Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?

4922 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?

✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?

Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
N

Neşe Y. ..

9 Ekim 2025 09:04
Benim en zorlandığım şey doğalürünler noktası.Mesela yoğurdu inek sütüyle mi mayalamali?Yumurta gezen tavuk yumurtası bulamaz isek vermemeli mi?
B

Bircan G. ..

9 Ekim 2025 13:58
11 buçuk aylık emiyor ama yemekle çok arası yok bir iki kaşık yoğurt yerse bir tatlı kaşığı çorba en fazla yediremiyorum aşağı yukarı 11 kilo da çevremdekler zorlama aç olsa yer emdiği için istemiyor diyorlar ama bana sanki aç gibi geliyor
Rüya K. .

Rüya K. ..

9 Ekim 2025 14:12
Merhaba 32+1 doğumlu prematüre bir bebeğim varşuan 7 ay 14 günlük (düzeltilmiş 5 ay 14 gün) başlarda ek gıdaya çok hevesliydi ve baya baya yiyordu hatta kendi elimizden kaşığı alıp ağzına götürüyorduama 1 haftadır severek yediği gıdalar da dahil bişey yemek istemiyor bu normal mi
A

Azra I.

9 Ekim 2025 19:27
1 yaş porsiyon miktarında zorlanıyorum kaç öğün yemeli ve öğünler nasıl olmalı
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

9 Ekim 2025 19:48
@Berna Azap Ayranlı Bu dönemde iştahsızlık ve seçicilik çok yorucu olabiliyor, sizi çok iyi anlıyorum 🌸 Burada önemli olan, “açsa hiç sunmayalım” ile “ısrarla sürekli yemek teklif edelim” arasındaki dengeyi yakalamak. Yani çocuğunuzun açken tamamen görmezden gelinmesi doğru değil çünkü büyüme için düzenli enerji alması gerekiyor. Ama aynı şekilde, öğün dışında sürekli yemek sunmak da iştah mekanizmasını bozabiliyor. En sağlıklı yol; belirli öğün saatlerine sadık kalıp, o öğünde sofraya birlikte oturmak. Çocuk yemek istemezse öğün kapanır, bir sonraki öğüne kadar ek bir teklif yapılmaz. Bu yaklaşım, hem yemekle ilgili gerginliği azaltır hem de iştah düzenini toparlar. Önerim sevdiği besinler varsa bunları tamamen kısıtlamayın ancak yemiyor diye sınırsız bir şekilde sunmayın. Özetlemek gerekirse zorlamadan, öğün düzenini koruyarak ve sınır koyarak ilerlemek en güvenli ve sürdürülebilir yaklaşım 🌿
S

Sümeyye K. ..

10 Ekim 2025 14:07
Benim kızım 15 aylik ve kahvaltıda çok zorlanıyorum klasik kahvaltı asla yemiyo yumuşak kaşıkla yiye bileceği kahvaltılar hazirlamaya çalışıyorum nasıl cozucem bilmiyorum bu konuyu
M

Meryem T. ..

10 Ekim 2025 19:08
Oğlum 8 aylık alerjik bir bebek asla hiçbir şey yemiyor kaşıktan nefret ediyor yani kaşığı gördüğü gibi olabildiğince ağzını sıkıp yüzünü gözünü ovuyo kaşığı eline alıp kaşıkla oynuyor. Ben zorla ağzına koyunca biraz yiyor sadece normalde eline aldığı herşeyi ağzına götürür ama yemesi için verdiğim herşeyi fırlatıyor kaşık tabak ile oynuyor ağzına sokuyor.
A

Ayşe Ç.

10 Ekim 2025 20:04
Bebegim bir yaş bazen yemek istemiyor suam 10 kılo boyu 80 normalmı erkek bebek birde tatlı yıyeceklerı cok sevıyor pekmez elma muz gıbı azda bebek bıskuvısı verıyorum zararlımı acaba
E

Eda N. A. ..

12 Ekim 2025 11:34
Alerji ve boğulma:(
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

13 Ekim 2025 07:04
@Fatma Gül Ek besin dönemi her anne için biraz heyecanlı💛 6 ay civarında bebekler için güvenli başlangıç. pürüzsüz kıvamda, tek bileşenli sebzeler veya meyvelerle olur (örneğin kabak, havuç, elma, armut akıcı hale getirmek için anne sütü veya formül mama ile açabilirsiniz). İlk günlerde amaç doymak değil, tat ve kıvamı tanıtmak
Her yeni besini 2–3 gün arayla, az miktarda verip gözlemlemek alerji için yeterli olur. Boğulma riskini azaltmak için de bebeğin dik oturması, besinleri minik miktarda vermeniz ve yanında olmanız yeterlidir 🌿 ek besine sade başlayın, dil hareketlerini ve ifadesini gözlemleyin
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

13 Ekim 2025 07:23
@Dilek Bu yaşta çocuklar ben yapabilirim dönemindedir, bu yüzden yemeklerde kontrolü elinde tutmak ister 🌿 Ekmek bu dönemde sembolik hale gelmiş. tüm halde verildiğinde inatlaşma artabilir. Parçalayarak ya da çorbanın içine ekleyip karıştırmasına izin vermek hem çiğnemeyi destekler hem bu alışkanlığı yumuşatır. Ekmek yerine Yumuşak ama çiğnemeyi teşvik eden besinler (mücver, krep, köfte gibi) kabızlık riskini azaltır. Ekmek yasak değil ama ana besin olmamalı. dengeyi kurmak ve baskısız bir ortam sağlamak bu süreçte en etkili yaklaşımdır
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

13 Ekim 2025 09:29
@Beyza Nur Yutma refleksi zaten doğuştan vardır, aksi halde anne sütü ya da mamayı da yutamazdı 😊
Bu dönemde bebeğiniz katı gıdayı diliyle nasıl yönlendireceğini yeni öğreniyor. Yani yutamıyor gibi görünse de aslında ağız ve dil kaslarını çalıştırıyor. Bir süre bu denemelere izin vermeniz, ağzında gezdirmesine fırsat tanımanız çok önemli. Zamanla kas kontrolü geliştiğinde, katı gıdaları da rahatlıkla yutmaya başlayacaktır 🌼
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

14 Ekim 2025 06:53
@Salem hanım merhabaa bebeğimiz diş çıkarma dönemindeyse serin su bazen rahatlatıcı olur çünkü ağız içindeki yangı ve hassasiyeti azaltır 💧 Ama suyun buz gibi değil, sadece serin olmasına dikkat edin. Ayrıca pipetli bardak, farklı bir suluk veya içine az miktarda ezilmiş meyve (örneğin elma ya da çilek) eklemek suyu daha cazip hale getirebilir. Suyu yemek sonrasında değil, oyun arasında veya keyifli bir anda sunmak da içme isteğini artırabilir💐
B

Beyza D.

14 Ekim 2025 07:49
Merhaba. Benim bebeğim hep seyrek emen bir bebek oldu ve şu an 7 ay bitmek üzere. Bir aydır tadımları yapıyoruz. Büyük porsiyonlar yediğini söyleyemem Yani genel olarak beslenmesine çok düşkün bir çocuk değil. Bazı günler 2 veya 3 kez emdiği bile oluyor. Ek gıdaya geçtikçe bu emme sıklığı daha da mı azalacak Normalde ne kadar olmalı Yardımcı olursanız çok sevinirim
F

Fatma G. ..

14 Ekim 2025 08:58
Hocam tekrar bir şey daha sormak istiyorum; Ben ek gıdaya başladım yumurtayı haşladım sarısını yedirdim ve yağsız tuzsuz peynir ama öğürüyor ekşi bir şeymiş gibi yüzünü buruşturuyor (bende tadına baktım) anlam veremedim pek fazla yemedi ağzını açmadı. Bende tekrar emzirmek zorunda kaldım. Ben mi ayarlayamadım bebeğim mi beğenmedi anlayamadım. Yoğurt mayalamak istiyorum ama jersey mi yoksa pastörize süt mü ? Teşekkürler 🌺
H

Hatice N. S.

14 Ekim 2025 15:55
Ağzını sıkı yapayıylrı 8 aylık oldu hallaaa yiyecekleri ağzından atıyor yemek istemiyor ağlarken bile ağzı kapalı ne yapmam gerekiyor
M

Mutlu Y.

15 Ekim 2025 05:03
Benim bebeği emmedi mama istemedi şırınga ile yedirdim 7 ay boyunca ek gıda ya geçtik istemedi ağzını kapatıyor ağlıyır zorla yediriyorum aç bırakıyorum yemiyor ne yapabilirim
S

Sümeyye S.

15 Ekim 2025 14:44
@Esra Yerlikaya Esra Hanım, merhabalar. Bebeğimiz 8 aylık, 6. ayda katı gıda tadımlarına başlamıştık. Her düzenli tadım yaptıramıyorum doktorumuz bunun bir sorun olmadığını söyledi. Çoğunlukla pütürlü olarak tattırıyorum besinleri. BLW yaptırmak istiyorum çokta hevesli ama boğulmasından endişeleniyorum. Haşlanmış havucu bir dilim olarak eline versem tüketebilir mi bu aylarda yani? Endişem gereksiz mi?
Ayşegül A.

Ayşegül A.

16 Ekim 2025 07:30
@Esra Yerlikaya merhaba esra hanım.5. Aya girdik 156 günlük oğlum.erken doğum ve düşük kilo sebebiyle tadımlara başlamamızı söyledi doktorumuz.sebze,yoğurt mevsim meyveleri olarak.ama liste falan hiçbir şey söylemedi vermedi.sıralama bile vermedi.çok zorlanıyorum ne yapacağım konusunda.ilk yoğurt ile başladım bugün 3. Kez vereceğim.şuan alerjik bir şey olmadı hala çok şükür.Kendim zaten çok yoğurt yiyen biriydim olsaydı benden de geçerdi diye düşünmüştüm zaten.neyseki daha olmadı.ilk yoğurt deneme sebebim de sebzeleri denediğimde sevmez yemezse tadımlardan sonra yoğurt ekleyip veririm diye düşündüm o yüzden ilk onu verdim garanti olsun bi ürün elimde diye.Bundan sonra yeşil kabakla devam edeyim dedim ama sonrasından emin değilm karar veremiyorum.yardımcı olur musunuz ne ile devam edeyim? Ayrıca tadımlardan sonra su da vermeye başladım çok az içiyor zaten zararı olur mu? Ayrıca son bir soru olarak da püre olarak mı yoksa hafif pütürlü mü olsun.çatalla ezerim tabiki.
M

Merve N.

16 Ekim 2025 19:24
Reddediyor ne yapsam olmadı kendi haline bıraktım önüne koydum hepsini döktü tek seçenek verdim sonra seçenekler sundum olmadı renklendirdm olmadı yere sofra serdim oturdum oynarken gidip gelip yedi biraz iki lokma sonrası yok. 18 aylık 6 aydır kilo almıyor 10.5 kilı persentil hep düşüşte

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir