Tuvalet❗️ Eğitimi Çıkmazları 🚽
401 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
27 Eylül 2025 06:54
🚽 Tuvalet Eğitimi Çıkmazları: İnatlaşmayı Nasıl Aşarız?
🌼Siz de "Tuvaletini tutuyor ama bezi takınca hemen yapıyor" mu diyorsunuz? 🚽
❗️ Tuvalet eğitimi, bir başarı yarışı değil, çocuğun bedeni üzerindeki kontrolü keşfettiği bir gelişim sürecidir. Çoğu zaman gördüğünüz inatlaşma, aslında çocuğunuzun kaygı veya kontrol mücadelesi ile ilgilidir. Sünnet gibi deneyimler sonrası geri adım atması (regresyon), o bölgeyle ilgili yaşadığı travmatik bir algıdan kaynaklanabilir. Unutmayın, zorlama ve ceza sadece kaygıyı artırır ve süreci uzatır!
Peki👌🏻, Bu İnatlaşmayı Nasıl Aşarsınız?
❗️Kontrolü Ona Verin: Tuvalet saatleri belirlemek yerine, tuvalete gitme kararını kendisinin vermesini sağlayın.
❗️Sakin ve Destekleyici Olun: Altına kaçırdığında kızmayın. Ona kızgınlığınızı değil, sakinliğinizi sunun ("Bazen kazalar olabilir, endişelenme.").
❗️Küçük Başlangıçlar: Gündüzleri bezsiz, ama sadece evde iç çamaşırıyla kalmasını deneyin. Başarılı olduğunda büyük tepkiler yerine küçük sözel takdirler verin.
❗️Travmayı Anlayın: Eğer sünnet veya hastalık sonrası bir tutma varsa, zorlamak yerine bu konudaki kaygısını konuşarak hafifletin.
🌼Siz de "Tuvaletini tutuyor ama bezi takınca hemen yapıyor" mu diyorsunuz? 🚽
❗️ Tuvalet eğitimi, bir başarı yarışı değil, çocuğun bedeni üzerindeki kontrolü keşfettiği bir gelişim sürecidir. Çoğu zaman gördüğünüz inatlaşma, aslında çocuğunuzun kaygı veya kontrol mücadelesi ile ilgilidir. Sünnet gibi deneyimler sonrası geri adım atması (regresyon), o bölgeyle ilgili yaşadığı travmatik bir algıdan kaynaklanabilir. Unutmayın, zorlama ve ceza sadece kaygıyı artırır ve süreci uzatır!
Peki👌🏻, Bu İnatlaşmayı Nasıl Aşarsınız?
❗️Kontrolü Ona Verin: Tuvalet saatleri belirlemek yerine, tuvalete gitme kararını kendisinin vermesini sağlayın.
❗️Sakin ve Destekleyici Olun: Altına kaçırdığında kızmayın. Ona kızgınlığınızı değil, sakinliğinizi sunun ("Bazen kazalar olabilir, endişelenme.").
❗️Küçük Başlangıçlar: Gündüzleri bezsiz, ama sadece evde iç çamaşırıyla kalmasını deneyin. Başarılı olduğunda büyük tepkiler yerine küçük sözel takdirler verin.
❗️Travmayı Anlayın: Eğer sünnet veya hastalık sonrası bir tutma varsa, zorlamak yerine bu konudaki kaygısını konuşarak hafifletin.

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
6 Kasım 2025 06:09
@Nur Semiz Merhabalar 🌼 3 yaşına girecek oğlunuzun tuvalet eğitiminde "çiş ve kaka" kavramlarını biliyor olmasına, lazımlığı fark etmeden ya da arkanız dönükken altına yapmasına ve en önemlisi kilot giymeyi reddederek ağlamasına odaklanmanız gerekir. Bu direnç, tuvalet eğitimine karşı değil, bağımsızlık ve kontrolü elinde tutma savaşıdır. Lazımlığı görmezden gelmesi, baskı hissettiği için bir kaçınma davranışı olabilir. Kilot giymeyi reddetmesi ise, bir geçişe hazır olmama veya bu geçişin getirdiği sorumluluğa karşı duygusal bir tepki olabilir.
N
Nur S.
11 Kasım 2025 15:42
Peki ne yapmam gerekli :( gerçekten çok yoruldum tabi bunu ona belli etmedim çişin var mı dediğim an çocuk korkar gibi bir tepki veriyor çişi yoksa bile var diyor saatlerce yapmasını beklesemde yapmıyor bende erteledim bu durumu anneannesinde yapıyor bizde yapmıyor