Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?

4923 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?

✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?

Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
T

Tuğba E.

2 Ekim 2025 19:27
Benim bebeğim6 aylık sayılır.tadımlara başladım ama karma nasıl yapacağımı anlamadım. Ufak ufak tattırıyorum zaten yemeye de istekli. Bir gün tek sebze tattırıp ertesi gün o sebzeyi daha önce tattığı bir sebze ile karıştırabilirsin demişti doktorum. Ama hala anlayamadım. Sebze ve meyve tadımları bittikten sonra mı karışık sebze çorbası verebilirim. Ya da her gün yoğurt ve ayrı bir öğünde de sebze veya meyve mi vermeliyim hala anlayamadım kafam çok karışık :( ayrıca bakliyata ne zaman geçmeliyim hiç bilmiyorum :( öğünler ne kadar olmalı yiyebildiği kadar mı yoksa 1-2 tatlı kaşığı kadar mı. Buharda mı haşlanmalı yoksa suda başladıktan sonra ezmeli miyim. Ayrıca ne kadar su vermeliyim.
A

Ayşe V. ..

3 Ekim 2025 19:40
Merhabalar kızım 5 aylık olmak üzere nerden nasıl başlayacagımı bilemiyorum meyve mi yogurtmu çatalla ezilmiş şeyler mi püre mi çorba mı nerden nasıl başlamalıyım? @Esra Yerlikaya
Bengül A.

Bengül A.

5 Ekim 2025 07:30
Alerji ya da boğulma korkusu
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 07:54
@Kübra G. Mama sandalyesine direnmeleri çoğu zaman masadan ayrı kalmak istememelerinden kaynaklanır. Onu aile sofrasına dahil etmek bu direnci azaltır 💛 Anne babanın tabak ve kaşıkları zaten onun için en cazip olan şeylerdir. Ekmek bu yaşta temel bir gıda değil.sebze, et ve yoğurt öncelikli olmalı, ekmek ise sadece küçük bir eşlikçi olarak verilebilir💐
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 08:09
@Esmahan Kaplan Karışmaz Bebeğiniz sıvıları kolay yutarken pütürlü gıdada zorlanması normal. çünkü bu, sonradan öğrenilen bir beceri. Çocuğunız anne sütünden sonra ek gıdada uzun süre çok sulu beslenmişse öğürme daha sık görülebilir. Çözüm, pütürsüz ama yoğun kıvamlı gıdalarla başlamak ve kıvamı kademeli artırmaktır. Patates, havuç, muz gibi çatalla ezilen besinler veya yoğurda eklenen sebze-meyveler bu geçiş için uygundur. Bu süreç kalıcı bir sorun değil, tamamen öğrenmeyle ilgilidir. Sabırlı olup kıvamı azar azar değiştirdiğinizde öğürmeler azalır ve bebek zamanla pütürlü gıdayı kabul etmeye başlar 🤗
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 08:20
@Gülbahar Celan ek gıda bu dönemde sadece destekleyici rol oynar. Burada genellikle 2- 3 küçük öğün ek gıda verilir ve sonrasında mutlaka emzirmeye devam etmelisiniz. Ek gıdaları gün içine yaymanız faydalı olur. örneğin sabah meyve/sebze püresi, öğlen yoğurt veya etli sebze çorbası, akşam hafif bir sebze ya da tahıl bazlı öğün. Miktarı bebeğinizin isteğine göre belirlemeniz yardımcı olacaktır. Her ek gıda öğününden sonra bebeğinizi düzenli emzirebilirisiniz 💐
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 10:55
@Ayşe Merve Altınsoy 9. ayda genelde 3 ana, 1–2 küçük ara öğün yeterlidir ama her bebek farklı. belirli sayılara takılmayın, burada önemli olan bebeğinizin iştahına göre besinleri sunmanızSiz kendi öğünlerinizde ona sebze, yoğurt, yumurta, balık/tavuk gibi besleyici gıdaları sunun. ara öğünlerdede meyve ya da yoğurt gibi hafif seçenekler yeterli olur. Anne sütü veya mama öğünlerin ardından devam edebilir. Fazla sayıya odaklanmak yerine aile düzenine uyum sağlaması çok daha kıymetlidir 🤗
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Ekim 2025 11:07
@Tuğçe Yaylacı Bebeğiniz oldukça keşifçi görünüyor😇Mama reddi de bu merakın bir parçası olabilir. Ek gıdayı ise yeni tat, kıvam ve çeşitleri tanıması için küçük porsiyonlarla sunmaya devam edin. Evet mama hala ana besini Ancak mama miktarı azaldığında ek gıdayı daha besleyici içeriklerle hazırlayabilir veya koyu kıvamlı yiyecekleri biraz mama ekleyerek akıcı kıvama getirebilirsiniz. Böylece hem bebeğinizin tanıdığı tadı korumuş olursunuz hem de yeni besinleri keşfetmesine izin verirsiniz💐
K

Kübra D. ..

6 Ekim 2025 11:31
İştahsızlık cok zor bence pütürlü gidaya alisabilir belki ama iştahsız çocuğa napsan nafile
E

Esmahan K.

6 Ekim 2025 12:28
Tahin ve pekmezi ne zaman verebiliriz. Bebeğim 7 ay 19 günlük. Bir de dana ilikli kemik suyu kullanabilir miyim yemeklerinde
S

Sedanur D.

6 Ekim 2025 16:24
Merhaba hocam 6ay olmamıza az kaldı tadımlarda nasıl ilerlemeliyim sabah emzirdikten kaç saat sonra tadıma geçmeliyiz?
G

Gamze N.

6 Ekim 2025 21:03
merhaba Esra hanım 🫶 Bebeğim 6 ay 13 günlük, tadımlarımızı tamamladık artık öğün olarak devam edeceğiz. Fakat porsiyon miktarını ve öğün sayısının nasıl olmadı gerektiğini bilemiyoru.
E

Esra K.

7 Ekim 2025 06:25
Merhaba. Bebeğim beşinci ayını yeni doldurdu ama yemeğe çok hevesli. Tabağa kaşığa bardağa saldırıyor. Böyle istekli olunca tattırmalara başladım fakat yedikten sonra tuvaletini yapmada zorlanıyor yapamayınca huzursuzlanıyor ve daha sık kusar oldu.. 😔 Nasıl bir yol izlemeliyim acaba?
Ş

Şevval A.

8 Ekim 2025 13:00
Bebeğim 8 aylık 3.5-4 saatte bir 200 ml mama içiyor şuan sadece 1 öğün mama yerine ek gıda alıyor ve 3 saat kadar acıkmıyor tekrar bazen uyku öncesi mamasını saatine göre ayarlamak için ara öğün veriyorum 5-6 gibi. 8 aylık bir bebek için beslenme nasıl olmalı günde en fazla kaç defa mama almalı ?
Not: Gece genelde kalkmıyor o yüzden gece beslenmesi yok arada sırada gündüz hiç uyumadığında ya da diş sancısında kalkıyor sadece o zaman mama veriyorum
B

Beyza ..

8 Ekim 2025 13:41
Merhabalar bebegim 11 aylik porsiyon çok az yiyor ağzının ucu ile ağzını çok açmıyor puturlu gida zaten çokzor suan bizim için yani keyfine göre... boğulma korkusunu ben yaşıyorum yani eline ne vermeliyim nasıl vermeliyim daha çok nasil yer porsiyonlarini nasıl arttirabilirim
Ceren Ç.

Ceren Ç.

9 Ekim 2025 03:45
bebeğim 6 aylık. 5. ay itibariyle besinleri tadıma başladık ne zaman artık öğün olarak yedirmeliyim? gün içinde kaç kere ve kaç kaşık vermeliyim?
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

9 Ekim 2025 06:15
@Elif Yurttaş iştahsızlık bu sürecin doğal bir parçası. Özellikle 1 yaş civarında bebekler daha hareketli, çevreye meraklı oldukları için yemek ikinci plana düşebilir. Çoğu bebek bu dönemde gününü mama ya da anne sütüyle tamamlıyor ve bu tek başına bir sorun değil, büyüme ve gelişme takibi normalse kaygılanmanıza gerek yok🤗 Ek gıdayı zorlamadan, düzenli şekilde sunmaya devam edin. Aile sofrasında yemese dahi sizinle aynı ortamda bulunmasına izin verin
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

9 Ekim 2025 06:34
@Burcu Çoban 5. ayda başlayan tadımlar bazen uzun süre sadece deneme seviyesinde kalabiliyor. Ek gıdayı bir öğün olarak kabul ettirmek zaman alabilir ancak bebeğinizin hala anne sütüyle kilo alımının iyi gitmesi çok olumlu bu durumda acele ve endişe etmemeniz gerektiğini gösteriyor🤗 Size öneri için verebileceğim en önemli nokta zorlamadana denemeye devam etmeniz olur. Küçük porsiyonlarla, farklı pişirme yöntemleriyle (buharda, fırında, çorba içinde) çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Bazen aynı besini birkaç gün ara verip tekrar sunmak, bebeğin kabulünü kolaylaştırır. Meyve ya da sebzeyi direkt değil de yoğurtla, muhallebiyle veya sevdiği bir besinle harmanlayarak verebilirsiniz💐
A

Aynur A.

9 Ekim 2025 07:13
Merhabalar benimde çocuğum 1 yaşında erkek yemek verirken istemiyor eliyle ağzını kapatmaya çalışıyor ne yapmam gerek hep ek gıdada zorlanıyoruz
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

9 Ekim 2025 07:53
@Esma Deniz Apaydın Ek gıdaya geçişte meyveler genellikle 6. ay itibarıyla başlanabilir. Eğer bebeğinizde diyare, gaz veya alerjiye yatkınlık öyküsü yoksa incir ve yaban mersini gibi meyveleri püre ya da suyunu küçük miktarlarda tattırabilirsiniz. Burada amaç beslemekten çok tadı tanıtmaktır. Tahin ise susam kaynaklı olduğu için alerji yapma potansiyeli yüksektir. ailede alerji öyküsü yoksa genellikle 8–9. ay civarında başlanması uygundur. Alerji öyküsü varsa 1 yaşından sonra denemenizi öneririm

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir