13 Ay Konuşmama
73 görüntüleme

Elif B. ..
18 Ekim 2025 04:42
Merhabalar 🍀Bebeğim 13 aylık bu hafta rutin kontrol için doktora götürdüm. ba-ba-ba , ma-ma-ma diyor ve sıraliyor (canı isterse birkaç adım atıyor) ismine her seslenisimde bakmıyor ama neredeyse 2-3 aydir saklambaç oynuyouz mesela ben odanınbirine saklanıp Çınar beni bulamaz dediğimde mutlaka gelir bulur beni. Doktor 13 ayda hem yürüme hem de 9-10 kelime bekliyoruz 2 ay içinde yürüme konuşma olmazsa gelin norologa sevkedecegim dedi ve işitme testi istedi. Göz kontağı vs çok iyi. Oynarken tepki verir beni veya sevdiği birni görünce güler. Yemesi içmesi gayet iyi. Panik olmam gereken bir durum yok bence ama içim çok kötü oldu. Gerçekten bir sorun belirtisi mi bu durumlar?

Gülcan A.
18 Ekim 2025 05:11
Oğlum 14 aylık. 2 aydır yürüyor. Ama konuşma konusunda biz başka çocuklara göre yavaş gidiyoruz. Mama meme baba dede gel al ver su gibi kelimeleri söylüyor ama asla rutinde kullanmıyor daha çok ıh ıh yaparak derdini anlatmaya çalışıyor. Biz anlamamış gibi yaparsak ozaman kendini zorlayıp o kelimeyi söylüyor. Mesela acıktıysa beni yerimden kaldırıyor elimi tutup mutfağa götürüyor ıh ıh diyip dolabı gösteriyor ama mama demiyor. Ben ısrarla anlamamış gibi davranırsam ya da mama mı mama mı diye sorarsam mammaaaa mammaaa diyor. Şakır şakır konuşan bebelerden değiliz yani . Erkek bebekler geç konuşur diyorlar ne kadar doğru bilemiyorum ama bende 16.17. Ay civarı hala ilerleme kaydedemezsek bir dil konuşma terapistine gitmeyi düşünüyorum. Çünkü bence sizinde dediğiniz gibi nörolojik olarak sorun yok endişelenmiyorum. Ama belki konuşma tembelliği olabilir. Sizde de olabilir. Çocuğun kolayına geliyor anne babayla iletişim kurarken ıhlama işaret etme ağlama.. biz de hemen anladığımız için zorlamıyorlar kendilerini. Bir tanıdığım geçen ay bizimki konuşmuyor diye yakındığım zaman bana dedi sen çok anlıyorsundur 🙃 biraz zorlamak lazım sanırım çocukları birde ortam değişikliği ve temel bakımı sağlayan kişiler dışında farklı yetişkin ya.da çocuklarla aynı ortama girmekte konuşmayı destekliyor diyorlar. Kitap okuma bolca konuşma her şeyi anlatma bunları artık saymıyorum bile çünkü bence pek çok anne bunları doğal olarak yapıyor. Ama bazen ne yapsakta çocuğun mizacı diye de bir şey var.

Elif B. ..
18 Ekim 2025 05:16
Bunların hepsini yapiyorum konuşma kitap okuma ama Çınarda mesela mama su isteme huyu hyok cunku herşeyi saatli yani suyu mesela hep elinde. Tembellik olabilir sanırım çünkü biraz rahatına keyfine düşkün. Dediğiniz gibi zorlamak lazım sanırım 🤷🏻♀️

Gülcan A.
18 Ekim 2025 05:25
Evet bu durum bizde de var yemeği saatliydi mesela uykusu her şeyi. Bu da gerçekten tembelleştiriyor. Çocuk acıktığını dile getirmeden doyuyor mama demiyor. Su isteme ihtiyacı yok çünkü elinde. O yüzden bunu fark edince biraz zorlamaya başladım ben. Bu da gerçekten fark yarattı. Yoksa 12. Aya kadar baba mama al ver ötesine geçememiştik.sonra dede su gel vb şeyler eklendi. O bile hala zorlamayla. Yerleşmedi henüz. Ama kaygılanmayın. Doktorunuza güvenin. Eni sonu öğrenecekler konuşacaklar.konusma tembelliği varsa da doğru müdehale ile düzelecektir. İnstagramda 6. Ayında cümle kuran bebekleri görüp stres oluyoruz 😅