Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼

865 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

2 Ekim 2025 22:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.

👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )

👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.

👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.

👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.

👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.

👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.

🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

21 Ekim 2025 20:45
Merhaba; biliyorum sosyal medyada binbir tarif ve dolu dolu yiyen bebekler var. Farklı tarifler yapmanız bebeğinizin eninde sonunda sizin yediğiniz yemekleri yiyeceği gerçeğini değiştirmiyor. Bazen bebekler siz verdiğinizde yemiyor ancak kendileri yemeye çalıştıklarında yedirmek çok daha kolay olabiliyor. Diş çıkarma, hastalık ya da gelişim basamaklarında böyle gerilemeler olabiliyor ve çok normal. Doktorunuz tarafından bir uyarı almadıysanız lütfen bebeğini rahat bırakın, yemek istediği kadar yesin 🏵️
D

Derya K. F.

22 Ekim 2025 00:20
Merhaba hocam benim oğlum 21 aylık dk 3900 şuan 13 kg 18 aylıkken emzirmeyi bıraktık 6 .ayın da tadımla herşey çok güzel gidiyordu mama da alıyordu mamayı da bıraktı istemedi 9-10 ayına kadar devam etti sonradan ek gıda sürecimiz seçici olmaya başladı şuan kaşık maması ve çorba olarak gidiyoruz pütürlü birşey yemiyor direk ağzından çıkarıyor ne yapmam gerekiyor çok üzülüyorum ergoterapiye başlamak sizce doğru mu çok iştahsız çeşitli herşey denedim olmuyor teşekkür ederim
F

Fulya G.

22 Ekim 2025 09:17
Hocam merhabalar, bebeğim 15 aylık bu aralar yemek yedirirken biraz zorluk yaşıyoruz ben hiç müdahale etmiyorum öncelikle kendisi yemeye çalışıyor ben de öylelikle besliyorum fakat bu son zamanlarda sevdiği yemekleri bile yemek istemiyor tadına bile takmıyor sürekli kafasını çeviriyor tepiniyor, kaşığa vuruyor 😅gezerek yemek istiyor ben de bunu alışkanlık haline getirmesin diye pek uygulatmıyorum. Ne yapmalıyım yemiyorsa zorlamamalı mıyım? Tok mu değil mi anlayamıyorum ki meyve olsa sürekli yiyecek 🥲
İ

İpek Ş. ..

22 Ekim 2025 10:18
Hocam merhabalar bebeğim beş buçuk aylık olduğunda tadimlara başladım. Şimdi yedinci ayına girecek hala besinleri öğürmesi geçmedi. Çok zorlamıyorum. Bir iki çay kaşığı anca yedirebiliyorum. Bazen de ağzında biriktirip tükürüyor.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

22 Ekim 2025 13:07
@Derya Keserci Fidan Merhaba; pütürlü gıda için çok geç kalmışsınız. Yukarda yazılan seçeneklerin hepsini elemenize rağmen yemiyorsa, yememesinin altında bir sebep olmalı;ergoterapist ve doktorunuzdan görüş almalısınız 🌺
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

22 Ekim 2025 13:09
@Fulya Gülten Merhaba; geçici bir durumdur, hiç üzerine gitmeyin. Yukarıda da yazdığım gibi eğer çok ısrarcı olursanız kalıcı hale gelir. Yemek yedirmeye çalıştığınız süre 30 dakikayı aşmamalı 🪷
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

22 Ekim 2025 13:14
@İpek Şahin Merhaba; öncelikle erken başlamışsınız. Bahsettiğiniz durum bazı bebeklerde 8. aya kadar devam edebilir. Bebeklerde gelişim geriliği yoksa bu dönemde sadece tadına bakmasını istiyoruz 🌻
C

Ceyda U. ..

23 Ekim 2025 11:38
13 aylık bebek için kalorisi yüksek olan kilo alımını destekleyeceği yiyecekleri söyleyebilir misiniz? Çok az yediği için kalorisi yüksek şeyler yedirmek istiyorum
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

23 Ekim 2025 13:48
Merhaba; bebeklerin de yetişkinler gibi kaloriden çok dengeye ihtiyaçları vardır. Az yemesinin altında yatan sebepleri bulursanız sorununuzu kökünden çözersiniz. Yukarıda yazanlardan birisi gözünüzden kaçıyor olmalı, doktorunuz da gelişim geriliği görüyorsa kalorisi yüksek mamalarda önerecektir🌺
N

Nida Ç.

23 Ekim 2025 14:00
Merhaba;kızım 7.aya girdi 6.ayda ek gıda da tadım sürecine başladık pütürlü olarak ama ağzını kitliyor asla açmıyor daha ılımlı şekilde ilerleyelim dedim blw olarakta önüne sunuyorum ama oynuyor mıncıklıyor ağzına götürmüyor ( ekmek hariç) yere atıyor şuan tadım aşamasındayız diye bi şekilde ağzını açmasını sağlıyorum oyunla bazen bazende zorla bir iki tatlı kaşığı olarak veriyorum ağzına bu şekilde ilerlemek doğru mu zaman geçtikçe kendi bişilerin tadına bakmak ister mi acaba bilemiyorum bu arada sadece anne sütü alıyor.
M

Melisa G. Y.

23 Ekim 2025 14:19
Merhaba kızım 16 aylık sürekli emmek istiyor rutinimiz vardı tamamen bozuldu asla bir şey yemek istemiyor mama sandalyesine oturmuyor masamıza dahil ediyoruz durmuyor kahvaltı yapmıyor diğer öğünlerde de öyle tek istediği emmek ve zayıfladı ne yapmalıyım 😞
M

Meryem A. ..

24 Ekim 2025 07:29
Merhaba hocam oğlum 7 aylık 6 aylıkken ek gıdaya başladık başlarda ıyı gıbıydı yemesi sonra çorba fln yemek istemiyor ama meyve türü tatlı yiyecekler olursa yıyor çorbayı fln nasıl sevdırebılırım
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Ekim 2025 22:10
@Melisa Gülsüm Yumak Merhaba; kan tahlilleri de dahil yukarıda yazılan durumlardan biri yoksa bir süre rahat bırakın. Israrcı olmanız süreci uzatacaktır. Kendinin yiyebileceği bir ortam hazırlayıp arada siz de yedirmeye çalışın. Keşif zamanları ilgileri çok dağınık, çok meraklılar bu sebeple gelişim geriliği olmadığı sürece endişelenmeyin. Bebeklerde kilo alımını ilk zamanlarda ki kadar beklemiyoruz zaten, biraz sabredin.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Ekim 2025 22:19
@Meryem Arslan Merhaba; bebeklerde en sık karşılaşılan durumlardan biri.. Bebekler tatlı tatlardan sonra diğer besinleri reddedebiliyorlar. Bebeklere bazen bir besin 10. tadımda ya da çok farklı tariflerle sevdirebiliyoruz. Mesela kabak yemeğini sevmiyor ama fırında kabağı seviyor gibi gibi…Çorbalarınıza havuç, tatlı patates gibi tatlı tatlar ekleyerek ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz, çorbadan çok daha püre kıvamında olan şeyler de ilgisini çekmeye yardımcı olacaktır 🌸
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

25 Ekim 2025 21:12
@Nida Çakar Merhaba; şu an sadece tadım aşamasındasınız. Gelişim geriliği yoksa hiç üstüne gitmeyin rahat bırakın yoksa kalıcı hale gelebilir. Yetişkinlerde bile ekmek tüketiminin azaltılması için uğraşırken bebeklere oyalansınlar diye dahi verilmemeli, gerek yok. Demir ve D vitamini alımına özen gösterin, eksiklikleri iştahsızlık yapar. Endişe etmeyin, taşlar mutlaka yerine oturur🌺
B

Betül Ö.

26 Ekim 2025 07:16
Merhaba hocam kafamın en çok karıştığı nokta porsiyonlar benim bebeğim ara öğün yapmıyor yaparsa ana öğün yemiyor o yüzden ben ana öğün üzerinden gidiyorum fakat ana öğünlerin mikataro ne kadar olmalı(örn kilo başına 1 yemek kaşığı vs gibi herhangi bir ölçü var mıdır ?) 14 aylık 9kg 74cm kız bebek şimdiden teşekkür ederim
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Ekim 2025 07:22
@Betül Özkan merhaba; her yemek için yemek kaşığı ölçüsü vermek çok doğru olmaz ama ortalama bir su bardağı kadar diyebiliriz fakat madem iştahsız bir bebeğiniz var ölçülere takılmadan israrci olup irite etmeden ama olabildiğince de yemesini sağlayarak bir düzen kurmalısınız ki  tahminimce kuruyorsunuzdur. Miktardan çok besin çeşitliliğine önem verip denge sağlamaya çalışın 🌸
H

Hatice K.

26 Ekim 2025 18:03
Hocammm lütfen bana da bakın yani bebeğim doğduğu günden beri çok iştahsız önce meme reddi yaşadım sağıp verdim yine de içmedi mamayı da 15 gün yediyse 15 gün yemedi neyse bu durum hep vardı amakilo alımı güzeldi dert etmedi doktorlar 4. Aydan 5.5 aylık olana kadar sadece 150 gram aldı boyu uzamadı gibi diyebilirim son ay aşır iştahsızdı 10 saat yemediği oldu doktor yönlendirmesiyle gitmemiz gereken her yere gittik sonuçta gelişimsel pediatrşden çözüm buldum gibi aöa20 gün güzlel yedi üstüne hasta oldu ne ek gıda nemama ikisini de eliyle itiyo bende hata yapıyorum biliyorum briaz zorladım daha da nefret etti gibi şuan hala hastalık sürecinde bazen yemek istiyor çorba falan bazen direk kafasını çeviriyor Napacağımı şaşırdım dk3040 6 ay 10 günlük 67 cm 7.600 civarı kilosu yardımcı olursanız çok sevinirim
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

27 Ekim 2025 09:48
@Hatice Kurtcu Merhaba; tam düzene oturtmuşsunuz ve bebeğiniz hasta olmuş. Hastalık durumunda yetişkinler nasıl iştahsız olabiliyorsa bebeklerde olabiliyor ama bu süreçte yapılan ısrar ve baskı sorunun kalıcı hale gelmesi sebep olur. Israr ve irite etmeden ilerlemelisiniz. Eğer bu süreci bebeğinizin üstüne gitmeden ilerlerseniz 20 gün önceki düzenine döner ama siz israrci olursanız bu sizin aranızda bir iletişim haline gelir🌻
T

Tuğçe A.

27 Ekim 2025 10:11
Hocam merhaba oğlum 13 aylık oldu ama ek gıda asla yemiyor DK3.560 şuan 9.300 anne sütü alıyor. Ek gıdaya karşı hiç istekli olmadı sürekli öğürüyordu başlarda şimdi ise sadece ekmek, makarna, balık yiyor başka birşey yediremiyorum. Gastroya götürdük bir problem yok. Ferritin düşük ilaç kullanıyoruz, sürekli kabız oluyor ek gıda tüketmediği için kabızlık için de ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu süreci nasıl atlatabiliriz. Dokunsal hassasiyeti pek yok. Dokunabiliyor ama mama sandalyesinde 2 dk oturmak istemiyor.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir