Otizm Hakkında Merak Ettikleriniz ❓
865 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
6 Ekim 2025 06:03
❗️Otizm hakkında merak ettiğiniz soruları buradan birlikte cevaplayalım ❓
B
Bahar A. ..
11 Ekim 2025 20:27
26 aylık oğlum kreşe başladı,öğretmeni sinirlenince ellerini sallıyor dedi.biz farketmedik.otizm olabilir mi tek başına
A
Ahsen A. ..
12 Ekim 2025 18:18
Herkesin bebeği büyük ama benim kızım 6 aylık aşırı hareketli bi bebek 3 aylık olmadan döndü 5 aylıkken emekleme pozisyonuna grip kendini atıyordu şuanda emekliyor, asla yerinde durmuyor heyecanlandığında sevindiğinde kollarını aşagı yukarı indiriyor tam olarak bu çırpma mı oluyor ? Göz teması ve gülümseme var hatta çok erken başladı ama kahkaha hala çok az yok denecek kadar az böyle kucağımıza aldığında ayağı yere değdiği heran zıplıyor herkes hoppala falan alın diyor hatta, parmak ucuna basıyor ve geçen haftalarda gel gel yapmayı göstermiştim bir kaç kez ellerini açıp kapatmıştım şimdi onu heran uyurken dahi yapıyor öğrenmeyeni çalışıyor yoksa yapıyordu da ben mi görmedimbu hareketten sonra şüphelerim artttı çoçukarı çok seviyor gördüğü heran çığlık atarak veya gülümseyerek tepki veriyor çoçuk ve bebeklere. Genel olarak çok ahlayan huysuz bir çoçuk gündüzleride toplsam 1.5 saat uyumuyordur ama gece uykusu 10-11 saaat var

Fatma U.
13 Ekim 2025 06:01
@Bahar Aydın Merhabalar 🌼Elbette ki tek başına otizm olamaz. Sinirlendiğinde duygusal anlamda kendini rahatlatmak için yapıyor olabilir. Ancak buna eşlik eden başka belirtileri fark ederseniz bir uzmandan destek alabilirsiniz

Fatma U.
13 Ekim 2025 06:03
@Ahsen Avcıkara Merhaba 🌼 6 aylık kızınızın erken dönemde dönme ve emeklemeye başlaması, güçlü bir motor gelişime ve yüksek enerji seviyesine sahip olduğunu gösterir. Bu yaşlarda aşırı hareketlilik ve heyecanlanınca kolları aşağı yukarı çırpma (kanat çırpma) gibi hareketler, sıklıkla görülen duyusal veya duygusal regülasyon (düzenleme) davranışlarıdır. Özellikle sevinç veya aşırı uyarılma anlarında bu tarz tekrarlayıcı hareketler, çocuğun kendini dengeleme çabasıdır. Göz teması, gülümseme ve sosyal tepkilerinin güçlü olması (çocuklara çığlık atarak tepki vermesi), sosyal iletişim becerilerinin sağlıklı ilerlediğini gösteren çok olumlu işaretlerdir.
K
Kübra K.
15 Ekim 2025 20:21
Merhaba. Oğlum 2 yaşında önceleri işaret ve orta parmağını birleştirirdi şimdi ise bütün parmaklarını birleştiriyor bunu gün içinde sık sık yapıyor. Neden böyle yapıyor. Lütfrn cevaplar mısınız

Fatma U.
16 Ekim 2025 06:15
@Kübra Kışla Merhaba 🌼bunu hangi durumlarda yapıyor heyecanlandığında korktuğunda veya fark etmeden gün içinde herhangi bir dönemde mi?
K
Kübra K.
16 Ekim 2025 06:51
Heyecanlandığında korktuğunda belli bir sebep yokkendw yapıyor. Düzelt dediğimde düzeltiyor
K
Kübra K.
16 Ekim 2025 07:14
Sosyal gülimsemesi var iki kelimelik cümleleri nadir de olsa var. Birkaç rengi biliyor. İşaret ettiğim şeylere dönüp bakıyor. İstediği şeyleri işaret edip gösterip bir de ismi söylüyor. Çıkardığı söylediği kelimeler anlaşır. Göz teması da var.

Fatma U.
17 Ekim 2025 05:32
@Kübra Kşl Muhtemelen bunu bir oyun haline getirmiş olabilir. Belirtileri takip etmeye devam edin lütfen. başka belirti görürseniz uzmandan destek alabilirsiniz.
S
Sahile S.
17 Ekim 2025 05:58
Merhaba,6 ay 3 günlük erkek bebeğim var, 5,5 ayliğina kadar göz teması vardı, fakat son zamanlar göz teması azalmış durumda, sanki bebeğimle iletişime geçeçiyorm, saniyeıik bakip yüzünü hemen çeviriyor uzatip onu konuşmak istiyorum gozlerime bakmiyor, bebekleri hani kafamizin üzerine kaldirip oynatiriz ya o zamanda bakmiyor bana,yalnizca bana bakmasa prpblem değil ama hic kimseye bakmiyor , göz temasindan kaçiniyor uzun sureli kimseye bakmiyor parka goturuyorum ama ordada insanlara ilgisiz hep ağaçlara arabalara bakiyor kimse güldürse yabanci biri bakmaz, gülmez evde biz güldürürken gülümser bazen kahkaha atar uzakdan daha iyi bakiyor yakindan hic bakmiyor, adiyla uzaktan seslenice bakar, yakindan seslendigimde bakmaz, bunun disinda oturtdgmda hep ayaklarini bir birine sürtee heyecanlanica da yapar bunu, ama oturtma pozisyonunda daha çok yapiyor, bebeğim sanki beni tanimiyor beni hissetmiyor gibi , bunun disinda yeme bozuklugu da var hic bir ek gida kabul etmedi, yemkde çok seçici, hep merakli merakli etrafi izler agzida hep acik sekilde izler, eve biri geldiginde sadece 5 6 saniye o insanin yuzune garip garip bakiyor ama sonra kafasini cvirp etrafi izliyor,bazen bana bakarken dalip gidiyor,bana bakiyor ama bakmiyor gibi,ben otizm olduguna eminim artk, pekibu durumda erken mudahile icin ne yapila bilir?

Fatma U.
17 Ekim 2025 06:40
@Sahile Sultanova Merhabalar 🌼 6 aylık bebeğinizin tarif ettiğiniz göz temasında azalma, sosyal ipuçlarından kaçınma (yabancılara bakmama, çevreyi tarama), yeme zorluğu ve duyusal hassasiyet belirtileri (ayakları sürtme), anne olarak sizi endişelendirmekte haklısınız. Ancak, 6 aylık bir bebek için bu davranışların bir kısmı (özellikle göz temasının azalması ve çevreye odaklanma), çevreyi keşfetme arzusunun artmasıyla da ilgili olabilir, bu dönemde bebekler genellikle nesnelere insan yüzlerinden daha fazla odaklanmaya başlarlar. Yine de, uzun süreli göz teması kaçınması ve genel olarak insanlara karşı ilgisizlik gibi belirtiler bir arada görüldüğünde, erken müdahale açısından dikkatli olunması önemlidir. Endişenizi gidermek ve bebeğinizin gelişimini tam olarak anlamak için yapmanız gereken en önemli adım, pediatrik nörolog veya çocuk doktorunuz ile görüşerek kapsamlı bir değerlendirme sürecine girmektir; siz bu arada, bebeğinizle göz seviyesinde kısa ve sık etkileşimler kurmaya, dikkatini hemen başka yöne çevirse bile sakin ve neşeli bir ses tonuyla iletişim kurmaya devam etmeli ve çevresel uyaranları azaltarak sakin bir oyun ortamı sunmaya özen göstermelisiniz.
S
Songül S.
23 Ekim 2025 13:46
Merhaba
Oğlum 8 aylık kontrollerde gelişimi 3 ay önde gidiyor bir sorun yok doğum öncesi fetal testi yaptırdık kalıtsal bir hastalığı varmı diye hepsi temiz çıktı ama yüzüne dokunmamızı hiç istemiyor krem sürmekte ağzını temizlemekte zorlanıyoruz bebeklerde normal mi bu durum
Oğlum 8 aylık kontrollerde gelişimi 3 ay önde gidiyor bir sorun yok doğum öncesi fetal testi yaptırdık kalıtsal bir hastalığı varmı diye hepsi temiz çıktı ama yüzüne dokunmamızı hiç istemiyor krem sürmekte ağzını temizlemekte zorlanıyoruz bebeklerde normal mi bu durum
N
Neval U.
23 Ekim 2025 15:54
Merhaba bebeğim 6 aylık kafasını bazen sağa sola hızlı bir şekilde 5 sn sallıyor neden olur tek başına anlamlımıdır

Fatma U.
24 Ekim 2025 05:54
@Songül Seven Merhabalar 🌼yüz bölgesine karşı dokunsal hassasiyeti olabilir. Başka herhangi bir durum ve belirti var mı takip edebilir ve gerekirse uzmandan destek alabilirsiniz

Fatma U.
24 Ekim 2025 05:55
@Neval Uysal Merhabalar 🌼 bu durum tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bebekler kendilerini sakinleştirmek içi de sık sık bu hareketleri yapmaktadır
S
Songül S.
24 Ekim 2025 06:39
Sadece yüzüne karşı öyle hocam başka belirti yok şuan