11 Aylık Bebek Konuşma
156 görüntüleme

Şeyma N. G.
14 Ekim 2025 07:23
Benim 11 aylık işte baba diyor gel diyor ama onun dışında başka kelime söylemiyor kaç kelime söylemesi lazım veya konuşması için ne yapmam gerekiyor
S
Sembo
14 Ekim 2025 07:29
1yaşına kadar 2kelime yeterli deniyor sonrasında açılıyorlar zaten daha çabuk öğreniyorlar
K
Kübra K.
16 Ekim 2025 08:30
1 yaşında bir kelimeyi bilinçli olarak söylemesinin yeterli olduğunu söylüyorlar babasına bakıp baba olduğunu bilerek baba diyorsa yeterli gibi

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
16 Ekim 2025 19:50
@Şeyma Nur Güngör Şeyma hanım merhaba. Çocukların 12-15 aylık dönemde ilk sözcüklerini üretmelerini, 3-10 farklı sözcük söylemelerini bekleriz. Çocuğunuzun dil gelişimi verdiğiniz bilgilere göre gayet iyi duruyor. 2 yaşa kadar hiç ekran vermemenizi, bol bol etkileşimli kitap okumanızı ve dil gelişimini doğru şekilde desteklemenizi öneririm. İlgili videolarımı aşağıya bırakıyorum. ✨
https://www.instagram.com/reel/DOytJrOjAZL/?igsh=MXVybnFhN2hsa3Bqeg==
https://www.instagram.com/reel/DOytJrOjAZL/?igsh=MXVybnFhN2hsa3Bqeg==
R
Rumeysa T.
20 Ekim 2025 10:22
@Merve Kılıç merve hanım oğlum 12 aylık işaret etme yokken bi anda başladı. Lambaya avizeye bakıyordu bu lamba dedik bikaç gün sonra lamba nerde dediğimizde lambayı işaret etti fırın çalışıyodu fırını işaret etti bize. Mama ve gel kelimesi sadece bize anlamlı gelen. Onun dışında şarkı bitince bittii dedim oda bitti dedi yalnız bikez oldu bu. Yenge dedi bir iki ama bilinçli değildi bence. Al ver oynuyoruz ama iki üç kez alver yapınca sıkılıp bırakıyor. Alkış var dudaklara bır bır yapıyor gel gel yapıyor bay bay henüz yapmıyor bir iki kez yaptı 11 ayda sonra yapmadı.adına seslenince genel anlamda bakıyor ama eğer oynuyosa bişeyle bakmıyor oyuncağı bırakınca dönüyo bakıyo. Birde mesela şuan kapıyı gösterip kapı diyorum kapı nerde diyince gene lambayı gösteriyor çok sıkıntı ettim kendime neden başka nesneyi öğretemiyorum diye

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
20 Ekim 2025 13:03
@Rumeysa Taşdelen Rumeysa hanım merhaba. 12-15 ay ilk sözcüklerin geldiği evre evet ama 12 aylık olduğu gibi kelime üretimleri gelmelidir gibi bir durum söz konusu değil, bu nedenle ay aralığı veriyoruz aslında, kimi çocuk aralığın başındayken yapar kimisi sonuna doğru edinir hedef beceriyi. Bu noktada şunları yapabilirsiniz:
- Bir sözcüğü ezberletmek için değil gerçekten edinmesini sağlamak adına çocuğunuza söyleyin.
- ‘Kapı, bak bu kapı, bunun adı kapı, hadi sen de kapı de, kapııı’ diyerek çocukta stres faktörünü devreye sokmamalısınız.
- Çocukların bir sözcüğü edinmesi için sözcüğü farklı cümlelerin içerisinde farklı zamanlarda farklı ortamlarda duyması gerekir. Örneğin sadece onun odasındaki kapıyı göstererek değil aynı zamanda farklı evlerde, farklı odalarda da kapıyı göstermeniz, o nesnenin kapı olduğunu söylemeniz, ve bunu ısrarlı şekilde farklı zamalarda yapmanız gerekmektedir. Arka arkaya 5 kere ‘kapı’ demektense farklı anlarda farklı kapıları göstererek ‘kapı’ demeniz ve işaret etmeniz daha etkili olacaktır.
- Çocukların es kaza ürettiği sözcükleri de pekiştirebiliriz aynı yöntemlerle. Farklı zaman ve ortamlarda ‘aa bak kapı, kapıyı açtım, kapı aç, kapıyı kapat, kapı siyah’ gibi farklı cümleler içerisinde duymasını sağlayabiliriz.
- Her 2 haftada bir kendinize 10 hedef sözcük belirleyip çocukla bunları çalışabilirsiniz. Bahsettiğim şekilde farklı anlarda farklı yerlerde farklı cümleler içerisinde edinmesini hedeflediğiniz sözcüğü kullanmanız önem taşımakta.
-Çocuğunuzun al-ver oyununu 1-2 dakikadan fazla oynayamaması normaldir çünkü bu aylarda çocukların dikkat süresi uzun değildir.
- 0-2 yaşta ekran maruziyeti hiç olmamalıdır. Unutmayın ki ekran maruziyeti çocuğun televizyonu direkt izlemesi olduğu gibi sizin onun yanında yüksek sesle telefondan/televizyondan bir şey izlemeniz de ekran maruziyetidir. Ekran maruziyeti dil gelişimini olumsuz etkilemektedir. Olumsuz etkilerini azaltmak adına ekranı etkileşimli hale getirmeniz gerekmektedir.
- Çocuğunuzun sözcük sayısını doğru hesaplamanız da önem taşımaktadır. Hangi üretimleri sözcük saydığımızı bilmek gerekir.
Konularla alakalı videolarımı aşağıya bırakıyorum. Detaylı bilgi ve danışmanlık randevusu için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨
https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==
- Bir sözcüğü ezberletmek için değil gerçekten edinmesini sağlamak adına çocuğunuza söyleyin.
- ‘Kapı, bak bu kapı, bunun adı kapı, hadi sen de kapı de, kapııı’ diyerek çocukta stres faktörünü devreye sokmamalısınız.
- Çocukların bir sözcüğü edinmesi için sözcüğü farklı cümlelerin içerisinde farklı zamanlarda farklı ortamlarda duyması gerekir. Örneğin sadece onun odasındaki kapıyı göstererek değil aynı zamanda farklı evlerde, farklı odalarda da kapıyı göstermeniz, o nesnenin kapı olduğunu söylemeniz, ve bunu ısrarlı şekilde farklı zamalarda yapmanız gerekmektedir. Arka arkaya 5 kere ‘kapı’ demektense farklı anlarda farklı kapıları göstererek ‘kapı’ demeniz ve işaret etmeniz daha etkili olacaktır.
- Çocukların es kaza ürettiği sözcükleri de pekiştirebiliriz aynı yöntemlerle. Farklı zaman ve ortamlarda ‘aa bak kapı, kapıyı açtım, kapı aç, kapıyı kapat, kapı siyah’ gibi farklı cümleler içerisinde duymasını sağlayabiliriz.
- Her 2 haftada bir kendinize 10 hedef sözcük belirleyip çocukla bunları çalışabilirsiniz. Bahsettiğim şekilde farklı anlarda farklı yerlerde farklı cümleler içerisinde edinmesini hedeflediğiniz sözcüğü kullanmanız önem taşımakta.
-Çocuğunuzun al-ver oyununu 1-2 dakikadan fazla oynayamaması normaldir çünkü bu aylarda çocukların dikkat süresi uzun değildir.
- 0-2 yaşta ekran maruziyeti hiç olmamalıdır. Unutmayın ki ekran maruziyeti çocuğun televizyonu direkt izlemesi olduğu gibi sizin onun yanında yüksek sesle telefondan/televizyondan bir şey izlemeniz de ekran maruziyetidir. Ekran maruziyeti dil gelişimini olumsuz etkilemektedir. Olumsuz etkilerini azaltmak adına ekranı etkileşimli hale getirmeniz gerekmektedir.
- Çocuğunuzun sözcük sayısını doğru hesaplamanız da önem taşımaktadır. Hangi üretimleri sözcük saydığımızı bilmek gerekir.
Konularla alakalı videolarımı aşağıya bırakıyorum. Detaylı bilgi ve danışmanlık randevusu için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨
https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==
R
Rumeysa T.
21 Ekim 2025 12:47
@Merve Kılıç peki merve hanım hedef belirlediğim o on kelimeyi anladığını nasıl anlayacağım başka kelimelere geçmek için ben kendimi hiç bişey öğretemiyor gibi hissediyorum mesela yiyecekler kitabı aldık meyve sebzeler var içinde elma ile başladım ama ben yanlış yapmışım ikide bir bu elma kırmızı elma elmaa şeklinde söylüyorum üç gündür ama elma nerde dediğimde yalnız bikez kitap karşısındayken gösterdi es kaza belki işaret etti onu birde bazen bilgisayar faresini telefon gibi kulağına götürüyor oyuncak telefonunu değil nesneyi ayırt edemiyor mu acaba bu arada malesef tv vardı 11 aya kadar ama komple söktük şuan hayatımızda teknoloji yok asla görmüyor duymuyor çok dikkatliyiz

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
21 Ekim 2025 17:08
@Rumeysa Taşdelen hayır aksine telefon yerine fareyi telefonmuş gibi kullanması ‘sembolik oyun’ dediğimiz ‘-mış gibi yapma’ becerisinin geliştiğini gösterir ve çocukların gelişiminde önemli bir basamaktır.
Hedef belirlediğiniz kelimeleri bol bol kullanacaksınız, 3 boyutlu halini yani nesneyi bol bol işaret edeceksiniz ki çocuk öncelikle ne olduğunu anlasın, zaten yeteri kadar pekiştiğinde kendisi de sözcüğü üretmeye başlayacaktır. ✨
Hedef belirlediğiniz kelimeleri bol bol kullanacaksınız, 3 boyutlu halini yani nesneyi bol bol işaret edeceksiniz ki çocuk öncelikle ne olduğunu anlasın, zaten yeteri kadar pekiştiğinde kendisi de sözcüğü üretmeye başlayacaktır. ✨