Kulak Testi
333 görüntüleme

Hilal K.
21 Temmuz 2025 15:29
Bebeğim yeni doğan yoğun bakımında yatmıştı.36+5 doğdu. 7 gün yattık ve sarılıktan yattık. Hastaneden çıkarken 6. Ayda tekrar işitme testi yaptırmam istendi. Bebeğim şu an 7.5 aylık ve odyometri için randevu bulamadığımdan süreç uzuyor. Siz ne yaptınız? Testi tekrar yaptırdınız mı, ne kadar sürede yaptırdınız? Yaptırmadıysanız sıkıntı yaşadınız mı?

Hilal K.
30 Ekim 2025 10:18
Sizinki biraz daha farklı olabilir. Eşinizin işitme kaybından kaynaklı zevkli gidiyor olabilirsiniz. Bizimki normal test çünkü herhangi bir detaylı olacağı konusunda bir şey söylemediler
S
Sifa D.
30 Ekim 2025 13:23
@Hilal Köksal ve @Fatma Süre ve @Elif Bağcı merhaba, özellikle yoğun bakımda kalmış, antibiyotik tedavisi görmüş ya da ailede işitme kaybı olduğu için riskli grupta olan bebekler için Yenidoğanda yapılan rutin yenidoğan işitme testi dışında ayrıntılı olarak duymayı değerlendiren Bera/ klinik Abr testinin yapılması istenebiliyor. Bu testin ücretsiz yapılması için devlette referans merkezler denen büyük hastenelere yönlendirme yapılıyor ancak referans merkezi( sağlık bakanlığının resmi olarak yetkilendirdiği) sayısı az olduğu için sıralar yoğun olabiliyor. Ancak referans olmadan da bu testi yapan çok yer var ücretli şekilde gidip yaptırabilirsiniz. ( örneğin odyoloji uzmanı bulunan dil ve konuşma terapisi merkezleri ya da özel eğitim merkezleri, bazı özel hastaneler gibi).
Bu test önemli çünkü bebek yenidoğan işitmeden geçse bile özellikle antibiyotik kullanımına bağlı işitme kayıpları daha sonra da gerçekleşebiliyor ama oldukça nadir tabii.
Ya da eğer işitme kaybı varsa ne düzeyde olduğu,işitme kaybının beyinden mi yoksa kulaktan mı kaynaklandığı bu test ile saptanıyor ve ola ki Allah korusun bir sorun çıkarsa çok hızlı şekilde geçici işitme cihazı takılması ve gerekiyorsa kohlear implant ameliyatı planlanması çok önemli. Çünkü işitmeyen çocuk konuşamaz ve müdahale ne kadar gecikirse dil de o kadar gecikir, cihaza alışması zorlaşır vs. İşitme testi bu yüzden çok önemli hele de özellikle yenidoğan işitme testinden geçememiş çocukların değerlendirilmesi elzem.
Bazen yenidoğan işitmeden geçememiş bebeklerin kapı sesine vs tepki verdiği için işittiğini düşünen aileler oluyor ancak çoğu zaman o tepki titreşime ya da görsel olarak verilen tepki olabiliyor ve bu test ihmal edilirse teşhis ve müdahale gecikebiliyor. Bunların hiçbirini sizi korkutmak için değil ne kadar önemli olduğunu ifade etmek için yazıyorum sevgili anneler.
Yavrularınızı aklen, kalben, bedenen, ruhen kalıcı ve tam sağlıkla büyütmenizi diliyorum 🙏🏻❤️❤️❤️
Bu test önemli çünkü bebek yenidoğan işitmeden geçse bile özellikle antibiyotik kullanımına bağlı işitme kayıpları daha sonra da gerçekleşebiliyor ama oldukça nadir tabii.
Ya da eğer işitme kaybı varsa ne düzeyde olduğu,işitme kaybının beyinden mi yoksa kulaktan mı kaynaklandığı bu test ile saptanıyor ve ola ki Allah korusun bir sorun çıkarsa çok hızlı şekilde geçici işitme cihazı takılması ve gerekiyorsa kohlear implant ameliyatı planlanması çok önemli. Çünkü işitmeyen çocuk konuşamaz ve müdahale ne kadar gecikirse dil de o kadar gecikir, cihaza alışması zorlaşır vs. İşitme testi bu yüzden çok önemli hele de özellikle yenidoğan işitme testinden geçememiş çocukların değerlendirilmesi elzem.
Bazen yenidoğan işitmeden geçememiş bebeklerin kapı sesine vs tepki verdiği için işittiğini düşünen aileler oluyor ancak çoğu zaman o tepki titreşime ya da görsel olarak verilen tepki olabiliyor ve bu test ihmal edilirse teşhis ve müdahale gecikebiliyor. Bunların hiçbirini sizi korkutmak için değil ne kadar önemli olduğunu ifade etmek için yazıyorum sevgili anneler.
Yavrularınızı aklen, kalben, bedenen, ruhen kalıcı ve tam sağlıkla büyütmenizi diliyorum 🙏🏻❤️❤️❤️
F
Fatma S. ..
30 Ekim 2025 18:50
Bizde kimsede işitme konusunda sıkıntı yok sadece hamileyken dişim için augmentin kullandım o kadar onun için bakılacak. Kbb doktoru bu ilacı bebekler de kullanıyor o yüzden sıkıntı yoktur merak etmeyin demişti. Şuan 11 aylık olacak baba mama gel gibi kelimeleri de var. Başka odadan seslenince geliyor falan. Bize dediğiniz gibi bu normal testten daha detaylı bakılan birşey denildi ama özelde yok denildi. Referans merkezi sadece burası denildi o yüzden bende başka biryere bakmamıştım

Hilal K.
30 Ekim 2025 19:51
Benim de doktorum devlette böyle bir saçmalık var mı dedi ? Nasıl yer yok dedi. O kadar çok uğraştım ki uğraşırken yoruldum inanın ki. Biz yaparız odyometrisini dedi. Bende 1 yaş muayenesini bekliyorum aslında. Belki hastane sevki ile de yapabilirler. Acil gibi. Gittiğimde göreceğim hiçbir fikrim yok. Sadece bildiğim normal kulak testinden daha ayrıntılı bakıyorlar.
H
Hatice B. K. ..
30 Ekim 2025 20:18
Bize hiçbir şey söylenmedi biz sadece ilk doğduğunda yaptırdık testi tekrar yapılmalı mı bu test yoksa bir sorun varsa mı yapılıyor doktorumuza sorduğumda yenidoğan yoğun bakımında yatmadıysa ikinci bir test istemiyoruz demişti doğru mu? Devlette kontrollere gidiyoruz.

Hilal K.
30 Ekim 2025 20:20
Biz yeni doğan yoğun bakımında yattık. Tekrar test yaptırın diye söylediler ama şartlar sağolsun yaptırmaya imkan vermiyor.
F
Fatma S. ..
31 Ekim 2025 06:04
Çevre şehirlerde yapan yokmuş çevre şehirlerde bursa ya geliyor o yüzden çok sıra var en az 6 ay sıra beklersiniz denildi bize. Öyle bir sistem varki hiçbir bölümde randevu yok.

Hilal K.
31 Ekim 2025 06:17
İşte o 6 ay değilmiş artıl daha fazla süre veriyorlar. Ben bebeğimi yazdırmadan önce 3000 küsür bebek olduğunu söylediler. 1seneden erken gelmez en az 1 sene beklemek zorundasınız dedi.
M
Meltem K.
31 Ekim 2025 06:40
Ben de hamileyken antibiyotik kullandım hatta 2 kere. Bana böyle bir şey söylenmedi sadece bebeğim yeni doğduğunda test yapıldı. Kadın doğum doktoru mu söyledi çocuk doktoru mu? Çocuk doktoru böyle bir soru sormadı. Bir de augmentin hamilelikte güvenle kullanılan ilaçlardan diye biliyorum. Doktorum öyle söylemişti

Hilal K.
31 Ekim 2025 09:25
Çocuk doktoru söyleyebiliyor.
H
Hatice B. K. ..
1 Kasım 2025 19:45
Ben de gebelikte antibiyotik kullandım ama dediğiniz gibi bize de böyle bir şey söylenmedi ben çevremiz de duydum ikinci kez götürenleri sordum ama doktorumuz yenidoğan baıkımında yatmadıysa bir sorun yoksa istenmiyor ikinci kez demişti ama antibiyotik kullanımına bağlı istendiğini ilk duyuyorum
F
Fatma S. ..
2 Kasım 2025 09:02
Doğduğu zaman işitme testine kardeşim götürmüştü ona bazı sorular sordular heralde o söylemiş antibiyotik kullandı dişi için diye. Testi yapanlarda şehir hastanesi ne odyometriye gitsinler demiş. Ben kbb den randevu aldım gittik. Doktor augmentin de sıkıntı olmaz ama yinede bakalım dedi sıra bekliyoruz 6 ay oldu gideli bakalım ne zaman arayacaklar. Yoğum bakım süreci olmadı yada işitmeye alakalı bir sıkıntısı olanda yok. Sadece antibiyotik kullandığım için oraya sevk ettiler