11 Aylık Otizm mi
449 görüntüleme
D
Damla Z.
9 Ağustos 2025 08:06
Merhaba bebeğim 11 aylık oldu aslında benim şüphelerim daha önceden vardı ama bir kaç gelişiminden sonra rahatlamıştımm. Kısaca anlatayım.
Yapabildikleri
Alkış,byby, gel gel , birbir gibi taklit var
İşaret parmağını kullanır
Halkarı üst üste geçirir
Anlamlı 1-2 kelimesi var
Anne baba nerde dediğimde gösterir.
Şüphelerim ise
Yabancılaması cok fazla yabancı ortamda benden başka kimseye kendini dokundurtmaz.
Konusurken gözlerime bakmaktansa dudagımı takip ediyor
İsmine bazen hemen döner çoğunluka 4-5 defa seslenirsem bakar. Normal mi bu dr götürmeli miyim. Yardımcı olursanız cok mutlu olurum.
Yapabildikleri
Alkış,byby, gel gel , birbir gibi taklit var
İşaret parmağını kullanır
Halkarı üst üste geçirir
Anlamlı 1-2 kelimesi var
Anne baba nerde dediğimde gösterir.
Şüphelerim ise
Yabancılaması cok fazla yabancı ortamda benden başka kimseye kendini dokundurtmaz.
Konusurken gözlerime bakmaktansa dudagımı takip ediyor
İsmine bazen hemen döner çoğunluka 4-5 defa seslenirsem bakar. Normal mi bu dr götürmeli miyim. Yardımcı olursanız cok mutlu olurum.
D
Damla Z.
9 Ağustos 2025 08:23
Yardımcı olur musunuz 🙏

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
9 Ağustos 2025 09:07
Ben tarif ettiğiniz şekilde bir çocukla karşılaşsam hiç endişelenmezdim. Bence sizde şüphelenmeyi kenara bırakın, annelik zaten zor bir süreç birde bu otizim kaygısı yükleyen dehşet bir sosyal medya dalgası var. Eğer derseniz ki yok benim içim rahatlamıyor 12.ay rutin doktor kontrolünüzde doktorunuza bunları aktarın ve konuyu gerinizde bırakın.
S
Semra
9 Ağustos 2025 14:25
Bencede çok iyi, endişelenmeniz hiçbir şey yok

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
11 Ağustos 2025 12:16
Bebeğinizin alkışlama, taklit etme, işaret parmağını kullanma, halka dizme ve anlamlı kelimeler çıkarması gibi birçok gelişimsel beceriyi 11 aylıkken göstermesi oldukça olumludur. Bu beceriler, sosyal ve bilişsel gelişiminin sağlıklı ilerlediğini düşündürmektedir. Ancak yabancılama, göz teması ve isme tepki gibi konulardaki gözlemleriniz, değerli ve dikkate alınması gereken hususlardır.
E
Elif B.
31 Aralık 2025 19:43
@Damla Zabun Damla hanım merhaba bebeğiniz şuan ne durum da acaba benim oğlumda da yabancılama sizin anlattığınız gibi şuan alıştı mı acaba nasıl ilerledi
D
Damla Z.
31 Aralık 2025 19:45
Daha iyi açıkçası
E
Elif B.
31 Aralık 2025 23:29
@Damla Zabun yabancılaması dısnda bir sıkıntı yok anladığım kadarıyla 🙏

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
2 Ocak 2026 21:06
Merhabalar, bahsettiğiniz belirtiler otizm için tek başına yeterli değildir. Gelişimsel olarak normal ilerliyor gibi görünüyor fakat çocuk özelinde detaylı değerlendirme daha doğru olur
N
Nursena K.
3 Ocak 2026 22:22
@Yaren İlayda Korman merhaba hocam Oğlum 31 aylık . Kelime sayısı oldukça fazla, iki-üç kelimelik cümleler kurabiliyor istekleri dahilinde anne su ver lütfen anne karnım acıktı mutfağa gidelim baba nereye gitti gibi . Göz teması var, ismi söylendiğinde dönüyor, yönergeleri yerine getiriyor, taklit yapıyor ve yetişkinlerle/çocuklarla etkileşime girebiliyor. Ortak oyuna katılma ve paylaşım davranışları mevcut.
Ancak önce ben diyor bazen ve kelimeleri bizden duyduktan sonra tekrar ederek öğreniyor ve söylüyor örneğin al derken bile al ver diyor. İstiyorum diyor bazen ama istiyoo diye anlamlandırıyor yetişkinvari bir konuşmasının olmaması beni ayına göre endişelendiriyor bunu istiyorum anne gibi değilde anne su ver lütfen diyor her bir şeyi istediğinde ve aşırı hareketli hep hareket halinde. Ve bazen seçici dikkati olduğunu düşünüyorum çünkü ben ona bişey anlattığımda dikkatini çekip hoşuna giden birşeyse dinliyor
Buna rağmen zaman zaman anlaşılması zor sesler çıkarması, bazı kelimeleri farklı söylemesi, seçici beslenmesi ve bazen aynı kelimeleri tekrar etmesi beni kaygılandırıyor. Özellikle dil gelişimi ve otizm spektrumu açısından risk olup olmadığı konusunda endişelerim var.
Gelişiminin yaşına uygun olup olmadığı ve ek bir değerlendirme gerekip gerekmediği konusunda görüşünüzü rica ediyorum.
Ancak önce ben diyor bazen ve kelimeleri bizden duyduktan sonra tekrar ederek öğreniyor ve söylüyor örneğin al derken bile al ver diyor. İstiyorum diyor bazen ama istiyoo diye anlamlandırıyor yetişkinvari bir konuşmasının olmaması beni ayına göre endişelendiriyor bunu istiyorum anne gibi değilde anne su ver lütfen diyor her bir şeyi istediğinde ve aşırı hareketli hep hareket halinde. Ve bazen seçici dikkati olduğunu düşünüyorum çünkü ben ona bişey anlattığımda dikkatini çekip hoşuna giden birşeyse dinliyor
Buna rağmen zaman zaman anlaşılması zor sesler çıkarması, bazı kelimeleri farklı söylemesi, seçici beslenmesi ve bazen aynı kelimeleri tekrar etmesi beni kaygılandırıyor. Özellikle dil gelişimi ve otizm spektrumu açısından risk olup olmadığı konusunda endişelerim var.
Gelişiminin yaşına uygun olup olmadığı ve ek bir değerlendirme gerekip gerekmediği konusunda görüşünüzü rica ediyorum.

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
4 Ocak 2026 06:07
Göz teması kurması, ismi söylendiğinde dönmesi, yönergeleri yerine getirmesi, taklit becerilerinin olması, yetişkinler ve akranlarıyla etkileşime girebilmesi, ortak oyuna katılması ve paylaşım davranışlarının bulunması otizmli olmadığı yönünde verilerdir.
Dil gelişimi açısından bakıldığında; iki-üç kelimelik cümleler kurabilmesi, isteklerini sözel olarak ifade edebilmesi yaşına uygundur. Kelimeleri önce yetişkinden duyup sonra kullanması, zaman zaman kalıp ifadeleri tercih etmesi (ör. “al ver”), bazı sesleri farklı söylemesi ve aynı kelimeleri tekrar etmesi bu yaş grubunda sık görülen ve çoğunlukla gelişimsel süreç içinde kendiliğinden düzenlenen durumlardır.
“Ben” zamirinin zaman zaman karışması, isteklerini daha uzun kalıplarla ifade etmesi ya da her isteği aynı yapı içinde söylemesi de dil gelişiminin doğal bir aşaması olarak değerlendirilebilir. Seçici dikkat, aşırı hareketlilik ve seçici beslenme ise bu yaşta tek başına bir gelişimsel risk göstergesi değildir.
Mevcut bilgiler ışığında şu an için otizm spektrumu açısından belirgin bir risk profili görülmemektedir. Ancak ebeveyn kaygısı her zaman değerlidir. Dil gelişimini desteklemek amacıyla günlük yaşamda model olmayı sürdürmeniz, kısa-net cümleler kullanmanız, çocuğun söylediğini küçük genişletmelerle tekrar etmeniz faydalı olacaktır.
Eğer ilerleyen aylarda cümle uzunluklarında belirgin artış olmaz, iletişim niyeti azalır ya da sosyal etkileşimde gerileme fark edilirse bir dil ve gelişim değerlendirmesi yapılabilir; fakat şu an anlattıklarınız doğrultusunda acil bir ek değerlendirme gerekliliği görünmemektedir.
Dil gelişimi açısından bakıldığında; iki-üç kelimelik cümleler kurabilmesi, isteklerini sözel olarak ifade edebilmesi yaşına uygundur. Kelimeleri önce yetişkinden duyup sonra kullanması, zaman zaman kalıp ifadeleri tercih etmesi (ör. “al ver”), bazı sesleri farklı söylemesi ve aynı kelimeleri tekrar etmesi bu yaş grubunda sık görülen ve çoğunlukla gelişimsel süreç içinde kendiliğinden düzenlenen durumlardır.
“Ben” zamirinin zaman zaman karışması, isteklerini daha uzun kalıplarla ifade etmesi ya da her isteği aynı yapı içinde söylemesi de dil gelişiminin doğal bir aşaması olarak değerlendirilebilir. Seçici dikkat, aşırı hareketlilik ve seçici beslenme ise bu yaşta tek başına bir gelişimsel risk göstergesi değildir.
Mevcut bilgiler ışığında şu an için otizm spektrumu açısından belirgin bir risk profili görülmemektedir. Ancak ebeveyn kaygısı her zaman değerlidir. Dil gelişimini desteklemek amacıyla günlük yaşamda model olmayı sürdürmeniz, kısa-net cümleler kullanmanız, çocuğun söylediğini küçük genişletmelerle tekrar etmeniz faydalı olacaktır.
Eğer ilerleyen aylarda cümle uzunluklarında belirgin artış olmaz, iletişim niyeti azalır ya da sosyal etkileşimde gerileme fark edilirse bir dil ve gelişim değerlendirmesi yapılabilir; fakat şu an anlattıklarınız doğrultusunda acil bir ek değerlendirme gerekliliği görünmemektedir.
A
Arife K. ..
4 Ocak 2026 13:52
Merhabalar benim oğlum da 6.5 aylık sallanıyor. Ama 6 aylık bir bebek ne yapabilmesi gerekiyorsa yapıyor.Sallandigi için endişe ediyrum var mı boyle bir şikayeti olan arkadaşlar. Göz teması kurar ismine bakar kendi eşyasını tanır babildamaa yapar sırf sallandigi için endişe etmeli miyim?
N
Nursena K.
4 Ocak 2026 16:00
@Yaren İlayda Korman yani hocam şuan ki dil gelişimi ayına göre uygun mudur sizce ?