Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
4924 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
16 Ekim 2025 20:34
@Nurhayat Aydın bebeğinizin kilo artışı anne sütü ile sağlanmalı. Ek gıdada amaç, beslenme miktarını artırmak değil, yeni tatlara alışmak ve sindirim sistemini geliştirmek. Bebeğinizin sizinle doğrudan teması azaldığı için beslenme isteği de azalabilir. Bu durumda biberon yerine ince ağızlı eğitim bardağı ya da kaşıkla anne sütü vermeyi deneyebilirsiniz. Ek gıdayı bebeğiniz uykusunu almış aç ama sakin bir anındayken vermeyi deneyin. Fazla yemeye zorlamak, reddi artırabilir buna dikkat edin 💐

Derya Y.
17 Ekim 2025 11:03
Merhabalar 5 aylık bebeğim bugün ek gıdaya yoğurtla başladım ancak bir kosım yoğurt olmaz diyor bir kısım yoğurtla başla diyor açıkcası kafam karıştı
M
Mihriban s.
17 Ekim 2025 14:00
Besin reddi yaşıyoruz ne yapmam lazım kusuyor almak istemiyor öğürüyor sürekli
M
Mine N. ..
17 Ekim 2025 14:22
Merhaba ilk başlarda yiyen bebeğim şuan yemiyor gibi hele ki kıyma vermekte çok zorlanıyorum ne yapmam lazım ısrar etmiyorum asla ama yemeside lazım

Hatice C.
17 Ekim 2025 20:16
Hocam kızım 2 yaşında yemek yeme esnasında katı yiyeceklerde iki lokma sonrası midesi bulanıyor su içirip öyle devam ettiriyorum

Hatice C.
17 Ekim 2025 20:17
İştahız ve yemek seçiyor 2 yaş sendromu mu acaba 🥺
Z
Zeynep K.
17 Ekim 2025 20:54
9aylik bebeğim kız. Prematüre 8 aylık doğdu. Şuan 7 kilo , çoklu gıda alerjisi var. Püreli yiyor pütürlü hicbisey yemiyor. Meyve ağırlıklı besleniyoruz ne yapmam gerekiyor artık bende takıldım kaldım
L
Lina ..
18 Ekim 2025 00:37
Esra hanim donus yapar misiniz lutfen:(
kzım dk 2.950, su an 2 yaşında 10.500 gr ve 82 cm, 1 yaşından sonra b12 ve demiri degerleri düşük takviye ve b12 iğneleri kullandik, ama hala aynı yukselmiyor, istahsizlik, 5 cesit yiyor sadece, ana yemek tadını bilmez,salçalı yemeklere kirlenmis diyor, yumurta beyazi, isterse patates kizartmasi,makarna, mercimek haslama isterse de kefir iciyor hepsi bu. kendini net ifade ediyor ama yemekte hep kavga hala emiyor memeye aşırı düşkün,desteksiz büyütüyorum biraktirmaya çalışıyorum memeyle sohbet ediyor opuyor kokluyor tuhaf bir baği var. Günde 2 öğün asla yemiyor meyve arada yer bu kadar. Ne yapmalıyım sizce cook zorlaniyorum artık yemek masaları işkence haline geldi:(
kzım dk 2.950, su an 2 yaşında 10.500 gr ve 82 cm, 1 yaşından sonra b12 ve demiri degerleri düşük takviye ve b12 iğneleri kullandik, ama hala aynı yukselmiyor, istahsizlik, 5 cesit yiyor sadece, ana yemek tadını bilmez,salçalı yemeklere kirlenmis diyor, yumurta beyazi, isterse patates kizartmasi,makarna, mercimek haslama isterse de kefir iciyor hepsi bu. kendini net ifade ediyor ama yemekte hep kavga hala emiyor memeye aşırı düşkün,desteksiz büyütüyorum biraktirmaya çalışıyorum memeyle sohbet ediyor opuyor kokluyor tuhaf bir baği var. Günde 2 öğün asla yemiyor meyve arada yer bu kadar. Ne yapmalıyım sizce cook zorlaniyorum artık yemek masaları işkence haline geldi:(

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 06:52
@Tuğba Esen Kafanızı karıştıran durumu şöyle açıklayayım. Karışımlar, bebeğin daha önce tek tek denediği sebzelerden yapılmalı. Örneğin kabak ve havucu ayrı günlerde denedikten sonra birlikte karıştırabilirsiniz. Bu şekilde alerji riskini takip etmek kolay olur ve sindirim sistemi yeni tatlara kademeli olarak alışır. Miktarı bebeğinizin isteğine göre belirleyin; bazen bir kaşık, bazen sadece kaşık ucu kadar olabilir. Önemli olan zorlamamak 💛 Bakliyatlara ise 7–8. ay itibariyle geçebilir, pürüzsüz kıvamda ezerek sunabilirsiniz 🌿

Ümran A.
18 Ekim 2025 07:11
Merhabalar , kızım 5,5 aylık. Çok kısa bir süre sonra ek gıdaya başlayacağız 🐣 buna dair korkularım endişelerim var yani kafamda bir plan yapamıyorum açıkcası ne ile ne zaman nasıl bir miktarda başlamak konusunda. Bir günlük öğünler planı yapabilir misiniz? Ben de ona göre yol alayım🫠

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 08:01
@Lina Duygusal bağı güçlü bir çocuğunuz var 🌿 Onun yemekle güvenli bir ilişki kurmasını desteklemek, miktarı artırmaktan çok daha önemli. Yemek saatlerinde ısrar ya da “bir lokma daha” baskısı genellikle reddi güçlendirir. Bu nedenle öğünleri kısa, sakin ve beklentisiz tutmaya çalışın.
Yemeği hazırlayın, ancak tabağını kendi oluştursun. “Yemek yemek zorunda değilsin ama ailece yemek yerken birlikte oturmak kuralımız” demeniz işe yarayabilir. Ayrıca demir ve B12 takviyesine rağmen değerleri yükselmiyorsa, bu durumda emilim sorunları veya beslenme rutininde eksikler olabilir. Doktor takibine devam ederek, hem biyokimyasal hem davranışsal olarak süreci birlikte yönetmek en doğrusu olacaktır 💛
Yemeği hazırlayın, ancak tabağını kendi oluştursun. “Yemek yemek zorunda değilsin ama ailece yemek yerken birlikte oturmak kuralımız” demeniz işe yarayabilir. Ayrıca demir ve B12 takviyesine rağmen değerleri yükselmiyorsa, bu durumda emilim sorunları veya beslenme rutininde eksikler olabilir. Doktor takibine devam ederek, hem biyokimyasal hem davranışsal olarak süreci birlikte yönetmek en doğrusu olacaktır 💛

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 08:09
@Ayşe Vural @Ümran Asil Ek gıdaya başlarken ilk adım, bebeğinizin hazırbulunuşluğunu değerlendirmektir, başını dik tutabiliyor, çevrenizde yemekle ilgileniyorsa artık ilk tatlara geçilebilir.
6. ay civarında, genellikle pürüzsüz kıvamlı, tek bileşenli yoğurt, yumurta sarısı, sebze veya meyve püreleriyle başlamak uygundur. Havuç, kabak, armut gibi besinler ilk denemeler için idealdir.
İlk haftalarda daha akışkan pürelerle başlamanız yutmayı kolaylaştırır. Koyu kıvamlı besinleri anne sütü veya formül mama ile açabilirsiniz.
Günlük 1–2 çay kaşığı kadar küçük tadımlarla başlayıp, bebeğinizin ilgisine göre miktarı yavaş yavaş artırabilirsiniz 🌼
6. ay civarında, genellikle pürüzsüz kıvamlı, tek bileşenli yoğurt, yumurta sarısı, sebze veya meyve püreleriyle başlamak uygundur. Havuç, kabak, armut gibi besinler ilk denemeler için idealdir.
İlk haftalarda daha akışkan pürelerle başlamanız yutmayı kolaylaştırır. Koyu kıvamlı besinleri anne sütü veya formül mama ile açabilirsiniz.
Günlük 1–2 çay kaşığı kadar küçük tadımlarla başlayıp, bebeğinizin ilgisine göre miktarı yavaş yavaş artırabilirsiniz 🌼

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 09:27
@Eda Nur Asi̇lkan , @Bengül Ayteki̇n Alerji ve boğulma korkunuzun olması çok doğal 💛 Ancak 6. ay civarında bebeğinizin yutma refleksi gelişmiştir, bu nedenle uygun kıvamda ve doğru boyutta besinlerle ilerlediğiniz sürece risk oldukça düşüktür. Her öksürme ya da öğürmeyi boğulma olarak yorumlamayın; gerçek boğulma sessizdir, öksürük ise koruyucu bir refleksin göstergesidir.
Alerji açısından ise besinleri tek tek ve birkaç gün arayla denemeniz yeterlidir. Eğer ailede ciddi alerji öyküsü varsa, ilk denemeleri sağlık kuruluşuna yakın bir ortamda yapmak güvenli bir seçenek olur 🌿
Alerji açısından ise besinleri tek tek ve birkaç gün arayla denemeniz yeterlidir. Eğer ailede ciddi alerji öyküsü varsa, ilk denemeleri sağlık kuruluşuna yakın bir ortamda yapmak güvenli bir seçenek olur 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 09:48
@Kübra Dudak İştahsızlık gerçekten zorlayıcı olabiliyor 💛 Ancak çocuklarda iştah yalnızca açlıkla değil. merak, güven ve rahatlık duygularıyla da gelişir. Bu yüzden baskı yapmak yerine, küçük porsiyonlar sunmak, renkli tabaklar kullanmak ve sofrayı keyifli hale getirmek işe yarayabilir.
Örneğin önüne bir havuç koyup yemesini beklemek yerine, bunu bir keşif oyunu haline getirebilirsiniz. “Sanırım ben göremiyorum, biraz havuç yemem gerek” gibi küçük hikayeleştirmeler ilgisini artırır ve yemeye teşvik eder. Pütürlü gıdalara alışmak zaman alır ama sabırla ve oyunla ilerlemek en etkili yoldur 🌼
Örneğin önüne bir havuç koyup yemesini beklemek yerine, bunu bir keşif oyunu haline getirebilirsiniz. “Sanırım ben göremiyorum, biraz havuç yemem gerek” gibi küçük hikayeleştirmeler ilgisini artırır ve yemeye teşvik eder. Pütürlü gıdalara alışmak zaman alır ama sabırla ve oyunla ilerlemek en etkili yoldur 🌼

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 11:06
@Esmahan Kaplan Karışmaz pekmez 6. Aydan itibaren, Tahini ise 8–9. aydan itibaren, alerji öyküsü yoksa küçük miktarlarda verilebilir 🥄 Ancak birlikte değil, ayrı ayrı denemeniz daha uygundur.
Kemik suyu konusunda ise eğer bebeğiniz et, tavuk veya yumurtayı yeterli tüketiyorsa sebze suyu tercih etmeniz daha güvenlidir.
Protein kaynakları sınırlıysa, o zaman az miktarda ilikli kemik suyunu ara sıra kullanabilirsiniz 🌿
Kemik suyu konusunda ise eğer bebeğiniz et, tavuk veya yumurtayı yeterli tüketiyorsa sebze suyu tercih etmeniz daha güvenlidir.
Protein kaynakları sınırlıysa, o zaman az miktarda ilikli kemik suyunu ara sıra kullanabilirsiniz 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 11:13
@Sedanur Durna Tadımlara 6. aya yaklaştığınızda başlayabilirsiniz 🌿 Emzirmeden yaklaşık 1–1.5 saat sonra veya önce , bebek çok aç veya tok değilken küçük tadımlar yapmanız en uygunudur. Bu dönem sadece tanışma süreci. miktardan çok deneyim önemli🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 11:23
@Gamze Nişancıoğlu Bebeğiniz hala öğrenme ve keşif sürecinde 💛 Bu dönemde amacınız miktarı artırmak değil, besin çeşitliliğini yavaş yavaş geliştirmek olsun.
1 ana + 1 ara öğün yeterlidir. Porsiyonları bebeğinizin isteğine göre ilerletin. zorlamayın, sadece farklı dokular ve kıvamlar sunmaya devam edin 🌿🤗
1 ana + 1 ara öğün yeterlidir. Porsiyonları bebeğinizin isteğine göre ilerletin. zorlamayın, sadece farklı dokular ve kıvamlar sunmaya devam edin 🌿🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Ekim 2025 11:31
@Esra Köse 5. ayda sindirim sistemi hala tam olgunlaşmadığı için kabızlık, kusma sık görülebilir 🌼 Ek gıdaya başlamak için 6. ayı doldurmanızı öneririm. Ancak verecekseniz sadece tadım niyetine, çok az miktarda pürüzsüz kıvamda besinler veya sadece besinlerin suyunu verebilirsiniz 💛
S
Sedanur D.
18 Ekim 2025 13:31
Hocam ek gıdaya başlamadan önce dışkısında hafif kan gördüm doktor sür ürünlerine ve yumurtaya hemen başlatmadı ek gıdaya başlayalı 1 hafta oldu yumurta sarısı tadımı yapalım mı başlayalım mı artık
R
Rumeysa K.
18 Ekim 2025 18:43
Benim bebeğim sadece 1 ay püre yedi sonra onca çiğnemeyi öğrettim 7. Ayından sonra hiçbir zaman yemeklerini ezmedim sadece çok pişirdim aklınıza gelebilecek çoğu şeyi yiyordu biber dolması etler ve kızım ilk dişini 12 aylıkken çıkardı dişi olmadı diye hiçbir zaman püre çorba vs yedirmedim fakat o ilk diş çıktıktan sonra hayatımız alt üstü oldu mamadan başka hiçbirşey almıyor ağzına 1 aydır tak etti artık mama da alerji yapıyor pişikler oluyor sıkıştık kaldık neden böyle oldu anlayamıyorum ek gıda sayfam bile var bin bir çeşit yemek yapardım yerdi şuan çok zor durumdayım üzülüyorum