki uyusun kafasına girdim biraz. Ama desteksiz uyumaya ne kadar çabuk alışırsa ben de bir o kadar rahatlayacağım biliyorum. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Bu sürecin alışkanlık haline gelmesinden çok korkuyorum umarım öyle bir şey olmaz:(

Ümran A.
21 Ekim 2025 09:17
Geçmiş olsun @Ayşegül Aydın hanım. Hepsi ğst üste olmuş biraz yazık bebiş de adapte olmaya çalışıyor 🐣 umarım hepimiz için geçici bir süreç olur bu durumlar ,hem onlara hem bize çok zor oluyor çünkü:(

Ümran A.
21 Ekim 2025 09:20
@Ayşegül Aydın sizi çok iyi anlıyorum ben de yatakta uykuya döndürmeye çalıştığım anda uykusu açılıyor ve bedeli 2 saat uykusuzluk oluyor:( evet yeni şeyler öğrendikçe uyku anında tekrar ederlermiş bu da uykusunu etkilermiş. Köpek sesi çıkarmaya çalışması da çok tatlı 🥰🫠 Büyüyorlar ve her yeni gün biz daha farklı bir şeyle karşılaşıyoruz 🐣🫣

Ayşegül A.
21 Ekim 2025 12:22
@Ümran Asil teşekkür ederim ümran hanım.allah size de kolaylık versin.ne günler geçti.bunlar da geçicek inşallah.geçmez dediklerimiz geçti.sıra bu günlerde🤲🏻☺️