2 Aylık Bebeğim Daha Az Ses Çıkarıyor
98 görüntüleme
B
Begüm B.
31 Temmuz 2025 12:25
Merhaba, iki aylık bebeğim birkaç gündür seslere ve konuşmalara ses ile tepki vermeyi oldukça azalttı. Görme, renkleri ayırt etme kabiliyeti arttığı için işitsel duyusu mu azaldı anlayamadım. Seslendiğimde dönüp bakmıyor. Çıngırak sesine yönelmiyor ancak kapı kapandığında beni görmediği bir yerden el çırptığımda irkiliyor. İşitsel bir problem olmasından korkuyorum.

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
31 Temmuz 2025 12:31
İki aylık bebeğinizin seslere ve konuşmalara tepkisinin azalması, ismini seslendiğinizde bakmaması ancak yüksek seslere irkilmesi, işitsel gelişimle ilgili endişelerinizi artırmış olabilir. Görme duyusundaki gelişimle birlikte işitsel algının değişimi, bu yaşta dikkatle takip edilmesi gereken bir durumdur. Öncelikle, bir çocuk doktoruna başvurarak bebeğinizin işitme testlerinin yapılmasını ve genel gelişimsel değerlendirmesini talep edin. Erken teşhis ve müdahale, olası işitsel sorunların yönetiminde kritik öneme sahiptir. Doktorunuzun yönlendirmesiyle işitme uzmanına da danışabilirsiniz. Evde onunla sürekli konuşmaya, şarkı söylemeye ve farklı tonlarda sesler çıkarmaya devam ederek işitsel uyaran sağlamayı sürdürün.

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
22 Ağustos 2025 19:15
Dil ve Konuşma Terapisti Merve KILIÇ ✨
Bir duyu geliştiği için diğerinin gerilemesi gibi durumları tipik gelişimde beklemiyoruz. Yüksek seslere tepki varken daha düşük şiddetteki seslere tepki vermiyor oluşu işitsel bir problemi işaret edebilmektedir. Bu demek değildir ki işitme engeli oluştu, çocuğunuzun kulağında bir enfeksiyon durumu oluşmuş veya iltihaplanma olmuş olabilir. Bir KBB doktoruna gitmenizi öneririm.
Bir duyu geliştiği için diğerinin gerilemesi gibi durumları tipik gelişimde beklemiyoruz. Yüksek seslere tepki varken daha düşük şiddetteki seslere tepki vermiyor oluşu işitsel bir problemi işaret edebilmektedir. Bu demek değildir ki işitme engeli oluştu, çocuğunuzun kulağında bir enfeksiyon durumu oluşmuş veya iltihaplanma olmuş olabilir. Bir KBB doktoruna gitmenizi öneririm.
B
Begüm B.
22 Ağustos 2025 19:19
Soruyu sorarken kendimi yanlış ifade etmişim. İşitsel duyusu azalması değil de odak noktası daha çok hareketli nesneler üzerindeydi. Örneğin önceden benim ağzıma odaklanırken sonrasında sallanan saçıma, küpeme ya da hareket eden başka bir nesneye odaklandı. Çocuk doktorumuz ile görüştüm bir problem yok. Benim gibi başka birileri de bu endişeleri yaşıyorsa aklına direkt en kötü senaryo gelmesin diye yazmak istedim.