Diş Çıkarma Hakkında

5566 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp

Sevgiler 💕
B

Bahar A.

20 Ekim 2025 14:00
Merhaba Nazlı Hanım 8 buçuk aylık bebek henüz diş yok ama bu aralar çıkacak gibi sürekli kuçak ve iştahsız geçiyor nu dönem ben terapiler kullanıyorum soğuk uygulamalar bu mevsimden dolayı yapamıyorum maalesef basıl ilerlemem gerekiyor iştahsızlık çok☹️
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 17:49
@Ceren Geredeli Merhaba Ceren hanım, bebeğiniz rahat uykuya dalamadığında, bir sıkıntısı olduğunda bu söylediklerinizi yapar, sadece oral yolla rahatlamaya çalışıyor da olabilir. Hemen diş diye düşünmemek lazım, diş çıkarma süreci uzun bir yol. Dişlerin kemik içerisinde hareketini kapsıyor yani bu süreç 3-4 aylıkken başlayıp dişler bitene kadar devam ediyor 😅uzun maraton koşuyoruz. Böyle düşünün.. iştahsızlık,salya ve çok kaşıma olması bu sürece girdiğinizi gösterir ama hemen diş çıkacak diye düşünmeyin. Soğuk uygulamalar yapabilirsiniz 💕
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 17:52
@Minel Erhan merhaba Minel hanım, sürekli ve sık olmamak kaydı ile tabi ki ağrı kesicilere başvurabilirsiniz 🙏🏼 ilaçlardan tabi ki faydalanabiliriz ama bu ilaçların tamamen zararsız olduğu anlamına gelmiyor yani sıkıntılı dönem bitince (2-3 gün) vermeyi keselim ve calpol sonrası bol su ve mümkünse diş fırçalama yapalım 💕
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

20 Ekim 2025 17:56
@Bahar Akgül merhaba Bahar hanım, soğuk uygulama yapabilirsiniz mevsim etkili değil buna. Yani buzdolabından çıkan soğuklukta bir ürünü tüketebilir bebek ve hasta olmaz bundan. Bir ara öğünü soğuk yapın (yoğurt + don meyve karışımı) veya akşam yemeğine soğuk ayran ekleyin 🥰 bol bol fırçalama yapın rahatlasın 💕 bebekler aç kalmazlar, ağrısı var diye yemek istemiyordur zorlamayın,gelip geçici bir süreç 🙏🏼
R

Rümeysa A. T.

22 Ekim 2025 10:12
Nazlı hanım merhabalar bebeğim 13 aylık ve azı dişini çıkarıyor bu süreçte dili ve dudak kenarları hep yara içinde Buda beslenme reddini ortaya çıkardı hiçbir şekilde ağzını açmıyor bir şey yemiyor 3 gündür sadece formül süt ile besleniyor nasıl bir rol almalayım lütfen yardımcı olun akşamları eşim geldikten sonra bir çorba yapıp biri elini tutarken diğeri zorla ağzına soka şoka yediriyoruz çünkü gün içinde kırıntı dahi almıyor ağzına
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Ekim 2025 10:19
@Rümeysa Amine Toksoy Merhaba Rümeysa hanım, dil ve dudak yaraları neden oluyor bunu tespit etmek lazım. Kan tahlilleri ve sonuca göre eksikliklerin giderilmesi gerekir. Bazen demir ve c vitamini eksik alımında böyle yaralar görüyoruz ama tabi bunun en doğru tayinini bir çocuk doktoru yapar. Benim tavsiyem eğer yapıyorsa pipetle sevdiği içecekler hazırlayın, elini kolunu tutarak yedirmek hem her yemeği daha da zorlaştırır hem de ikinizde de akşama bi stres oluşturur. Bu öğlen ara öğün olarak eğer alerji sorununuz yoksa kara dut, aronya veya yaban Mersini ile yoğurdu blenderdan geçirerek içecek olarak sunun. Akşam için de yine yaptığınız çorbayı blender ile geçirip pipetle suluğunda verin.
Çocukların diş çıkarma dönemi oldukça zorlayıcı hem onlar hem bizim açımızdan, biraz huylarına gitmek lazım. Eğer meyve suyu işi çözülüyorsa sonraki gün yine öğlen kırmızı bir meyve + ilikli et suyu blender yapın soğuk verin.(hazırları da var)
N

Nur A.

22 Ekim 2025 14:07
Nazlı Hocam merhabalar,önemsiz bir soru olabilir ama meraklandım tabi ki çok önemli değil ama kızımın 7.5aylık altta ve üstte 2şer tane olmak üzere4dişi çıktı. Üst dişleri birbirinden biraz ayrık görünüyor :) bunlar birleşecek mi? Yoksa bu şekilde ayrıkta kalabilir mi?
Eğer ayrık kaldı diyelim sonra bu süt dişleri döküldüğünde yeni çıkan dişlerde tekrar ayrık çıkabilir mi?
A

Ayşegül Ü.

22 Ekim 2025 14:21
@Nazlı Güleç Baca Nazlı hanım merhaba, oğlum 96 günlük, son 3-4 gündür epey huzursuz, salyası akıyor ve elini üst damağına götürüp sanki hırsla emiyor, soğuk diş kaşıyıcılardan sürdüğümde rahatlıyor, gülüyor. Şu an diş çıkarma sürecine girmiş mi oluyoruz ? Sizin dediğiniz gibi bu uzun bir maraton . Oğlumun gündüz ve gece uykuları, uyanıklık süresince durumu huzursuz ve dengesiz. Karanfil kürünü kullanmak için erken mi?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Ekim 2025 18:40
Merhaba Nur hanım, önemsiz soru yoktur 😊 hatta bence sorunuz çok önemli 🫶🏻 bebeklerin gelişimi devam ederken daimi dişleri süt dişlerinden daha geniş dişler geleceği için bu dişlerin arasında ayrılık olan bebekleri göreceli olarak çene darlığı olmayan ve ileride ortodontik sorun yaşamaya daha az meyilli birey olarak görüyoruz. Ayrı kalmaları temizlik açısından da daha iyi, birleşil dişleri olan bıdıklarda diş ipi kullanımı çok önemli oluyor ve bunu yapmak alışana kadar oldukça zor. Eğer dudak bağı yani dudak freniliumu çok çene kemiği tepesinde dişin arasında değilse yeni dişler ayrık gelecek diyemeyiz, rutinde ilk dişten 6 ay sonra doktor kontrolü tavsiye ediyoruz ve hepsi bu tarz ön görüler için aslında 😊 sorunuz için teşekkür ederim şuana kadar burda sorulmamış bir soruydu, umarım başkalarına da fayda sağlar 💕🥰
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Ekim 2025 18:46
@Ayşegül Ünal ayşegül hanım merhaba, dişler hareket etmeye başlamış olabilir ama bu dişin çıkacağı anlamına gelmez, şuan oral dönemdesiniz yani bebek ağzına götürerek herşeyi tanıyor soğuk ona sadece değişik gelmiş de olabilir ama rahatlıyorsa verin eline kendi denesin bulsun ( her zaman ağzını bulamayabilir önemli de değil) 4. Ay uyku gerilemesi var belki ona giriyor olabilirsiniz 😅 genel olarak bu dönemde keşfettikleri şeylerle beraber bir gerginlik ortamı olabiliyor ama benim alanım değil o sebeple size bu konuda detaylı bilgi vermem doğru olmaz 😊 uyku konusu dediğim sebeptendir + elbette dişler hareket ettiği için sancısı da vardır. Bu dönemde bol bol oral uyarı ( silikon fırça ile fırçalama + diş kaşıyıcıları ) ve soğuk uygulamalar öneririm. Ben genel olarak karanfil kürü önermiyorum 🫣 kendi oğlum şuan 10 aylık ve ne jel ne granül ne karanfil yağı hiç bişey kullanmadım. Daha hiç dişi çıkmadı ve sıkıntılı geçiriyor ama bu fizyolojik bi süreç mümkün olduğunca akışta geçirmesini istiyorum . Elbette çok sıkışılırsa ağrı kesici veya diş granül veya topları kullanılabilir.
A

Ayşegül Ü.

22 Ekim 2025 19:15
@Nazlı Güleç Baca Nazlı hanım cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim, içim rahatladı,burda sizin gibi insanların olması biz anneler için bir şans, iyi ki varsınız 🙏🏻🫂 Oğlunuza uzun, mutlu, sağlıklı bir ömür dilerim 🙏🏻🤍
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Ekim 2025 19:31
daha detaylı açıklamalar videomda mevcut, emzik kullanıyorsanız tavsiyemi mutlaka deneyin 🥰 Ben teşekkür ederim, çok zarifsiniz , sizler de iyi ki varsınız 🍀 yavrularımızın hepsine sağlıklı, güzel, huzurlu ömürler diliyorum 💕anneleri ve babaları olarak bizler de onların mutluluklarına şahit olalım inşallah 🙏🏼🥰 10. Aydan bir anne olarak ebeveynliğin bu endişelerle şekillendiğini ve aslında çoğu şeyin zamanla çözüldüğünü söyleyebilirim 🥲 biz ne olduğunu anlayana kadar gelişim basamakları (ataklar) bitip gidiyor, olduğunuz ay biraz zor bir ay ama geçecek. Bu günleri ararsın diyenleri dinlemeyin her gün büyüdükçe daha da keyifli bir hal alıyor annelik, kendinize oğlunuz için en iyi annenin siz olduğunu ve harika bir iş çıkardığınızı söylemeyi unutmayın. 💕 sevgiler
S

Songül S.

23 Ekim 2025 07:44
Merhaba Nazlı hanım
Oğlum 8 aylık bir kaç ay önce alt iki dişini çıkardı şimdide üst 4 dişini çıkardı biz ateş ağrı çekmiyoruz son iki gündür kulağını çok kaşımaya ve dişlerini bir birine sürtmeye başladı bu normal mi hocam, düzenli fırçalıyorum.Teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için😊🌸
M

Merve K.

23 Ekim 2025 19:17
Merhaba 16 aylık erkek down sendromlu bebeğimin önce alt ön iki dişi sonra ön üst iki dişi şimdi de sağ üst azı dişi çıkıyor herhangi bir sorun olur mu
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Ekim 2025 19:23
@Songül Seven Merhaba Songül hanım, muhtemelen azılar hareket ediyordur kulakla ilgili kaşımalar eğer enfeksiyon yok ise bu sebepten olur ayrıca şanslısınız ne güzel sakin bir süreç geçirmişsinizdir 😊 🧿 kulak kepçesinin arkasında bazen doku birikintisi olabiliyor birleşim yerinde orayı kontrol edin ayrıca çocuk doktorunuz rutin kontrollerinizde kulakta enfeksiyon yok dediyse dişten başka bi seçenek kalmıyor 🫠 diş sıkma gıcırdatma çoooook normal keşif süreci hiç endişe etmeyin 🫶🏻 ben teşekkür ederim sevgiler 🍀
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Ekim 2025 19:29
Merve hanım, çok fazla benzer isim var sizi etiketleyemiyorum. Hiç bir sorun olmaz 😊endişe edecek bişey yok. Sadece mutlaka florür içeriği olan macun kullanın, diş hekimi kontrollerine hemen başlayın bebeğiniz aynı yer ve kişiyi güvenli alan olarak kafasında kodlasın. Her gittiğinizde ağzını açacak veya kontrol olacak diye bişey yok, siz kontrole giderken yanınızda götürüp onu da kucağınızda şöyle bi kontrol ettirebilirsiniz 😊ileride olası tedavi durumunu minimuma indirmek durumundayız o sebeple koruyucu uygulamalar çok önemli, azıların sürmesi ile koopere olabilecek hale gelip fissür örtücü yapılmasını öneririm. Kendinize ; rahat gidip geleceğiniz, sizinle ve bebeğinizle iyi iletişimde olacak bir çocuk diş hekimi ile bir yolculuğa başlamanızı tavsiye ederim 💕 sevgiler 🍀
Gizem K. .

Gizem K. ..

23 Ekim 2025 20:03
Nazlı hanımm merhabalar çocuğum 11 aylıkher diş çıkarma sürecinde pişik oluyor.dis süreci pisige sebep olabilir mi?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

24 Ekim 2025 07:11
Merhaba Gizem hanım ☺️ direkt bir bağlantı olmasa da artan tükürük miktarı bazen mukuslu kaka ile böyle şeylere sebep oluyor. Ağrı mekanizmasının çalışması, vücutta hafif ısı artışı ve huzursuz hal bebeğin bağırsak florasını etkileyip böyle sonuçlar doğurabilir. Hindistan cevizi yağı kullanmanızı öneririm 🙏🏼🍀
Melek Ö. .

Melek Ö. ..

24 Ekim 2025 21:09
Merhaba nazlı hanım .Oğlum alt dişleri 3 tane birden çıkardı .Fakat içe doğru dönük şekilde .Bu tüm diş sıralamasında sorun olacağının belirtisi mi acaba ?yani süt dişleri dökülecek tabii ki ama ilerleyen süreçte bir sorun olur mu ? Teşekkür ederim şimdiden 🌸
T

Tuğba P.

24 Ekim 2025 21:46
Hocam 8 aylık hala diş yok altlarda 2 dişin yeri belli 1 ayı geçti ama hala çıkmadı bi doktora gıdelımmı birde geceleri ççok ağlıyor dişler i ileilgilimi.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir