Diş Çıkarma Hakkında
5564 görüntüleme

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
S
Sudenaz S. ..
9 Ekim 2025 09:03
Bebeğim 3 bucuk aylık fakat diş etinde beyaz sivilce gibi birşey var nedir peki o
M
Mehtap D. ..
9 Ekim 2025 09:44
Merhabalar kızım4 ay 9 gün 1 hafta olacak çokhuzursuz memede çok gergin göğüs ucunu koparacak derecede sıkıp bırakıyor 😏 iştah gitti damaklarina baktığımdaalt iki tana parlak beyaz birsey görünüyor ama net değilbu surecde ne kullanabilirim tetagil o erirmisimiz

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
9 Ekim 2025 12:38
@Sebahat Gültekin Sebahat hanım, bu iş tamamen genetik yani erken çıkarsa da yapacak bişeyimiz yok dişlere iyi bakacağız 😊oral hijyen alışkanlıklarına yani diş fırçalamaya, Demir verdikten sonra ağzı temizlemeye dikkat edeceğiz. Diş çıkmıyordur %90, oral döneme geçtiğiniz için bu belirtiler ama çıkarsa da endişe etmeyin. Fırçalamaya hemen başlayın.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
9 Ekim 2025 12:39
@Sudenaz Sarıışık sudenaz hanım, muhtemelen Epstein incisi mevcut, zararsızdır dokunmayın, sıkmayın kendi kendine geçer. Ağız içi göremediğim için tarifinşzden tahmini bir yorumda bulundum 🙏🏼

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
9 Ekim 2025 12:40
@Mehtap Demir Mehtap hanım, böyle huzursuzluğun pik yaptığı dönemlerde tetagil gibi granüllerden veya ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz. Diğer öneriler için videomu izleyebilirsiniz. Henüz dişi çıkmasa dahi hareket ediyordur, normal bir süreç 🍀
Y
Yağmur T. ..
9 Ekim 2025 12:53
Nazlı Hanım merhaba oğlum 3 ay 14 günlük bir haftadır elleri sürekli ağzında ve salyası akıyordu bugün alt damakta 2 dişi çıktığını gördüm diş kaşıyıcıları almıyor. onu nasıl rahatlatabilirim

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
9 Ekim 2025 13:52
Merhaba Yağmur hanım, kesin diş olarak gördüyseniz diş çıkma başlamıştır ama bazen kemik genişliyor o da beyaz izleniyor 🙏🏼 soğuk uygulama ve oral uyarım (masaj veya diş fırçalama olabilir) videomu izlerseniz yardımcı olabilir 💕 emiyorsa eğer anne sütünün ağrı kesici faydasından yararlanalım 🙏🏼
M
Melike M.
9 Ekim 2025 19:36
Nazlı hanım oğlum sekizinci ayına girdi alttan bir diş çıktı ikincisinde çıkıyor çok huzursuz geceleri saat başı uyanıyor birde kulaklarıyla çok oynuyor sıkıyor ara ara sebebsizce çıglık atıp aglıyor dişten kaynaklımıdır yoksa enfeksiyon mudur
A
Ayşegül E.
14 Ekim 2025 23:01
Nazlı Hanım merhabalar ☺️ Bebeğim 50 günlük iken alttan 2 tane dişini çıkardı.Şu an 4,5 aylık ve diş minelerinde soyulmalar gibi sarı lekelenmeler var.Nasıl bir yol izlemeliyim
M
Merve Y.
15 Ekim 2025 05:56
Nazlı hanım merhaba, oğlum 4 buçuk aylık yaklaşık bir aydır salya artışı yoğun diş kaşınması var başlarda oral dönemden olabileceğini düşünüyordum ancak şuan alt damağında kızarıklık ve tomurcuk şeklinde şişlik var geceleri sürekli canı yanarak ağlamalarımız çok arttı gün içerisinde soğuk uygulamalar yapmaya çalışıyoruz son bir kaç gündür tetagil ve ağrısı dinmediğinde son çare calpol kullanmak durumunda kalıyorum geceleri ellerini ağzına sokarak emmek istiyor ve kendini uyandırıyor bu noktada geceleri daha rahat geçirmesi için önereceğiniz birşey var mı ilaç vermek çok istemiyorum
R
Rabia Ö. ..
15 Ekim 2025 09:22
Merhaba benim bebeğim 14 aylık üst 4 diş alt 3 diş çıkmış durumda şuanda da sol alt tarafta köşe süt dişi kabarmış durumda dünden beri ateş 38.5 dolven ile düşürebiliyorum kısa süreliğine yapabileceğim başka bir şey var mıdır ateş dişlerden kaynaklı olabilir mi bebeğimin daha öncesinde 2 havale öyküsü var

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
15 Ekim 2025 10:58
@Melike Maraş melike hanım merhabalar kusura bakmayın mesajınızı yeni görüyorum, evet genelde saat başı uyanma diş ile alakalı oluyor ve diş durumunda kulak ile oynuyorlar. Ancak kulakta bir enfeksiyon olup olmadığını ancak çocuk doktorunu size söyleyebilir. Bir başka konu ise sanırım uykuya güvenli geçiş bu konu benim alanım olmasa da yine de uykuya geçişte çocuklar bazen bizim kulaklarımızda burnumuzla yanağımızla çenemizle oynayabiliyorlar bazen de bunu kendi kulaklarıyla yapabiliyorlar yani uykuya geçişte zorlanıyor da olabilir. 

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
15 Ekim 2025 13:46
@Ayşegül Er ayşegül hanım merhabalar şu an ağız içerisini göremediğim için tamamen izafi konuşacağım, bebekler erken dönemde diş çıkartıkları zaman gece beslenmeleri de devam ettiği için bu dönemde bazen Çürükle karşılaşabiliyoruz normalde ağzı sadece Müslin bez ile silmek ve ufak fırçalamak bunun için yeterli iken eğer bir lekelenme görüyorsanız mutlaka macunla fırçalamaya geçmeniz gerekiyor. Soyulma gibi ise biberon çürüğü olabilir.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
15 Ekim 2025 13:50
Rabia hanım sizin isminizde bi kaç kişi olduğu için cevap verirken etiketleyemiyorum. Lütfen vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçin diş 37.5-38 üzeri ateş yapmaz 🙏🏼 belki viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
15 Ekim 2025 14:33
Merve hanım, böyle görünse dahi diş çıkarmanız uzun sürebilir. Benim oğlumun 4. Aydan itibaren o şişlikler belirgin ancak şuan 9.5 aylığız ve henüz dişimiz yok. Yani demem o ki diş çıkarma süreci uzun bir maraton ve çene kemiği genişlerken ve dişler konumlanırken bir süreç geçiyor ve dönem dönem dişetinden biz bunu gözlemleyebiliyoruz. Ben de sizin gibi ama granülsüz takip ediyorum süreci. Gün içerisinde soğutulmuş sert sebze veya meyve veriyorum eline ki oral uyarım olsun ve rahatlasın diye. Videomda uzun uzun anlatıyorum ilaçsız ne yapabiliriz kısmını, her gün olmamak kaydı ile tabi ki pik yapılan dönemde sizin ve bebeğinizin konforu için ilaç kullanabilirsiniz. Modern tıbbın faydalarından faydalanmamak ve bebeklerimize ağrı kesici icat edilmemiş gibi davranmak doğru değil. 😊🍀
Sürekli yapmayın yeterli 💕
Bu fizyolojik bi süreç, normalde gece 2-3 defa uyanan oğlum böyle dönemlerde saat başı kalkıyor, yani yanlız değilsiniz 🥲
Sabrınız tükenebilir ama sakin kalarak ona konfor sunarak rahatlatmaya çalışın 🙏🏼 kullanıyorsa emzik ile uyutmanızı tavsiye ederim
Sürekli yapmayın yeterli 💕
Bu fizyolojik bi süreç, normalde gece 2-3 defa uyanan oğlum böyle dönemlerde saat başı kalkıyor, yani yanlız değilsiniz 🥲
Sabrınız tükenebilir ama sakin kalarak ona konfor sunarak rahatlatmaya çalışın 🙏🏼 kullanıyorsa emzik ile uyutmanızı tavsiye ederim
B
Begüm E.
17 Ekim 2025 12:12
Nazlı hocam merhaba. Kızım 5,5 aylık ve son 4-5 gündür gün içerisinde ara ara huysuzlaşıyor, sanki sinirlenir gibi hareketler yapıyor gözlerini açıyor kaşlarını kaldırıp ıkınır gibi sinirleniyor. Her şeyi ağzına götürmeye çalışıyor ve götürürken heyecanlanıyor kafasını sağa sola çeviriyor. Diş kaşıyıcılarla daha çok sinirleniyor elini ağzına götürmeyi tercih ediyor. Damağında iç ve dış yüzeyinde dikdörtgen gibi şeffaf/beyaz kabarıklık var ön kesicilerin olduğu yerde iki tane. Diş döneminde olabilir miyiz yoksa bu tabloaltta yatan başka bir sorun da olabilir mi
M
Mahru
18 Ekim 2025 22:57
Merhaba Hocam . Lütfen cvb verin:) Oğlum 15. Ayında azı dişlerini de çıkardı . Toplam 12den fazla dişi var ama yaklaşık 6 aydır ağız akıntısı durmuyor.5 dk bir önlük değiştirmek zorunda kalıyorum ağzı sürekli akıyor hep açık. Acaba burun doğal doktoruna mı görünsek? Yoksa bu durum normla mi? Diş çıkarmasıyla alakalı mı? Teşekkür ederim.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
19 Ekim 2025 11:22
@Begüm Egeli begüm hanım bu tarif ettiğiniz şeyler diş çıkarma dönemi ile bağlantılı ben bir sorun olduğunu düşünmüyorum, sinirleniyor olması tamamen bu bölgedeki kaşıntıdan, agridan kaynaklı diş kaşıcılarını birazcık soğutlarak verebilirsiniz daha rahat edecektir. Bu şeffaf beyaz gibi kabarıklıkları görseniz de aynı dişlerin çıkması daha uzun sürebilir niye gelmiyor diye endişe etmeyin bu uzun bir süreç, sabırlı olalım 🥰
C
Ceren G.
19 Ekim 2025 15:11
Merhaba nazlı hocam, 3 ay 15 günlük bebeğim var. Bir haftadir huzursuz idrar yolu enfeksiyonundan diye düşünmüştük tedavide görüyorama düngece 1 e kadar uyumadi, bugünde çokhuzursuz ağlıyor sürekli. Eli hep ağzında ağzını kaziyacakmis gibi emiyor, salyasi çok akiyor, gözlerini ovusturup duruyor sert şekilde. Emmeyi reddediyor memedeyken ağlıyor. Damaklarinda bir kizariklik falan yok, sizce dis çıkarma dönemine mi girmisizdir
M
Minel E. ..
19 Ekim 2025 18:29
Hocam merhaba . Oğlum 9 aylık üst 4 ve alt 4 kesici dişleri çıktı .1 haftadır da geceleri uyumada zorlanıyor çok sık uyanma var baktım azı dişlerinin olduğu yet şişmiş ve beyazlamış sanırım azı dişleri çıkaracak. Geceleri yatmadan önce calpol verince gece çok rahat ediyor uykusunu alıyor vermezsem uykuya dalarken de çok zorlanıyor uykuya geçincede çok sık uyanıyor ağrıya. Bu bir sorun teşkil eder mi . Tetagil soğuk uygulama karanfil işe yaramıyor.