Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
4928 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Ekim 2025 09:50
@Şevval Akgüneş 8. ayda bebeklerin ana besini hala anne sütü veya formül mamadır.
Ek gıdaları ise yavaş yavaş çeşitlendirin.
Günde ortalama 2–3 mama beslenmesi ve 2 küçük ek gıda öğünü yeterlidir. Bu sayılar, bebeğinizin tolere etme şekline göre değişebilir ve öğün sayıları artabilir.
Bebeğinizin gelişimi normalse ve açlık aralıkları 3–4 saati buluyorsa bu gayet iyi bir denge 🌿 Gece uyanmadığı sürece beslenme arası vermenize gerek yok sadece açlık veya huzursuzluk durumunda sunabilirsiniz, ancak bu durumun alışkanlık haline gelmemesine dikkat edin 💛
Ek gıdaları ise yavaş yavaş çeşitlendirin.
Günde ortalama 2–3 mama beslenmesi ve 2 küçük ek gıda öğünü yeterlidir. Bu sayılar, bebeğinizin tolere etme şekline göre değişebilir ve öğün sayıları artabilir.
Bebeğinizin gelişimi normalse ve açlık aralıkları 3–4 saati buluyorsa bu gayet iyi bir denge 🌿 Gece uyanmadığı sürece beslenme arası vermenize gerek yok sadece açlık veya huzursuzluk durumunda sunabilirsiniz, ancak bu durumun alışkanlık haline gelmemesine dikkat edin 💛
M
Mine S.
20 Ekim 2025 12:12
Merhaba kızım 11 aylık ve mama kullanıyoruz. Katı gıdalar tuketiyordu normalde her şeyden yiyordu ancak son zamanlarda daha çok mama ağırlıklı beslenmek istiyor yemeklerden en fazla 5-6 kaşık yiyor. Bu geçici bir süreç mi neler yapmamız gerekiyor ?

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Ekim 2025 13:06
@Beyza Bebeklerin iştahı gün gün değişebilir. Porsiyon konusunda endişelenmeyin; önemli olan çeşitliliği ve denemeyi sürdürmek. Boğulma korkunuzu anlıyorum ancak bu dönemde bebeğinizin çiğneme refleksi gelişmiştir. Yumuşak dokulu, kolay ezilen gıdalar (örneğin sebze köftesi, yumuşak meyve dilimleri(muz, şeftali..), mini mücverler) verebilirsiniz. Eline alabileceği büyüklükte besinleri sunmak hem özgüvenini hem çiğneme becerisini destekleyecektir. Ağzına çok alıyorsa parçaları küçültün, ama tamamen püreye dönmeyin🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Ekim 2025 13:17
@Ceren Çakmak Kaşık veya porsiyon miktarını net olarak belirleyebilmek için bebeğinizin gelişimi, kilosu, süt ya da formül alım miktarı ve hazırladığınız besinlerin içeriğini bilmek gerekiirAncak bu dönemde önemli olan miktardan çok, bebeğinize yemekle güvenli ve meraklı bir bağ kurmasıdır bu yüzden baskı kurmadan, tadım şeklinde ilerleyin ve ek gıdayı çeşitli, renkli ve besleyici şekilde sunun. Bebeğinizin açlık tokluk sinyallerine göre öğün oluşturabilir, siz sofraya oturduğunuzda ona da kendi tabağınızdan minik tadımlar yaptırabilirsiniz. bu yaklaşım hem keşfetmesini hem de yeme davranışının doğal gelişimini destekler 💛

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Ekim 2025 13:26
@Aynur Aydın bağımsızlık döneminden kaynaklı, yemek reddi ya da eliyle ağzını kapatma davranışı görülebiliyor. Bebeğiniz kontrolü elinde tutmak istiyor olabilir. Bu yüzden üzerinde baskı kurmayın. Kendi kaşığını eline verin, tabaktan besinlere dokunmasına, sizlerin nasıl beslendiğini gözlemlemesine izin verin. Zaman zaman birlikte yemek veya tabak hazırlayın. Sadece yemek yemeyi mücadeleye çevirmeyin 🤗
S
Safiye D.
20 Ekim 2025 13:36
Bebeğim 8 aylık sadece mama içiyor ek gıda yemek istemiyor mevsimine uygun bütün sebze ve meyvelerin tadına az da olsa baktı artık öğün şeklinde mi ilerlemem gerekiyor ek gıda da?
S
Safiye D.
20 Ekim 2025 13:43
Çevremde ki herkes üstüme geliyor artık ek gıda ver diye elimden geleni yapıyorum bebeğim daha çok kendi yemek istiyor blw yöntemi ile mi ilerlemem gerek yardımcı olur musunuz?

İlsu O. K.
20 Ekim 2025 21:42
Merhaba Esra Hanım; takvim yaşı 7,buçuk aylık / düzeltilmiş 5,buçuk aylık 30 hafta prematüre doğdu. Bu hafta tdım sürecine girdik (Doktorumuz söyledi) nasıl ilerlemek gerekir ufak tadımlar olması gerek biliyorum 3 gün kuralınıda uyguluyorum ama tadım kısmı bitip porsiyon şeklinde ne zaman ilerlemek gerek. Şuan sadece öğlen mama saatine 1-2 saat kala tek sefer tek besin şeklinde gidiyorum miktar olarakta kontrollüyüz. Fakat gün içinde sıklığı nasıl olmalı? Bir de su hiç vermedik zaten devam sütü ve anne sütü alıyor diye vermek gerekir miydi doktorumuz hiç bir şey demedi. Biraz beslenme sıklığı konusunda kafam karıştı. Günde 5 kere formül mamayla besleniyor, öncesindede biraz emiyor. Bebeğimi biraz fazla beslemekten çekiniyorum açıkcası 😅 Teşekkürler 🙏🏻
E
Esengül U.
21 Ekim 2025 07:08
Merhabalar oğlum şu an 9 aylık blw yaptırmak istiyorum ne zamandır ama ağzına hiçbir şeyi götürmüyor eliyle oynayıp bırakıyor sadece ben yedirirsem de bir iki kaşık harici yemiyor😌Diş çıkarma döneminde bu tarz sorunlar olabilir ?Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
M
Melike B.
21 Ekim 2025 07:12
Aileden gelen farklı öneriler çok yoruyor 7 aylık bebeğe şekerli şeyler vermeye çalışıyorlar annemi çocuğa cips verirken yakaladım

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
21 Ekim 2025 08:19
@Neşe Yüksel Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz 🌿 Evde yoğurt mayalarken inek sütü kullanılabilir önemli olan sütün pastörize olmasıdır. Çiğ süt mikrooorganizma riski taşıyabileceği için tercih edilmemelidir. Eğer çiğ süt kullanacaksanız mutlaka güvenilir bir yerden temin edip iyi kaynattığınızdan emin olun. Günlük süt de uygun bir alternatiftir. Yumurta konusunda gezen tavuk/ organik etiketi tabii ki güzel bir artıdır. ancak bu yumurtalar genelde az satıldığı için raflarda uzun süre kalabiliyor ve tazeliğini yitirmiş olabiliyor. Bu nedenle öncelik her zaman tazelik ve güvenilirlikte olmalı. Gezen tavuk bulamazsanız bile güvenilir bir markadan alınmış standart yumurta da gayet uygundur 🥚Yani mükemmel ürünü aramaktan çok, düzenli, güvenli ve çeşitli besin sunmak çok daha değerlidir 💛
C
Ceren A.
21 Ekim 2025 13:02
Besin reddi ve istahsızlık :( ek gıdayı kabul etmiyor 7 aylık
S
Sümeyye Y.
22 Ekim 2025 21:47
Süt alerjisi vardı, ben diyetteyim bir aydır bebeğim 6 aylık oldu yeni tadımlara başladım ama başvurduğum her yer farklı bir şey söylüyor gibi hocam. 5 aylıkken mi 6 aylıkken mi başlayacağım bile karıştı. 3 gün kuralına saçma diyen doktorlar oldu. Yumurta sarı beyaz farketmez şimdi yedirme diyen oldu. Anam babam usulü her şeyi ver diyen diyetisyen oldu. Alerji riski yüksek olanları verin alışsın diyen oldu vermeyin beklesin diyen oldu. Çorba yapın püre verin diyen mi blw yapın diyen mi dersiniz. Benim de kafam çorba oldu. Napacagimi şaşırdım

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 08:27
@Bircan Gür Bebeğinizin hala anne sütü alması çok değerli 💛 Bu dönemde yemeklere karşı isteksizlik sık görülebiliyor. çünkü emme refleksi devam ettiği için katı besinlere geçiş bazen yavaş olur. Zorlama, baskı veya sık sık sunum yapmak reddi artırabilir. Bunun yerine günde 2-3 defa kısa süreli ve sakin ortamda yemek sunmak daha faydalıdır. Bebeğinize bir iki kaşık yeterli geliyor demek ki porsiyon yerine tekrar eden deneyimlere odaklanmanız çok daha etkili olur. Bazen çocuklar aç olmasa bile sofrada bulunarak model alırlar. Siz sofrada keyifle yemek yerken onun da önüne az miktarda yiyecek koyup “senin tabağın burada” demeniz ve o küçük miktarı bitirmesi, onun için büyük bir güven hissi yaratır. Kız erkek mi olduğunu bilmiyorum ancak her ikisinde de kilosu geride değil iyi görünüyor, bu yüzden süreçte “az yiyor” kaygısı yerine öğrenme sürecine destek olmak çok daha değerlidir 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 09:22
@Rüya Kurtcu Başlangıçta istekli olup sonradan ilgisini kaybetmesi, hem büyüme atakları hem de diş çıkarma, kabızlık ya da hastalık öncesi dönemlerle ilişkili olabilir.
Bu dönemde önemli olan, bebeğinizin genel enerjisi, kilo alımı ve keyfidir. Eğer genel durumu iyiyse ve sıvı alımı devam ediyorsa endişelenmeyin. Burada iştahsızlık nedenini bilirsek ona göre öneri verilir örneğin ağzı sık sık sulanıyorsa bir şeyleri ısırmak istiyorsa soğuk kaşıklar, soğuk besinler vermeniz işe yarayabilir 🤗
Bu dönemde önemli olan, bebeğinizin genel enerjisi, kilo alımı ve keyfidir. Eğer genel durumu iyiyse ve sıvı alımı devam ediyorsa endişelenmeyin. Burada iştahsızlık nedenini bilirsek ona göre öneri verilir örneğin ağzı sık sık sulanıyorsa bir şeyleri ısırmak istiyorsa soğuk kaşıklar, soğuk besinler vermeniz işe yarayabilir 🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 09:41
@Azra Işık 1 yaş civarı çocuklar artık sofraya eşlik etmesini isteriz. Günlük 3 ana + 1-2 ara öğün genellikle yeterlidir ama en önemlisii aile düzenine uyum. Evde günde 2 kez sofra kuruluyorsa, çocuğun düzenide ona göre şekillenir. Onun için ekstradan 3. kez masa kurmak sürdürülebilir olmaz. Porsiyonları ise sizin yediğiniz miktarın 1/4’ü kadar olabilir. Zorlamadan, birlikte sofraya oturmak ve yemek zamanlarını keyifli hale getirmek bu dönemde en büyük destek olur🤗İştahsızlık da diş çıkarma, büyüme atağı gibi dönemsel durumlarda endişe etmeyin geçecek 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 10:20
@Sümeyye Karaaslan Klasik kahvaltı, yetişkinlerde bile her zaman kolay kabul edilmez. Farklı tarifler, formlar ve tatlar tercih edilir. Bu nedenle kahvaltıyı tatlılar, yoğurt ile hazırlanmış meyve lapaları, muffin, omlet ya da yumurtalı muhallebi gibi alternatiflerle sunmak çocuğun ilgisini artırabilir kahvaltıları bir tatlı bir tuzlu gibi çeşitlendirin🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 10:54
@Meryem Tiryaki Bazı bebeklerde kaşıkla beslenmeye direnç oldukça sık karşılaşmaktayız. Özellikle alerji öyküsü olan bebeklerde gıdaya karşı temkinli yaklaşım daha belirgin olabilir. Ayrıca beslenme sırasında ağzın kenarı kaşıkla sıyrılıyorsa bu da reddetme nedeni olabilir. Kaşığı oyun aracı olarak kullanması ya da yemeği fırlatması, keşif sürecinin bir parçasıdır. Bu dönemde zorlamadan, kendi kendine yemesine fırsat tanıyarak ilerlemek daha sürdürülebilir olur. Eline alıp ağzına götürebileceği formlarda gıdalar sunmak, hem güvenini hem ilgisini artırabilir hem de kaşıkla oynama sürecinin unutulmasına yardımcı olabilir🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 11:35
@Ayşe Çakal 1 yaşındaki bir çocuğun zaman zaman yemek istememesi gelişimsel olarak normaldir. Boyunun 80 cm, kilosunun 10 kg olması genellikle büyüme eğrisinde normal aralıktadır; ancak düzenli takibi çocuk doktorunuzla yapmak en doğrusu olur 🤗 Tatlı gıdalara ilgisi bu dönemde artabilir ama bu ilgiyi sürekli şekerli seçeneklerle beslemek, tatlı eşiğini artırır ve zamanla meyveler yeterli gelmemeye başlar. Bu da uzun vadede damak tadını etkileyebilir. Bebek bisküvisi verirken içeriğine ve organik olmasına dikkat edin. çok sık ve düzenli verrilmemesini öneririm💐

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Ekim 2025 11:43
@Beyza Duman hanım merhaba🤗 Bazı bebekler ek gıdayla birlikte anne sütüne olan ilgisini kaybedebilir. Özellikle yumurta, peynir gibi sindirimi daha zaman alan besinler tükettiğinde, tekrar acıkması ve anne sütü alması gecikebilir. Örneğin, bir meyve püresinden sonra hemen emmek isteyebilir fakat yumurtadan sonra 2 öğün boyunca emmeyebilir. Bu yüzden burada tüketim sıklığından çok, bebeğin kilo alımı ve gelişim takibi değerlendirilmelidir. Anne sütü miktarı azalabilir ancak ek gıda yeterince besleyiciyse, bebek açlık sinyali göstermeyebilir. Ortalama olarak bu dönemde günlük 5-6 emme normal kabul edilir fakat her bebeğin ritmi farklıdır, gelişim takibi bu süreçte en önemli rehber olur🤗