4 Aylık Bebeklerde Ortalama Gelişim Nasıl Olur ❓

205 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

31 Ekim 2025 09:45
💪🏽4. ay, bebeğinizin bilişsel ve sosyal sıçrama yaptığı aydır. Artık sadece biyolojik ihtiyaçları olan bir yeni doğan değil, çevresini bilinçli olarak algılayan küçük bir bireydir.

🌟 Temel Gelişim Basamakları:
Bilişsel Duyusal: Hareketli nesneleri ve yüzleri uzun süre takip eder, sesin geldiği yöne döner. Gördüğü nesnelere uzanır ve ellerini ağzına götürerek keşfeder (El-Göz koordinasyonu).

‼️Sosyal Duygusal: Bilinçli ve yüksek sesle güler, kahkahalar atar. Ağlama şekilleri farklılaşarak ihtiyaçlarını daha net belli eder. Temel güven duygusunu geliştirmek için ihtiyaçlarına tutarlı cevap vermeniz hayati önem taşır.

🏃🏻Fiziksel: Başını desteklenmeden dik tutar, yüzüstü yatarken kollarının üzerinde göğsünü kaldırır ve yuvarlanma hareketlerine başlayabilir.

❗️Kritik Not: Bu dönemdeki uyku gerilemesi normaldir. Sallanma gibi destekleri bırakıp, bebeğinizin kendi kendine uyumayı öğrenmesi için tutarlı ve sakin bir rutin oluşturmanız, uzun vadeli psikolojik gelişimini destekler.
Y

Yagmur E. ..

31 Ekim 2025 12:03
Sallanma gibi destekleri birakip kendi kendine uyumayi ogrenmsi derken uygu egitimi vermek mi oluyor acaba ? 3 ay 15 gunluk bebegim.emerek uyuyor bunu birqktimaya calsiiyorum.ve emmesi yerine emzik kullaniyorum kucagimda gezdirerek uyutmayq calisiyorum hata mi ediyorum yanlis ise ne yapmaliyim?
Z

Zehra H.

31 Ekim 2025 19:18
2,5 aylıkken öğrenmişti yanına yatıyordum kendi kendine bana baka baka uyuyordu şuan 4 aylık dönmeyş öğrendiğinden beri yatırdığım an dönüyor ayağımızda bile zor sallıyoruz kollarını tutup anca yerinde tutabiliyorum uyumasının imkanı yok çok istiyorum tekrar kendisi uyumasını nasıl bi yaklaşım izlemeliyim
M

Müjde Ö.

5 Kasım 2025 19:33
4 ay 6 günlük uyku gerilmesi yaşıyoruz normalde kendi kendime uyumayı başarmıştı ama birden bire uyumayı red ediyor 2,30 saatten fazla uyanık kalıyor üstelik emziği üç gündür kullanmıyor uykuya geçmek için tuhaf sesler çıkarıtıyor ☺️ emziği bırakmalımıyız yoksa tutması için tekrar ısrar etmelimiyim

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir