🌟 5 Aylık Bebeklerde Ortalama Gelişim Basamakları ❓

213 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

3 Kasım 2025 11:49
🌼Bu ayda, bebeğinizin hareketleri daha amaçlı hale gelir ve yüzünüzdeki duyguları daha net okumaya başlar.

🏃🏻1. 🤸 Motor Gelişim ve Fiziksel Kontrol
Dönme: Çoğu bebek, bu ayda sırt üstünden karın üstüne veya tersine (karın üstünden sırt üstüne) dönmeyi başarır. Bu, hareket özgürlüğünün önemli bir başlangıcıdır.

🧸Oturma Desteği: Destekle (yastıklar yardımıyla) kısa sürelerle oturmaya başlayabilir. Başını ve gövdesini çok daha iyi kontrol eder.

🤚Eller ve Kavrama: Ellerini orta hatta birleştirir. Önüne konulan oyuncakları bilinçli olarak uzanıp kapabilir ve sıkıca tutabilir. Nesneleri bir elinden diğerine geçirmeye çalışır.

🙃Ayaklar: Ayaklarını tutmaya ve ağzına götürmeye çalışır (yeni keşif).

2. 🗣️ Sosyal ve İletişim Gelişimi
Duygu İfade Etme: Keyif aldığında coşkulu kahkahalar atabilir. Mutluluk, üzüntü, öfke gibi duygularını ses tonu ve mimikleriyle belirgin bir şekilde ifade eder.

🙈İsim Tepkisi: İsmi söylendiğinde daha net bir şekilde dönerek veya ses çıkararak tepki verir.

Ses Çıkarma: "Mırıldanma" (babbling) artar; ünlü ve ünsüz sesleri birleştirerek (örneğin "ba-ba," "ma-ma," "da-da") hecelemeye başlar.

🎡Duygu Okuma: Yüzünüzdeki mutluluk, kızgınlık gibi duygusal ifadeleri taklit etmeye ve buna uygun tepkiler vermeye çalışır.

3. 👀 Bilişsel ve Duyusal Gelişim
Görsel İlgi: Görüş alanı çok genişlemiştir; odanın diğer ucundaki nesneleri fark edebilir.

💪🏽Ayna ve İnsan: Kendi yansımasıyla veya aynadaki yüzlerle ilgilenmeye başlar.

🫂Neden-Sonuç: Bir oyuncağı salladığında ses çıkardığını, bir şeye dokunduğunda hareket ettiğini fark eder ve bu eylemleri bilinçli olarak tekrarlar.

📌 Önemli Not: Güvenlik ve Uyku
Bebeğiniz bu ayda dönebileceği için, asla yatak, kanepe veya yüksek bir yüzeyde yalnız bırakmayınız.

‼️Bu dönemde başlayan 4. ay uyku gerilemesi (uyku döngülerinin olgunlaşması), bebeğinizin uyku düzeninde dalgalanmalara neden olabilir. Tutarlı bir uyku rutini bu süreçte çok önemlidir.
Burcu K.

Burcu K.

3 Kasım 2025 11:54
Birazda ek gıdaya başlama döneminde tadım sonrası kusmalardan bahseder mısınız?
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

5 Kasım 2025 07:53
@Burcu Koral Merhabalar, bu konuda @Esra Yerlikaya konuyu ilettim. Kendisi bu konuda uzmandır. Buna yönelik bilgi paylaşımı yapacaktır🌸
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

5 Kasım 2025 18:32
@Burcu Koral Ek gıdaya yeni başlanan dönemde bazı bebeklerde tadım sonrası kusmalar görülebiliyor ve bu her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Öncelikle şu birkaç soruya kendinizce göz atmanız faydalı olur1-Kusma hemen mi oluyor yoksa bir süre sonra mı? 2-Tamamen mi çıkarıyor yoksa sadece bir kısmını mı?3-Yeni denenen besini mi çıkarıyor yoksa ardından aldığı anne sütü ya da mama da geliyor mu? Bu sorular bize kusmanın sindirim sistemiyle mi, tadı-dokuyu kabul edememekle mi yoksa miktar fazlalığıyla mı ilgili olduğunu anlamamızda yardımcı olur.
Ancak kusmalar sıksa, bebeğiniz kilo almada zorlanıyorsa ya da genel huzursuzluğu varsa mutlaka çocuk doktorunuzla değerlendirmek gerekir. Ama eğer sadece birkaç günlük, yeni tatlara alışma süreciyle ilgili geçici bir durumsa endişelenmeden, bir süre ara verip yeniden denemek genellikle yeterli olur🤗
Burcu K.

Burcu K.

5 Kasım 2025 18:39
@Esra Yerlikaya esra hanımnu güzel acıklama için Tşk ederim. Ek gıda almak istemiyor agzını acmıyor genelde. Zorla birkaç tadım yaptırmak istiyorum bunlar havuç,muz,yer elması olmak üzere verir vermez öğürmeler baslıyor ve önce içtiği süte kadar çıkarıyor.Hiç kusan bi çocuk olmadı. İlk defa denemelerde kustuğuna şahit oluyoruz. Tedirginim meyve süzgeciyle de denedim malesef yine kusuyor.
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

6 Kasım 2025 07:59
@Burcu Koral rica ederim Burcu hanım💐 ancak şu an bebeğinizin yeni tatlara, dokulara ya da verilen besin miktarına karşı vücudunun bir direnç gösterdiğini düşünüyorum. Bu durum genellikle duyusal hassasiyetten kaynaklanabilir. Örneğin meyve püresinin tadı, kokusu ya da dokusu ona fazla gelmiş olabilir. Bu ilk kusma deneyimi sonrası, ağzına aldığı her yeni besinden sonra yine kusacağını sanıyor olabilir. Bu da doğal olarak reddetme davranışını tetikleyebilir.

Bu noktada yapabileceğiniz en önemli şey zorlamamak. Bunun yerine, önüne birkaç farklı besini küçük parçalar halinde koyarak onun kendi ritminde keşfetmesine fırsat verebilirsiniz. Elleriyle dokunmasına, karıştırmasına, hatta elini ağzına götürmesine izin vermek bu süreci kolaylaştırabilir. Hatta bazen sizin elinize besin verip onu size uzatmasına imkaan tanıyabilirsiniz. Bu tür küçük oyunlar hem güven ilişkisini pekiştirir hem de besinle olan bağını yeniden kurmasına yardımcı olur. Süreci biraz oyunlaştırmak sabırla yaklaşmak çoğu zaman yeterlidir. Zamanla yeniden güven duygusu gelişecektir 🌱 biraz uzun oldu ancak umarım yol göstermiştir size 🤗
Burcu K.

Burcu K.

6 Kasım 2025 09:06
Çok tşk ederim🌸 deneyelim gerçekten çok tedirgindim çok sağ olun 🌻🌻🌻
D

Dilara B.

7 Kasım 2025 18:48
Uyumaması normal mi peki 5 aylık 3 gündür uyku yok uyanıklık süresine dikkat ediyorum max 40 dk oda destek veriyorum dişde çıkarıyormuş.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir