Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
4921 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
6 Kasım 2025 12:08
@Safiye Dellan 8. ayda hala mama ağırlıklı gidiyor olmanız endişe edilecek bir durum değil. Ek gıdaya geçiş süreci her bebekte farklı ilerleyebilir. Mevsime uygun sebze ve meyveleri tattırmanız çok güzel bir başlangıç olmuş. Bu dönemde öğün gibi zorlamak yerine tadımlık ilerlemek daha doğru. Kendi yemek istemesi çok kıymetli bir ipucu. BLW yaklaşımını deneyebilirsiniz, bu bebeğiniz için en uygun yöntem. BLW ile bebeğiniz besinlere olan hem ilgisini artırır hem de güvenli bir şekilde besinlerle ilişki kurmasını destekler. Endişe duymayın elinizden geleni yapıyorsunuz, lütfen çevrenin baskısı sizi yormasın. Zamanla o da kendi ritmini bulacaktı💐 siz sadece desteklemeye devam edin. Bebeğinizin besinlere ilgisi arttıkça porsiyonları da artacaktır

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
6 Kasım 2025 12:28
@İlsu Olcahan Kantarcılar Bu dönem biraz kafa karıştırıcı olabiliyor, sizi çok iyi anlıyorum. 2 yaşına kadar anne sütü / formül mama bebeğinizin temel besinidir. 1 yaşına kadar süt/mama ana öğün, ek gıdalar ise ara öğün gibi düşünülür. 1 yaşından sonra ise bu dengeler yavaş yavaş değişir. ek gıdalar ana öğün, süt/mama ise ara öğün olmaya başlar. Bu nedenle şu anda ek gıdaları sadece tadımllık şekilde sunmanız yeterli.
Su konusuna gelince bebek ek gıdayı koyuca kıvamda ve yaklaşık 1/2 oranında yumurta sarısı tükettiyse yaklaşık 50 ml kaynatılıp ılıtılmış su verebilirsiniz 💧 Sadece ek gıdayla paralel ilerleyen bir ihtiyaç olduğu için verin. her tattırma sonrası şart değildir duruma göre sunabilirsiniz🤗
Su konusuna gelince bebek ek gıdayı koyuca kıvamda ve yaklaşık 1/2 oranında yumurta sarısı tükettiyse yaklaşık 50 ml kaynatılıp ılıtılmış su verebilirsiniz 💧 Sadece ek gıdayla paralel ilerleyen bir ihtiyaç olduğu için verin. her tattırma sonrası şart değildir duruma göre sunabilirsiniz🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
7 Kasım 2025 07:26
@Esengül Uysal Yemek istememesinin birçok nedeni olabilir mesela diş, ateş ya da verdiğiniz besinlerin tadından sıkılmış olabilir. Bazen ‘bunu keşfettim, tamam’gibi düşünüp ilgisini kaybedebilir. Eğer genel olarak keyfi yerindeyse bu durumu geçici bir dönem olarak görebilirsiniz 💛 Daha serin, nötr tatlar sunmak işe yarayabilir. Zorlamadan, keşfetmesine alan tanıyın. Sunumu biraz eğlenceli hale getirmek de ilgi çekebilir 🍀

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
7 Kasım 2025 07:47
@Melike Başaran Bazen hikayeyi büyütmek gerek 🤷♀️O minik cipsin tadı hoşuna giderse, sonra hiçbir şeyi yemez, kilo verir, inatlaşır… Bu sizi mutlu eder mi? diye sorun. Muhtemelen hayır diyecekler. Aile büyüklerinin iyi niyeti kıymetli ama bazen zorlayıcı olabiliyor. 1 yaş altı bebeklerde şeker ve işlenmiş gıdalara dikkat şart. “Henüz çok küçük, sindirimi farklı” demeniz yeterli. Bir anne olarak onun soluduğu havayı bile düşünürken, bir lokmanın hafife alınması yoruyor. Sadece sizden anlayış bekliyorum diye söyleyin 💛 Unutmayın, onun en büyük savunucusu sizsiniz 🍀

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
7 Kasım 2025 08:03
@Sümeyye Yasan geç dönüşten dolayı kusura bakmayın 🙏🏻 Sizin diyete başlamanızla beraber bebeğinizdeki alerjik belirtiler azaldıysa bu çok sevindirici bir gelişme 🌿 Bu bize bazı besinlere karşı hassasiyetin olabileceğini gösteriyor. Yumurtada da özellikle beyazı daha alerjen ama sarısından tamamen ayırmak da kolay olmuyor tabii. Bu yüzden ilk etapta 1/4 oranında yumurta sarısı vererek çok az maruz bırakmak daha güvenli olabilir. Burada 3 gün kuralı da devreye giriyor aslında. Diyelim ki aynı gün patates de verdiniz, bir tepki oldu, o zaman yumurtadan mı patatesten mi olduğunu anlamak zor olur. O yüzden bu şekilde adım adım gitmek, olası bir reaksiyonun nedenini netleştirmek için önemli.
Ek gıda kıvamı ise 6. ayda püre kıvamı yeterli olur, 7. ayda hafif pütürlü geçişler başlayabilir. 8. ayda ise artık taneli besinleri denemeye başlayabilirsiniz 🍲 Bu geçişler hem çiğneme hem de dokulara alışması açısından çok kıymetli. Alerjik bebeklerde bu ilerleyiş biraz daha sabır istiyor ama siz zaten çok özenli ilerliyorsunuz, emin olun bu özenin karşılığını alacaksınız 🍀💛
Ek gıda kıvamı ise 6. ayda püre kıvamı yeterli olur, 7. ayda hafif pütürlü geçişler başlayabilir. 8. ayda ise artık taneli besinleri denemeye başlayabilirsiniz 🍲 Bu geçişler hem çiğneme hem de dokulara alışması açısından çok kıymetli. Alerjik bebeklerde bu ilerleyiş biraz daha sabır istiyor ama siz zaten çok özenli ilerliyorsunuz, emin olun bu özenin karşılığını alacaksınız 🍀💛
T
Türkan K.
7 Kasım 2025 09:28
Benim bebeğim 5 ay 1 günlük tadımlara nasıl başlamalıyım anneler
M
Merve Ç. G.
9 Kasım 2025 08:08
@Burcu Çoban Burcu hanım merhaba benim bebeğim de yedi ay 18 günlük bu dediğiniz şeyi yaşıyoruz siz atlatabildiniz mi neler yaptınız bu süreçte