Bebeklerde Ağız Bakımı: Süt Dişlerine Nasıl Bakmalıyız?

766 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 19:17
Sevgili Anneler ve Babalar,

Ağız hijyeni rutinlerini oluşturmak çok önemli.
Sık sık sizden gelen sorularda bu konuda bazı kafa karışıklıklarını görüyorum bu sebeple sizi sıkmadan kısa bilgi vermek istedim ☺️

Haydi gelin birlikte nasıl oluşturulur bu ağız bakım rutinleri aşama aşama listeleyelim;

1- Diş çıkarsa ilk diş ile, diş henüz çıkmamış ancak en gıda tadımına başlanmış ise ek gıda süreci ile dişler (ağız içi) fırçalanmaya başlanır💕

2- Diş yoksa parmak silikon fırça varsa bebeklere uygun kıllara sahip fırçalar ile fırçalanır.

3- Diş yoksa macun ihtiyacı yoktur ancak ilk diş ile birlikte FLORÜRLÜ macun kullanılır. ( biliyorum bu konuda çok farklı görüşler mevcut ancak Türk pedodonti derneği ve Amerikan pedodonti derneğinin de bu konudaki güncel açıklamaları bu yönde, uygun dozda florür kullanmak durumundayız)
Macun fırçaya 2 yaşa kadar bulaştırma şeklinde sürülür. 2 yaş sonrası pirinç tanesine geçilir. 🪥

4- ASLA ama asla ağız floramızı bebeğimizle paylaşmamalıyız. Bu ne demek? Aynı kaşıktan yemek yeme, emziğini ağzımıza sokmak, elimizi ağzına sokmak veya onun elini ağzımıza sokmasına izin vermek vs. 👄

5- Günde 2 defa fırçalama yapmalıyız. ✌🏼

6- BU EN ÖNEMLİ KISIM: Hastalık geçirildi ise fırçayı ve macunu yenilemeliyiz. ( macun ayrı bir minik tahta karıştırıcı ile alınırsa değiştirmeye gerek yok) 🚮

7- Bebeğiniz / Çocuğunuz bir günde diş fırçalamaya başlamaz, bu alışkanlık sizin diş fırçalıyor oluşununuzu gördükçe. Size imrendikçe, bu eylemin birlikte yapılacak bir eylem olduğunu anladıkça ilgisi artar. Sıkıntı yaşayan bebeklerinize/ çocuklarınıza oyunlar üretebilirsiniz, onlara oyuncaklarının dişlerini fırçalama görevi vermek bunun güzel bir örneğidir. 💕

Olabildiğince sorularınıza cevap vermeye çalışıyorum ancak bu başlık altında diş bakımı ile alakalı sorularınızı sorarsanız benzer sorunu olan kişiler de faydalanabilir.

Aklınıza takılan, merak ettiğiniz şeyler için lütfen yorumlarda buluşalım 👇🏼

Sevgiler 🍀
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

13 Ekim 2025 19:19
Dişler sürerken bir zar ile sürüyorlar gibi düşünün, bazen buranın yeterli temizlenmemesi de etki edebiliyor veya mor meyveler boyayabiliyor. Siz şuan için bebek fırçası ile macun kullanarak fırçalama yapın, bi bakalım. Fotoğraf çekebilirseniz gönderirsiniz değerlendiririz @Semen Çelikdoğan
Hatice C.

Hatice C.

17 Ekim 2025 19:57
Hocam benim kızım2 yaşında ben fırçalayinca oda istiyor kendi fırçasını macunsuz oynuyor geri alıyorum şimdi yazınızı okudum macundan bahsettiniz yutarsa bi sıkıntı olmaz mı
Hatice C.

Hatice C.

17 Ekim 2025 20:02
Bi sorum da kendim için iki ay oldu doğum yapalı hamileligimde kan ilacı kullanimi sonrası üst dişleimrde kahverengi lekelenme Ler oldu ilacı bıraktım olabildiğince fircalama yapıyorum hâlâ aynı durumda ilk zamanlardaki kadar koyu olmasada duruyor
M

Mahru

17 Ekim 2025 22:47
Merhaba Hocam bebeğim 15. Ayında 12 diş çıkardı azı dişleri bile çıktı . Ama yaklaşık 6 aydır ki, ağız akıntısı durmuyor. 5 dk bir önlük deyiştiriyorum. Bu durum normal midir?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

19 Ekim 2025 07:05
Hatice hanım, doğru dozda yutarsa sorun olmaz.
Sizin için de diştaşı temizliği öneririm, bu profesyonel temizlik ile bu lekeler giderilir 🙏🏼😊
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

19 Ekim 2025 07:06
@Mahru mahru hanım, toplamda 20 dişe tamamlayacağız yani gelecek dişler var 🫠 bunlar artışa sebep olur ancak yine de çocuk doktorunuz kontrol ettikten sonra bir diş hekimine muayene olabilirsiniz. Uzaktan ve görmeden konu normaldir diye yorumluyorum 🙏🏼
Hatice C.

Hatice C.

19 Ekim 2025 08:18
Çok teşekkür ederim hocam ♥️
M

Malika H. ..

19 Ekim 2025 22:48
Merhaba Nazlı hanım, oğlum16 aylık üst 4 dişinde çürüme başladı, 8 aylıkken dişlerini fırçalamaya başlamıştım ama hiç bir faydası yok çürüme ilerliyor, ne yapabilirim bazen bişey ısırdığında ağrıyor sonra ağlıyor, bunu durdurmanın bir yolu olmalı, resim atabilirmiyim, teşekkürler.
İ

İ.E.

20 Ekim 2025 03:09
Selam Nazlı Hanım, bebeğim 1 yaşında alt ve üst ön dişleri var, 8 tane. Azılar da geliyor şişmiş durumda. Diş fırçalamaya başladık ama biraz oyun şeklinde ilerliyor. Bazen başarılı bazen başarısız bir girişim oluyor. Çoğunlukla fırçayı eline alıp ısırıp emmek istiyor. Diş arkalarını fırçalamak biraz güç oluyor dolayısıyla. Oyun yaptığı zaman artık fırçalamak güç olunca zorlamıyorum yarıda kesiyorum negatif yaklaşmasın diye. Zorla da olsa fırçalamalı mıyım, ne zaman ağzını açıp fırçalamaya izin verir dersiniz?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 17:58
@Malika Hidirova Malika hanım, mutlaka florürlü macun + gerekiyorsa flor cilası ve mevcut diğer dişlere fissür örtücü öneririm. Ağrı varsa bunların tedavi edilmesi lazım, bana fotoğraf gönderin bir bakalım. Yaşı küçük de olsa eğer böyle bi çürüme olduysa mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor 😔
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 18:03
Merhaba I.E sizi etiketleyemiyorum maalesef, böyle durumda bebeği bir oyuncağın dişini fırçalamaya yöneltip yapmak veya bacağınızın arasına yatırıp sırtı yerde yüzü size bakacak şekilde dururken onun da sizin dişinizi fırçalamasını sağlamak yolu izlenmeli ama bundan korkmaması için önce sadece sizin dişinizi fırçalaması lazım. ‘Hadi üst dişlerimi fırçala bak böyle çok iyi görürsün’ diye bu pozisyonda yatırın, bi kaç hafta sadece sizin dişinizi fırçalasın sonrasında onun dişi için adım atarsınız 😊🙏🏼 çözüm olmazsa haberleşelim lütfen
merve

merve

20 Ekim 2025 18:30
Merhaba @Nazlı Güleç Baca hanım, kızım 14 aylık 13 dişi var , florürlü diş macunu önerebilirmisiniz ricaetsem🙏🏻
Demir damlası kullanmıyoruz ama hafif siyah lekeler görüyorum umarım cürük değildir
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 19:50
Merve hanım marka öneremiyorum ama arama motoruna 0-2 yaş florürlü macun yazarsanız orada çıkan ve 1000pm sınırına uyan her macun uygundur 🙏🏼 tavsiyem eczaneden temin edilmesidir.
Bana fotoğraf iletin bakalım lekelere
M

Mümine F. K. ..

20 Ekim 2025 19:55
Marka olarak onerebileceginiz bir dış macunuvar mi acaba dış fircasi aldık 2 yaşında ne yazikki benim fircalamama pek müsade etmiyo ama macun surersek tükürme yapar mı bilmiyorum
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 20:04
Fırçalama işi biraz zaman, emek ve oyun istiyor. Pes etmeden onun kabul edeceği halde sunmanız lazım. Fırçalatmıyor diye bir durumu kabul etmiyorum🤣 siz henüz size uyan yöntemi bulmamışsınızdır, denemeye devam 🫶🏻
Macunu yutsa da olur, benim tarif ettiğim miktarda kullanacaksınız ama 2 yaşta bir çocuk çalkalama tükürme yapabilir alışırsa.

Siz her gün kendi dişlerini fırçalarken çocuğunuzun yanınızda ve sizi izlediğinden emin olun, ısrar yok önce merak uyandırın.
Merak ederse zaten kendi yapacak ve sonra daha iyi yapmak için kontrol etmenize müsade edecek. Yaş itibari ile inatlaşma olur o yüzden baskı yok, ısrar yok, korkutma yok. Marka öneremiyorum ama yukarıda yazdığım cevap geçerli, florürlü herhangi bir 0-3yaş macun işinizi görür 😊
merve

merve

20 Ekim 2025 20:32
@Nazlı Güleç Baca
Teşekkürederim ilginiz için , nereden fotoğraf atabilirim? Tabi bebeğim fotoğraf cekmeme müsade ederse🥲
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 20:33
Çekebildiğiniz zaman instagram üzerinden iletebilirsiniz Merve hanım 🙏🏼
T

Tuğbada

20 Ekim 2025 20:45
Merhaba, 7 aylık alt iki dişi var. Sağdaki 2 aylıkken çıkmaya başlamıştı, soldaki 6. Ayda çıktı. Şuanda ilk çıkan dişi sarımsı diğeri normal beyaz neden olabilir acaba? Parmak silikon fırça ile fırçalamak yeterli değil mi ya da düzenli mi fırçalanmalı
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 20:57
Düzenli, normal fırça ve sizin durumunuzda macun ile fırçalanmalı. Yukarıda açıklamada yazdığım gibi; diş yoksa silikon fırça kabul edilebilir.
S

Sümeyye S.

2 Kasım 2025 13:44
@Nazlı Güleç Baca Nazlı Hanım, merhaba. Bebeklere uygun florür içeren bir diş macunu önerebilir misiniz? Çoğu florürsüz.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir