Aşı Öncesi / Sonrası 💉
1060 görüntüleme

Ayça K. A.
Hemşire
18 Eylül 2025 01:38
Merhabalar kıymetli ebeveynlerim ;
Aşı öncesinde ve sonrasında ne yapalım konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak isterim.
Öncesinde asla ateş düşürücü vermiyoruz.Ateş takibi yapıyoruz 38 dereceyi görürsek uygun görülen parasetamol veriyoruz.
Sadece verem aşısı sonrası scar (iz) kontrolü yaptığımız için 3 gün duş aldırmayın diyoruz. Diğer tüm aşılarda duş aldırmak aşı yerini ovmamak kaydı ile serbest.
Biliyorum çok telaş ediyorsunuz ama birileri ile fikir alışverişine aşıyı yaptırmadan önce çok fazla girmemeniz güzel olur. Birinin bebeği ateşlendi diye sizde de olması gerekmiyor.
Her bebek kendine özeldir. Her bebek kıymetlidir. Aşılar hayat kurtarır. Kirli bilgilerle lütfen kendinizi hırpalamayın
Sevgiler…
Aşı öncesinde ve sonrasında ne yapalım konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak isterim.
Öncesinde asla ateş düşürücü vermiyoruz.Ateş takibi yapıyoruz 38 dereceyi görürsek uygun görülen parasetamol veriyoruz.
Sadece verem aşısı sonrası scar (iz) kontrolü yaptığımız için 3 gün duş aldırmayın diyoruz. Diğer tüm aşılarda duş aldırmak aşı yerini ovmamak kaydı ile serbest.
Biliyorum çok telaş ediyorsunuz ama birileri ile fikir alışverişine aşıyı yaptırmadan önce çok fazla girmemeniz güzel olur. Birinin bebeği ateşlendi diye sizde de olması gerekmiyor.
Her bebek kendine özeldir. Her bebek kıymetlidir. Aşılar hayat kurtarır. Kirli bilgilerle lütfen kendinizi hırpalamayın
Sevgiler…

Ayça K. A.
Hemşire
8 Ekim 2025 22:17
38 derece altına ateş düşürücü vermiyoruz zaten. Ilık uygulamayı da sanıyorum boşa yaptınız :( ateşi nerden ölçüyorsunuz ? Ateş ölçer doğru mu ölçüyor? Oda ısısını biraz azaltırsanız ateşi olmadan parasetamol vermişsiniz zaten düşme eğilimine girecektir telaş etmeyin 🙏🏼
G
Gülşah B.
9 Ekim 2025 06:44
Merhabalar tekrar 20 aylık kızıma pazartesi günü öğlen saat 14.00 da bexsero 2. Doz vuruldu daha önce de yazmıştım size cevaplamıştınız sağ olun . Pazartesi gününden beri ateşi yüksek düşür bildiğim için gitmemiştim ama Salı gecesi düşüremediğim için acile başvurdum acil de serum takamadılar o yüzden prednol iğne yapıldı eve geldiğimde ateşi hala yüksekti siz söylediniz dolven verdim düştü gün içinde de ateşi mi daha çıkmadı sağlık ocağına götürdüm boğaz enfeksiyonu olduğunu sol tarafında bayağı yara gibi olduğunu söyledi dedi pesitus ve Amoklavin verdi akşam antibiyotik de peditusu da içirdim dOLven de verdim uyudu şimdi saat 5:30’da sıcak geldi bana ateşini ölçtüm 39 çıktı hemen ılık uygulama yaptım ve5 ml Calpol verdim 1 saatten fazla geçti hala ateş 38 cam açık oda sıcaklığını da düşürdüm ne yapmalıyım hastaneye mi götüreyim tekrar lütfen yardımcı olu

Ayça K. A.
Hemşire
9 Ekim 2025 08:36
Ateş düşmüş aslında mevcut enfeksiyonu da olduğu için takip etmeye devam etmek lazım. 38e düşmüş düşme eğiliminde devam etmesi gerek takibini yapın 4 saat sonra tekrar ateş düşürücü verebilirsiniz. Eğer düşmek yerine yükselmeye ilaç etki etmemeye başlarsa tekrar hekime gidin 🙏🏼
G
Gülşah B.
9 Ekim 2025 08:43
Saat 10:00’a kadar hep 38 38.5 tu ateşi en don 5.45 te Calpol vermiştim 10 da dolven verdim yine yüksekti ama şimdi ölçtüğümde 37.2 çok şükür düştü ama tekrar çıkarsa ne yapacağım 3 günü geçti sürekli 4 saatte bir ateş düşürücü veriyorum

Ayça K. A.
Hemşire
9 Ekim 2025 08:49
Enfeksiyon mevcut olması sebebiyle aşıdan bağımsız ateş yükselmeleri olacaktır. Takibini yapıp gerekirse 4 saatte 1 dönüşümlü ateş düşürücü vermeniz gerekecek. Maalesef yine salgın hastalıkların coştuğu bir dönemdeyiz
D
Duygu Y.
13 Ekim 2025 18:32
Ayça hanım merhabalar bebeğime 5. Ayda birer doz nimenrix ve bexsero yaptırdık doktorumuzun yönlendirmesiyle 9. Ayda tekrar dozumuz olacak dedi ancak şehir değişikliği sebebiyle aşımızı yaptıramadık ay sonunda 12 aylık olacak hangi aşıyı hangi ayında ve kaç doz daha yaptırmalıyız rica etsem dönüş yapabilir misiniz

Ayça K. A.
Hemşire
14 Ekim 2025 00:16
Merhaba artık 2 doz uygulanacak bir hayli kaçırmışsınız 12. Ayda son doz yaptırmanız gerek. Zaten pratikte 5. Ayda yaptırınca 7. Ayda 2. Doz 12-13. Ayda 3. Doz olması gerekirdi. 2doz aşılama yaparak koruma sağlayabilirsiniz ayı kaçırdığınız için @Duygu Yavuz
S
Seher S.
14 Ekim 2025 01:11
Ayça Hanım merhaba bebeğim 5 aylık. Yarın rota 2.doz (rotarix) menenjit ilk dozu olacak (bexero) sorum şu ki çoğu kişiye menenjit iki aşı aynıanda yapılmış ama bize Dr 5-7-12 ya da 13 bexero, 12. Ay da tek doz nimenrix şeklinde planlandı bunda anormal bir durum var mı ? Tekrar Dr ile görüşmeli miyim?
İkinci soru da yarın bexerodan önce calpol vermeli miyi
İkinci soru da yarın bexerodan önce calpol vermeli miyi

Ayça K. A.
Hemşire
14 Ekim 2025 01:19
Hayır aynı anda yapılmak zorunda değil bu bir tercih hekiminiz planı bu şekilde yaptıysa böyle ilerlemeniz mümkün :)diğer sorunuza gelecek olursak aşıdan önce lütfen ilaç vermeyin aşı sonrası takip yapın ateş 38 üzerine çıkarsa ateş düşürücü verin Calpol kullanıyorsanız Calpol :) aşı sonrası bacakta şişlik olabilir bir buz aküsüne havlu sararak aşı yeri üzerinde bekletebilirsiniz ağrıyı da hafifletecektir. Şimdiden şifa olsun @Seher S
S
Seher S.
14 Ekim 2025 01:31
Peki farklı grup oldukları için tek doz nimenrix yeterli olur mu? Yanıtlarınız için çok teşekkür ederimm

Ayça K. A.
Hemşire
14 Ekim 2025 01:33
Tek doz nimenrix koruyuculuğu 12. Aydan sonra olacak o dönem yaptırdığınız için daha öncesinde o grup bir menenjitle karşılaşırsanız hastalık kaçınılmaz tabii. Am hekiminizin planını neye göre yaptığını bilemediğim için onun planına uymayın da diyemiyorum. Baxsero için aşılama zamanı okey ama nimenrix sıkıntıya düşmüş oluyo belki onu bir daha planlamak gerekebilir hekiminizle biz 2 grubu da 3 er aşı olarak vuruyoruz çünkü
D
Duygu Y.
14 Ekim 2025 05:37
Ayça hanım peki hangi aşıyı yaptırmam gerekiyor nimenrix mi bexsero mu yoksa yine birlikte mi yaptırmalıyım

Ayça K. A.
Hemşire
14 Ekim 2025 07:46
Merhaba en iyi bağışıklık için ikisinin beraber yapılmasını yada arada 1 ay bırakarak baxsero 1 ay sonra nimenrix olarak 3 dozun da uyfulanmasını istiyoruz
H
Hilal Y.
14 Ekim 2025 07:53
2 ay aşısını 6 gün geçti sağlık ocağındski ebe aynı zamanda doğan bebeklerde bir yapıcam aşılaeı bozuluyo dedi geçikme olduğu için sıkıntı olmazmı

Ayça K. A.
Hemşire
14 Ekim 2025 07:55
Bazı sağlık ocaklarına aşılar gün bazında geliyor soğuk zinciri koruyanadıkları için toplu yapıyorlar o nedenle aşıları , 2. Ay bitmeden yaptırsanız kafii sorun olmaz
Y
Yeliz Y.
16 Ekim 2025 11:16
Peki verem aşısı yaptırmadan önce doyurmalı mıyım yoksa aşıdan sonra mı doyurayım

Ayça K. A.
Hemşire
16 Ekim 2025 14:38
Bcg yani verem aşısını doyurup yarım saat sonra yaptırabilirsiniz ya da çok ağlarsa yiyerek sakinleşebilir derseniz sonrasında da doyurabilirsiniz tamamen size bağlı tıbbi bir sakınca yok
G
Goncagül S.
17 Ekim 2025 08:17
Merhaba aşı sonrası kolda şişlik ve kızarıklık kendiliğinden geçer mi yapılmadı gereken birşey var mı ?

Ayça K. A.
Hemşire
17 Ekim 2025 08:47
Merhaba hangi aşıyı yaptırdınız ? @Goncagül Saban

Ayşe A.
17 Ekim 2025 19:08
Bugün 6 aylık aşılarını oldu. Sanırım karma aşı içinde influenza aşısı da var bu çocukta burun tıkanıklığı yapar mı? Aşırı bir burun tıkanıklığı var yıkama yaptık ama sanki hala açılmadı ne yapmak gerekir