Diş Çıkarma Hakkında

5565 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp

Sevgiler 💕
E

Esranur Y.

28 Eylül 2025 17:45
Nazli hocam ve fatma hocam bilgileriniz icin cok tesekkur ediyorum ♥️ bu diş sureci nekadar surer peki hocam varmi boyle bi surec?
B

Beyza B.

29 Eylül 2025 11:35
Hocam merhabalar bebeğim 6 buçuk aylık burun akıntısı hapşırığı var onun dışında şeyi yok. 15 gündür gripti ve iyileşti. İyileşeli 5 günü geçti. Ama dünden beri sadece hapşırık burun akıntısı var ve saat başı uyanıyor. Dişten kaynaklı olabilir mi
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 12:26
Beyza hanım, diş hapşırık veya burun akıntısı yapmaz muhtemelen ya viral enfeksiyon tam geçmedi ya da alerjik bir durum var. Benim alanım olmadığı için çocuk doktoru ile iletişime geçmeniz daha doğru olur. Diş böyle belirtiler göstermez 🍀🙏🏼
G

Gözdeelif

29 Eylül 2025 17:43
11 aylık olcaz tüm değerlerimiz normal ama hala diş yok normal mi
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 17:46
Gözde hanım, değerler normalse endişe edecek bişey yok. 12-16 ay arasında gelir ilk diş, eline sert gıdaları verin(boğulma riski olmadan ve elbette gözetiminiz altında) çiğnesin. Bazen çok püre şeklinde gıda tüketimi de buna sebep olabiliyor.
Ayrıca parmak fırça veya normal bebek fırçaları ile fırçalama yapabilirsiniz 🙏🏼
endişe etmeyin bizim de 9. Ayımız bitti dişimiz yok 🫠☺️
E

Ece D.

29 Eylül 2025 18:33
Merhabalar, ben de sormak istiyordum. 16 aylık kızım. Büyük azıları çıktı şimdi sıra küçüklerde ana ne kadar sürede çıkar dişler? 1 aydır ara ara diş ağrısı çekiyor, çok salyalanıyor. Artık çıksa da rahatlasa diyorum
S

Seçil E.

29 Eylül 2025 18:36
Merhaba, 14 aylık kızım 16 dişi var. Çok hızlı ve aynı anda çıkardı bu normal midir?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 18:38
Ece hanım, Keşke bir zaman verebilsem veya böyle bir bilgi olsa 😅🥲 3. Aydan itibaren diş sancısı çeken 10 aylık bir bebeğim var ve bilin bakalım henüz neyi yok 🫠 dişi! 🤣

Bu süreç çok genetik etkili ve aynı zamanda bebeğe bağlı. Genelde kitabi bilgiye göre 23-33 ay arasında bitmiş oluyor süreç ama sizin hızınıza göre(bebeği görmeden söylemim çok doğru olmasa da, sizin tarifiniz ile yola çıkarsam) muhtemelen 23e kalmadan bitmiş olur.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 18:40
Seçil hanım gayet iyi bence, her bebeğin kendi hızı vardır endişe etmeyin. Burda önemli olan şey var olan bu dişlerin bakımını ihmal etmemek. Bir anda dişler geldiyse ağız bakımına alıştırmakta geç kalmış olabilirsiniz, ihmal etmeden düzenli fırçalayalım. 🍀
F

Fatma Y.

29 Eylül 2025 18:43
Merhaba hocam.oğlum 33 haftalık prematüre .şuan 10 aylık düzeltilmiş8,5 aylık. Hiç dişi yok dişe dair belirti de yok. D vitamini demir düzenli kullanıyoruz.. ne zamana kadardiş çıkarmaması normal kabul edilir ?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 18:58
Fatma hanım 12. Aya kadar takip edilir. 9-11 ay arasında kan alınıyor genelde burda değerleriniz ile çocuk doktorunuz değerlendirir ve herşey normalse takip edilir. Genel olarak büyüme ile alakalı sıkıntı yoksa beklenen doğum tarihini esas almayız. Ama anne karnından itibaren gelişim kısıtlılığı varsa ( IUGR) veya percentile olarak hep düşük büyüme gösterdiyse doğum sonrasında o zaman daha sabırlı olmakta fayda var ama mutlaka kan tahlilleri ile desteklenmeli sorun olmayışı 🙏🏼
12-16 aya kadar normal sonrasında da değerler normalse geç çıkarabilir, endişe etmeyin.
Dişe dair belirtiler illaki vardır ama daha rahat geçiriyor olabilir bebeğiniz, bu da şanslısınız demek 🍀🙏🏼
Ş

Şüheda N. T.

29 Eylül 2025 20:09
Nazlı hanım merhabalar kızım 4 ay 4 günlük. Bir haftadır üst damaklarında köpek dişlerinin olduğu yer kıpkırmızı beyazlık var ve şiş alt ve üst kesiciler de öyle çok ağlıyor meme mama emzik hiçbirini tutmuyo uykusundan uyanıp ağlıyor. Bu diş sancısı olabilir mi neyapabilir ek gıda başlanmadı daha.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 20:25
Şüheda hanım, merhaba, bu şekilde çene kemiği büyürken köpek dişi civarında sanki diş çıkacak gibi genişleme olur bu da dışarıdan beyaz/kırmızı bir şişlik olarak belli olur. Muhtemelen kesicileriniz ilk çıkacak. Soğuk diş kaşıyıcıları veya müslin bez verebilirsiniz kaşıması için. Soğuk emzik benim en sık yaptığım şey( hatta size yazarken durup yapmak durumunda kaldım oğluma)
Diş ağrısı var diye iştahı kapanabilir ama aç kalmaz merak etmeyin, ara ara teklif edin. Anne sütü alıyorsa sık sık teklif edin ama ısrar etmeyin 🙏🏼🍀
Videomda anlatıyorum buzlu emzik kokteylini ve diğer tüm uygulamaları ordan bakabilirsiniz 💕
B

Beyza N. ..

29 Eylül 2025 20:34
Merhaba Nazlı hanım. 6 aylık diş çıkarma sürecinde olan bebeğimin dişlerini rahatlatmak amacıyla soğuk müslin bez vermek diye duymuştum. Tamamiyle ıslatıp sonra buzluğa mı koyacağız? Yoksa kuru haliyle mi?
E

Elif T.

29 Eylül 2025 21:11
Nazlı hanım hayırlı geceler bu vakitte de yazmak doğru değil ama bazı şartlardan dolayı bu saat oldu benim oğlum 14 aylık 8 tane dişi var gece uyanmaları çok sabah 5 6 da uyanıyo doktorlar diştendid diyor siz ne düşünüyorsunuz öyleyse ne önerirsiniz osanit diş granülü almalımıyım karadut öz'ü iyi gelir dediler aldım ekşi,diye onu da ıstemıyo 😁 karanfil zeytinyağı yaptım papatya kürü de yaptım hatta keçi boynuzu da diş ağrılarına iyigelir dediler onu da denedik😁😁
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

30 Eylül 2025 16:04
Beyza hanım, merhaba 🍀 evet düğüm atıyoruz, bi kaç tane. Islatıp sonra buzdolabı poşetine koyun ( bi kaç tane iç içe şekilde veya cam kaba) bu şekilde soğur ve verebilirsiniz. Bununla alakalı püf noktalar uzun olan videomda var. Lütfen hijyen açısından sık sık ve her kullanımdan sonra değiştirelim 💕☺️
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

30 Eylül 2025 16:10
Elif hanım tarifiniz diş gibi duruyor ve keşke bi çözümü olsa da ben gece 10 defa kalkmasam 😅 dönem dönem artıyor bu ağrılar ve çok normal. Diş çıkarma uzun bir maraton diyorum hep, sürekli bişey kullanarak ( ilaçlar jeller vs) geçirmek çok mümkün değil ama dönem dönem tercih edebilirsiniz. Ben hala soğuk uygulamalar ile idare ediyorum. Faydasını da görüyorum ama bu demek değil ki her gece deliksiz uyuyor 🤷🏼‍♀️🫠 bir defa hayatının en hızlı büyüme döneminde olan bir yavru, dişi ağrımasa kolu bacağı ağrıyordur ayağa kalkmaktan veya boyu uzamaktan 🥲 o yüzden sarılmak, şefkatimizi vermek ve bazen en tahammül edemediğimiz anlarda hayatta en çok bize ihtiyaç duyduğunu hatırlamak önemli. Bu dönem geçici 🍀 bol bol eline soğuk ve güvenli sebze verin ısırsın, sık sık dişleri ve diş olmayan yerleri fırçalayın ki uyarılsın rahatlasın 🙏🏼 videomda anlatıyorum ama bunlar durumu bir tık daha iyi yapacak şeyler, ağrı kesici etkisi beklememek lazım, ağrı kesici ile de geçirilemeyecek kadar uzun bir dönem 🥲 hepinize sabırlar diliyorum sizin yolunuz neredeyse yarılanmış, azıcık daha sabır 💕 @Elif Tiryaki
M

Meryem T. ..

8 Ekim 2025 16:57
Merhabalar oğlum 8 aylık ilk 2 dişi 3 buçuk aylıkken çıktı bir ay kadar önce de yanında bir tane çıktı üstte de bir tane patladı göğsümü parçaladı resmen kanıyorr emerken artık yarıklar oluştu silikon göğüs ucu koruyucu kullandım ama 3.kullanımda artık izin vermedi görünce ağlamaya başladı eliyle tutup çekiyor ağlıyor görünce lanolin kullanıyorum ama bunlar hepsi geçici çözümler ısırmasa bile dişleri önceki yaralara batıyor sürekli herşeyi ısırıyor çekiyor ağzından silikon diş fırçası ile fırçalamaya çalışıyorum onu bile ısırıp çekiyor ne yapabilirim başka
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

8 Ekim 2025 17:24
Meryem hanım, ısırma olayı biraz bizim verdiğimiz tepkiye göre devam sağlıyor. Sessiz kalıyorsak veya ani tepki veriyorsak komik buluyor veya sınırlarımızı deniyorlar. Burda net şekilde ‘hayır’ diyerek ısırma sonrası göğüs değiştirmek ve hayırı net olarak başka şeylerde de söylemek ve geri adım atmamak çok önemli.
Peki bu söylediklerimin hepsini yapsanız da ısırabilir mi? Maalesef evet 😔
Diş çıkarma döneminde kaşınmaya bağlı bazen bazı çocuklarda bu ısırma olayı oluyor. Göğsünüzün sağlıklı olması çok önemli bu yüzden kızmadan, sinirlenmeden, tükenmeden bunu çözmeye çalışın. Benim oğlum şuan 9.5 aylık henüz dişi yok ancak çene kemiği ile çoğunlukla herşeyi parçalıyor. Beni her ısırdığında meme değiştiriyorum ve net bi şekilde hayır diyorum. Yine çok sinirlenirse veya dişi ağrıyorsa ısırıyor o zaman da emzirmeye ara veriyorum. Bu konu ile alakalı Osman hocanın videosu var ondan faydalanmanızı tavsiye ederim. Fırça normal bebek fırçası olmalı silikon fırça sert fırça gibi olanlar temizlemede yeterli olmaz. Parmak silikon fırça ise sizin durumunuzda kesinlikle önermem 🙏🏼
S

Sebahat G.

9 Ekim 2025 07:24
Merhaba, oğlum 2 aylık dişleri alttan 2 tane beyazlık görünüyor ve elleri ağzında hep ve huysuzluğu çok. 2 ay erken bi zaman gibi ne yapmalıyım önerileriniz nedir?

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir