11 Aylık Gece Sık Uyanma ve Kucağımda Tekrar Uyuma

77 görüntüleme
Buse

Buse

7 Ekim 2025 18:49
Gündüz iki uyku yapıyor sabah kalktıktan 2 buçuk saat uyuyor ve uyandıktan ortalama 3 saat sonra tekrar uyuyor. Toplam 2-2 buçuk saat anca uyuyor. Bunu anlatıyorum ki sorun gündüz uykusunda mi bilelim diye.
Akşam 8 buçuk gibi uyur sabah da 7-7 buçuk gibi kalkar ama benim zorum ile. Uyuması için zorlamasam 6 da kalkacak.
Gece yatırdıktan 1-2 saat sonra ağlıyor ve yatağına oturur veya ayakta şekilde bizi bekliyor ağlayarak. Kucağıma alıyorum sallıyorum ya da bende yanına yatıyorum ona sarılıyorum uyuyor. Yatıriyorm sonra yine aynı döngü. En sonunda yanıma alıyorum ve birlikte yatıyoruz sabaha kadar. Ama dediğim gibi sabaha karşı yanımda olmasına rağmen sürekli dönüyor kalkmaya çalışıyor uyku halindeyken.
Bu durumu yaşayan varmı?
Ne yapmalıyım bilemiyorum çok yorucu, bir iki haftadır böyle.
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

8 Ekim 2025 05:43
Merhaba Birkaç haftadır süregelen bu döngü, bebeğinizin gece uykusunda yaşadığı uyku döngüsü geçişlerini yardımsız yönetememesinden kaynaklanmaktadır. Yataktan kalkmaya çalışması ve sürekli dönmesi, uyku esnasında motor becerilerini pratik etme veya huzursuzluğu dışa vurma çabası olabilir. Gece uyanıklığı, kucaklama ve sallama gibi dışsal desteklerle birleştiğinde, bebeğinizin uykuya geri dönmek için bu alışkanlıkları (uyku ilişkilendirmesi) bir zorunluluk olarak görmesine neden olur. Sabah erken uyanma eğilimi, toplam uyku ihtiyacının tam karşılanamadığını gösterir. Bu döngüyü kırmak için uyku ilişkilendirmesini değiştirmeniz kritik öneme sahiptir. Bebeğinizi yatağına uykulu ama uyanık bir şekilde bırakınız. Gece uyanmalarında ise, onu yanınıza almak yerine, yatağında sakinleştirici, kısa ve sıkıcı yanıtlar vererek (kısa bir pışpışlama veya fısıltı) tekrar uykuya dalmasını teşvik ediniz. Gündüz uykularını biraz kısaltıp akşam yatış saatini 15 dakika kadar ileri almanız, gece uykusu baskısını artırarak daha kesintisiz uyumasına yardımcı olabilir.
E

Elif U. Y.

9 Ekim 2025 06:54
Aynı sorun bizde de var çözüm bulabildiniz mi acaba
Buse

Buse

9 Ekim 2025 07:48
Hayır, önceden böyle değildi, biraz araştırdığmda 1 yaş sendromu olabileceğini öğrendim. Bizimki zaten nerdeyse 41 haftaiy dolduruyordu gelmeyince sezaryen ile aldık. Yani sendrom erken başlamış değil. Bu sendromlar hep 1 ay önceden başlıyor bizde. Her neyse,
Beşiğinden almayıp elini tutuyorum uyuması için çünkü temas istiyor. Biraz daha uzun sürüyor ama dün o şekilde uyudu bir kez. Sabahları ise hala yatağın üzerinde yarı uykulu dört dönüyor. Uyanıyoruz artık yapacak bişey yok. Biraz bekleyeceğim sendrom ise geçmesini, değil ise de yanıma almadan uyutamiyorum geceleri. Devam ederse uyku eğitimi nasıl verilir onu araştırmayı düşünüyorum.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir